Slovensko gorje
Područje Julijske Alpe
Odredište Pokljuški Gamsi

 

Drugi dan (22.07.2016.) našeg izleta i planinarenja u Sloveniji, predviđen je za obilazak 4 vrha u istočnom dijelu Julijskih Alpi, koji pripadaju  grupi vrhova pod jedinstvenim nazivom „Pokljuški GamsiI“. To su slijedeći vrhovi: od ishodišta pohoda Blejska koča – Lipanski vrh – vrh Mrežce – Debeli vrh i Veliki Selišnik, te spust do Rudnog polja na Pokljuki. Na taj način završio bi obilazak svih vrhova koji spadaju u grupu Pokljuških Gamsi.

To je neka vrsta obilaznice koja obuhvaća 12 slijedećih vrhova: Blejska koča 1630 m, Okroglež 1965 m, Debela peč 2014 m, Brdo 2009 m, Lipanski Vrh 1975 m, Mrežce 1965 m, Debeli Vrh 1962 m, Veliki Selišnik 1952 m, Viševnik 2050 m, Mali Draški vrh 2132 m, Veliki Draški vrh 2243 m, te Tosc 2275 m.

Pogled na Veliki Selišnik, Mali i Veliki Draški vrh sa staze pri spustu od Debelog vrha

ISHODIŠTE POHODA:
Blejska koča na planini Lipanci (1630 m), Lipanski vrh (1975 m), Mrežce (1965 m), Debeli vrh (1962 m), Veliki Selišnik (1952 m), te spust čez Kačji rob do Rudnog polja na Pokljuki. Ukupna dužina staze 10 km. Visinska razlika pri usponu 728 m, pri spustu 1010 m. Aktivno vrijeme hoda 3 h i 36 minuta. Vrijeme stajanja 3 h i 05 minuta. Ukupno provedeno vrijeme 6 h i 41 minuta – kao što je vidljivo u tabelarnom prikazu gps tragova. Minimalna visina 1347 m. Maksimalna visina 1974 m.

Info sa zaslona gps uređaja.

Dobro odmoreni i naspavani, nakon redovne jutarnje higijene i doručka, u 8 h započinjemo pohod od Blejske koče prema Lipanskom vrhu. Dobro vidljiva i označena staza vodi po livadi podno koče i nakon nekoliko minuta, staza okreće udesno prema istoku. Dalje nastavlja kroz visoku šumu ariša i nakon prijeđenih 450 m dovodi nas do raskrižja: desno odvaja se staza za Debelu peč, mi nastavljamo lijevo u smjeru sjevera prema smjerokazu za Lipanski vrh i Kovinarsku koču. Staza je označena kao ne zahtjevna i lagana.

Sve što se više dižemo šuma ariša sve je manja. Tako, nakon 45 minuta laganog hoda izlazimo iz šume na travnati greben podno stijena Spodnjih brda i Lipanskog vrha. Nekoliko minuta dalje dolazimo na preval Lipanska vrata (1912 m)  i raskrižje putova: desno odvaja se staza za Debelu Peč, lijevo za Lipanski vrh.

Blejska koča na planini Lipanca (1630 m).

Na početnom dijelu staze preko pašnjaka.

Kroz šumu ariša.

Na stazi s nešto strmijim nagibom.

Raskrižje putova.

Na stazi prema prijevoju.

Izlazak iz šume podno prijevoja Lipanska vrata.

Na prevalu Lipanska vrata (1915 m).

To je ujedno i raskrižje putova: desno odvaja se put za Debelu peč i Krmu (Kovinarsku koču), lijevo vodi put za Lipanski vrh. Kraća pauza za odmor i osvježenje, a nakon toga nastavak prema Lipanskom Vrhu. Od ovog prevala staza je blago polegnuta i vijuga kroz nisku klekovinu, a nakon toga nastavlja nešto strmije kroz kamenjar i klekovinu, te nas dovodi do Lipanskog vrha (1675 m).

Obzirom da je dan vedar i sunčan, s ovog vrha otvaraju se prekrasni vidici na sve strane. Posebno se lijepo vidi prema sjeveru Triglavska skupina vrhova, prema zapadu ističu se Veliki Seliški vrh, Viševnik, Mali i Veliki Draški vrh, te Tosc. Prema istoku lijepo se vidi Debela peč, a s južne strane Blejska koča i Pokljuške šume.

Od prevala Lipanska vrata prema Lipanskom vrhu.

Pogled unazad na Debelu peč i dolinu Krme.

Na Lipanskom vrhu (1975 m).

Pogled prema sjeveru na moćni Triglav.

Pogled prema zapadu na Mali i Veliki Draški vrh i na Viševnik.

Pogled na Blejsku koču.

Nakon duže pauze za uživanje u pogledima na okolne vrhove, nastavljamo do vrha Mrežca. Taj vrh je nadohvat ruke – udaljen je svega 140 m.  Dijeli ih samo jedan procijep - škrbina po kojoj se treba spustiti uz pomoć sajli, isto tako uz pomoć sajli popeti se do vrha Mrežce (1965 m).

Od Lipanskog vrha – atraktivan spust po sajlama.

Pogled unazad na Lipanski vrh.

Jedna fotka na vrhu Mrežce i nastavak dalje prema Debelom vrhu. Na vrhu se nalazi raskrižje: lijevo dolazi staza od Blejske koče, mi nastavljamo ravno po markiranom putu prema Debelom vrhu i Viševniku.

Planinarska staza u prvom dijelu prolazi prostranim pašnjakom prošaran kamenjem u okruženju klekovine i značajno gubi na visini. U nastavku naizmjenično vodi nas kroz klekovinu i pašnjake, nakon toga staza nas blagim nagibom dovodi do Debelog vrha na nadmorsku visinu od 1962 m.

Vrh je označen manjom gomilom kamenja. Na njemu se nalazi planinarski žig. Na vrhu se zadržavamo samo toliko koliko je nam trebalo da požigosamo dnevnike. (vrijeme se pogoršava).

Od Mrežce pri spustu po travnatoj padini, prošarana kamenjem.

Na stazi  prema vrhu.

Na radnom zadatku žigosanja planinarskih dnevnika.

Pogled s vrha na dolinu Krme.

Na stazi pri spustu s Debelog vrha.

Nakon travnatog dijela, staza polu kružno skreće desno i dalje nastavlja po izohipsi Debelog vrha. Na ovom dijelu staze povremeno se otvaraju lijepi pogledi na Veliki Selišnik, Mali i Veliki Draški vrh.

Nakon 30 minuta laganog hoda dolazimo na prijevoj između Velikog Selišnika i Debelog vrha. U nastavku slijedimo stazu kojom smo dan prije prošli u suprotnom smjeru. Prolazimo dolinom podno Velikog Selišnika s njegove sjeverne strane – naš slijedeći cilj. Sjeverna strana je stjenovita i okomita, djeluje zastrašujuće, ali ima i ona druga strana pitomija po kojoj se može popeti na njegov vrh.

Iz najnižeg dijela doline započinje umjereni uspon cca stotinjak metara do izlaska na greben – manji prijevoj, od kuda započinje nemarkirani put na vrh Velikog Selišnika. Stotinjak metara dalje od ovog prijevoja je raskrižje putova: lijevo vodi staza čez Kačji rob do Rudnog polja, ravno nastavlja za Srenjski preval, Viševnik i Mali Draški vrh.

Pogled na Veliki Selišnik i na Mali Draški vrh.

Pogled unazad na Debeli vrh s lijeve strane i na sjevernu stranu Velikog Selišnika s desne strane.

Uspon na Veliki Selišnik započeli smo nemarkiranom stazom od manjeg prijevoja, 200 m prije raskrižja na kom se lijevo odvaja put za Rudno polje čez Kačji rob, ravno za Viševnik, Srenjski preval….

Kako nema nikakvih početnih oznaka od kuda započeti penjanje na Veliki Selišnik, krenuli smo nasumice prema odsječenom grebenu, penjući se po kamenjaru zaobilazeći klekovinu i nakon prijeđenih okvirno stotinjak metara došli smo do ruba odsječenog grebena. Na tom mjestu naišli smo na prvu  malu piramidu – gomila kamenja. Od te točke staza vodi kroz klekovinu, vijugajući i zaobilazeći prepreke kamena i klekovine.

Cijelo vrijeme staza se postupno uspinje, te nakon nekog vremena strmije se penje sve do izlazaka na vršni greben i po njemu do samog vrha Veliki Selišnik s nadmorskom visinom 1952 m. Pred sami vrh na jednom manjem dijelu staza je ispostavljena – prolazi uskim putom uz klekovinu na samoj ivici okomite sjeverne strane Selišnika. Moram napomenuti, da je staza cijelo vrijeme označena malim piramidicama, osim onog prvog prilaznog dijela.

Na Veliki Selišnik nemarkiranom stazom. Plava linija označava put kojim smo započeli penjanje. Nema nikakvog znaka ili smjerokaza od kuda započeti uspon.

Ulazak na vidljivi dio nemarkirane staze, označen povremenim piramidicama.

Prelazak preko manjeg sipara,  u pozadini Mali Draški vrh.

Izlazak na vršni greben i po njemu do vrha.

Dolazak na vrh.

Na vrhu Velikog Selišnika.

Vrh je označen većom gomilom kamenja u kom je zaboden drveni križ. Na vrhu se zadržavamo samo kratko vrijeme, obzirom da su vremenske prilike loše, tamni oblaci natkrili su visoke vrhove. Stoga, smo požurili nazad istim putom do raskrižja, gdje  nas čekaju Desa i Zdrave.

Od tog raskrižja na kome se lijevo odvaja planinarski put za Rudno polje čez Kačji rob, ravno za Viševnik, nastavljamo povratak do parkinga na Rudnom polju. Put se nakratko spušta u dolinu i po njoj dalje prolazi podnožjem između Viševnika, Velikog i Malog Selišnika.

Staza na tom dijelu je blago polegnuta i nakon 20 minuta izlazi iz doline, lagano se uspinje i dalje nastavlja kroz pojas klekovine iz koje se izlazi na manju livadu i u područje šumskog pojasa ariša, te nas uskoro dovodi do raskrižja: desno odvaja se staza za Viševnik, lijevo nastavlja za Rudno polje.

Raskrižje putova: ravno Triglav, Vodnikov dom i Viševnik, lijevo Rudno polje čez Kačji rob.

Kratak spust u dolinu između Viševnika i Velikog i Malog Selišnika.

Na kraju doline staza se lagano uspinje prečeći manji sipar.

Na stazi kroz klekovinu.

Izlazak iz klekovine na livadu i ulazak u područje šumskog pojasa.

Na raskrižju putova: desno odvaja se staza za Viševnik, lijevo za Rudno polje.

Od ovog raskrižja staza započinje strmi spust uz višestruke zavoje i na taj način ublažava strminu. Nakon petnaestak minuta spusta dolazimo do gornje postaje žičare. Od tu slijedimo markiranu stazu koja vodi uz ograđeni pašnjak i skijališnu pistu, da bi  nakon nekoliko minuta napustila skijašku pistu i skrenula desno u šumu. 

Nakon desetak minuta spusta šumskom stazom ponovo izlazimo na skijališnu pistu i po njoj do zadnje postaje žičare, od kuda dalje nastavljamo makadamskom cestom do parkinga na Rudnom polju, gdje i završava naša dvodnevna avantura planinarenja.

Na stazi od raskrižja.

Uz ograđeni pašnjak podno gornje postaje žičare.

Na stazi kroz šumu.

Izlazak iz šume i skijališnom stazom do makadamske ceste i donje postaje žičare.

Makadamskom cestom do parkinga na Rudnom polju.

Dolazak na Rudno polje.

LINK-Album sa slikama:

https://photos.google.com/share/AF1QipMILikJ0ieD8MT1cFfLk_bOGaWQefA_sAK9_r212be9TQ35eaR1cTg-lLzyss_dxA?hl=hr&key=a0tLS1oxMjltbmZ1alhZU0RzRElIZE9lbW9UYlp3

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovaj blog.