PD Orlove Stine-Šumski Put-Vrh Svilaja

S ceste Hrvace-Zelovo, nakon prolaska sela treba skrenuti desno. Tu je i smjerokaz koji upućuje na uspon na Svilaju. Od ove točke, po dobrom makadamskom putu je 2.7 km do planinarskog doma „Orlove stine“. Tu treba parkirati automobil jer je to početna točka uspona.

Planinarski dom je izgrađen u jednom dolcu ispod vrha Orlove Stine. S terase doma puca vrlo lijepi pogled na masiv Biokova, Matokit, Mosor i Kozjak.

Dom ima 38 ležajeva u sobama, 30 ležajeva u skupnoj sobi i dva jako lijepa sanitarna čvora (muški i ženski). Također, moguć je smještaj 6-toro planinara u otvorenoj sobi.

Staza najprije vodi 2.8 km po makadamskoj cesti koja zaobilazi vrh Orlove stine sa zapadne strane, dolazi do smjerokaza koji upućuje na skretanje lijevo. U nastavku staza vodi oštro uzbrdo kroz ostatke izgorjele šume, izlazi na kršku golet prošaranu ledinom i kamenjarom, prolazi sa sjeverne trane vrha Crni Umac, i stiže na križanje na kojem se ova staza stapa s onom koja stiže preko Badnjeva.

U nastavku obje staze slijede malo oštriji uspon,ukoso uzbrdo, po kraškoj goleti, sve do vrha Svilaje Staza je izvrsno označena ljetnim i zimskim markacijama, i nije teška za snalaženje i savladavanje.

Vrh je označen geodetskim stupom. Nekoliko metara zapadno od geodetskog stupa nalazi se planinarski žig koji je ubetoniran u stijenu.

S vrha puca najljepši pogled na Perućko jezero i na cijelu Sinjsku krajinu, kao i na sve Dinarske vrhove, Čvrsnicu, Vran, masiv Biokova, Mosor, Prominu i Velebit.

Statistika i pregled staze:
Atraktivnost
Jenda zvjezdica:Bez veze
Dvije zvjezdice:Vrijedno posjeta
Tri zvjezdice:Neloše
Četiri zvjezdice:Prekrasno!
Pet zvjezdica:Vodi i mamu, ženu, sve!
Vrijeme traga: 01:47 h
Visina polazišta: 1059 m
Visina odredišta: 1504 m
Minimalna visina: 1059 m
Maksimalna visina: 1504 m
Ukupna duljina: 5.1 km
Prosječni nagib: 15 %
Ukupna visinska
razlika uspona:
531 m
Ukupna visinska
razlika silaska:
86 m
Utrošak energije: 3779 kcal
Zahtjevnost staze
Lagana:Može i prije ručka
Teža:Oznojiti ćeš se
Srednje teška:Zahtjeva kondiciju
Jako teška:Zahtjeva pripremu
Ekstremno teška:Zahtjeva ciljanu pripremu
Lagana
Markacija staze
Ne postoji:Nema i nema
Loša:Dobro bi bilo imati kompas
Dobra:Sve je jasno
Odlična:Za svaku pohvalu!
Izvrsna
Tip aktivnosti:

Planinarenje

Sezona:

Proljeće

Ljeto

Jesen

Zima

Preuzmi GPS trag (ili dodaj svoj) :
Registrirajte se i/ili prijavite da biste vidjeli listu tragova