Početna točka uspona je u gradu Samoboru na parkiralištu jahačkog kluba. Na parkiralište se skreće lijevo kod restorana Gabrek.

Staza vodi markiranim asfaltnim putem najprije ulicom Gornji kraj iz koje skreće lijevo u ulicu Taboršćak, zatim ponovo lijevo u ulicu Rudarska draga i konačno desno u ulicu Čudomeršćak. Nakon posljednje ulice započinje uspon po šumskom putu kojeg slijedi do naselja Palačnik. U ovom naselju staza ponovo izlazi na asfaltnu cestu, ide po njoj kroz naselje a kod zadnje kuće ponovo izlazi na šumsku cestu.

U nastavku staza vodi šumskom cestom do račvanja planinarskih puteva gdje krak desno vodi za Veliki dol a onaj lijevo za vrh Veliki Črnec. Ovdje treba skrenuti lijevo, slijediti planinarsku stazu i na sljedećem račvanju izabrati smjer desno prema PD Veliki Dol.

Nakon prolaska planinarskog doma, staza dolazi na račvanje planinarskih puteva gdje oba smjera vode na vrh Veliki Oštrc. U ovom slučaju treba odabrati smjer lijevo. Ovaj uspon je lakši ali nešto duži. Križa se sa stazom koja dolazi iz mjesta Rude i dalje nastavljaju zajedno do planinarskog doma Željezničar. Ova dionica vodi kroz šumu pa nema posebno dojmljivih vidika.

Od doma staza vodi vrlo oštro uzbrdo do vrha Veliki Oštrc. Ova posljednja dionica uspona nije jako zamorana jer je krataka. Gledajući u cjelini, sraza je dobro markirana i jednostavna je za snalaženje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 40 min

Visina polazišta:

176 m

Visina odredišta:

745 m

Minimalna visina:

175 m

Maksimalna visina:

748 m

Uk. vis. raz. uspona:

756 m

Uk. vis. raz. silaska:

187 m

Ukupna duljina:

8 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

5665 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila