Gornje Jelenje (Lepenice)-Tuhobić

Na naplatnim kućicama na Kikovici treba napustiti autoput Zagreb-Rijeka. Nakon izlaska treba nastaviti vožnju starom cestom Rijeka – Zagreb do prijevoja na Gornjem Jelenju i raskrižja cestovnih pravaca: desno stara cesta vodi za Crikvenicu i do ulaska na autocestu, pedesetak metara u smjeru Fužina lijevo se odvaja cesta za Crni lug i Mrzle Vodice.

Od ovog prijevoja treba nastaviti vožnju u pravcu Fužina 1,7 km do proširenja na kojem se može parkirati automobil, koje je ujedno i početna točka ovog planinarskog izleta.

Ova točka se može koristiti za uspon na Veliki Risnjak, također.

Staza uspona u početku vodi po makadamskom putu ispod vrha Straža, prema domu Izviđača. Kada staza uspona dođe do raspela, pored njega je križanje planinarskih putova na kojem treba nastaviti ravno prema Tuhobiću. Smjerokaz za to se nalazi na bukvi.

Od ovog raskrižja planinarska staza ubrzo dovodi do šumske ceste, po kojoj treba nastaviti uspon, koji je dobro označen. Nakon jednog dijela položenog puta dolazi se do izraženijeg uspona uz jugozapadnu stranu neimenovanog vrha (1085 m) prije vrha Tuhobić. Planinarska staza na ovom dijelu uspona prolazi kroz visoku bukovu šumu.

Izlaskom iz bukove šume dolazi se do raskrižja planinarskih putova na kojem se ovoj planinarskoj stazi priključuje ona koja dolzi iz Lepene od doma Izviđača.

Od ovog raskrižja prije samog vrha, staza izlazi na vršni greben i slijedi ga do vrha. 

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem je ispisan naziv vrha i nadmorskom visinom. Nekoliko metara niže nalazi se betonski stupić na kojem se nalazi planinarski žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom posjetitelja.

S cijelog vršnog grebena, kao i sa samog vrha pružaju se lijepi vidici otvoreni u svim smjerovima - na Riječki zaljev i dalje Učke i Ćićarije, na more, otoke Krk i Cres...U neposrednoj blizini dom Izviđača na Lepeni, jezero Bajer, te autocesta s obje strane tunela. Prema sjeverozapadu lijepo se razaznaje Risnjak, Snježnik i slovenski Snežnik. S druge strane prema jugoistoku lijepi prizori pružaju se na Lič polje, Medveđak i Viševicu.

Statistika i pregled staze:
Atraktivnost
Jenda zvjezdica:Bez veze
Dvije zvjezdice:Vrijedno posjeta
Tri zvjezdice:Neloše
Četiri zvjezdice:Prekrasno!
Pet zvjezdica:Vodi i mamu, ženu, sve!
Vrijeme traga: 01:15 h
Visina polazišta: 851 m
Visina odredišta: 1109 m
Minimalna visina: 843 m
Maksimalna visina: 1109 m
Ukupna duljina: 3.7 km
Prosječni nagib: 17 %
Utrošak energije: 2641 kcal
Zahtjevnost staze
Lagana:Može i prije ručka
Teža:Oznojiti ćeš se
Srednje teška:Zahtjeva kondiciju
Jako teška:Zahtjeva pripremu
Ekstremno teška:Zahtjeva ciljanu pripremu
Srednje teška
Markacija staze
Ne postoji:Nema i nema
Loša:Dobro bi bilo imati kompas
Dobra:Sve je jasno
Odlična:Za svaku pohvalu!
Dobra
Tip aktivnosti:

Planinarenje

Sezona:

Proljeće

Ljeto

Jesen

Zima

Preuzmi GPS trag (ili dodaj svoj) :
Registrirajte se i/ili prijavite da biste vidjeli listu tragova