Talijansko gorje
Područje Dolomiti
Odredište Cimon della Pala


Neplanirani susret i poziv Morena Vrancicha da se pridružim njemu i Marku Buljanu na 3-dnevni izlet penjanja i planinarenja organiziranom u Dolomitima Italija – grupa Pale di San Martino, naravno, tom izazovu nisam mogao odoljeti. Izlet je osmišljen na slijedeći način:

Prvi dan    -  Obuhvaća dolazak od Rijeke do Passo Rolle u popodnevnim satima (bivakiranje) 

Drugi dan –  Passo Rolle  (od Malga Fosse di sopra) -  planinarskom pristupnom stazom preko ferrate  
                     Bolver – Lugli do bivka Fiamme Gialle i dalje alpinistički uspon do vrha Cimon della Pala.

Treći dan  -  Obuhvaća planinarenje i uspon na Cima della Vezzana, spust preko rifugio Rosseta do Malga
                     Fosse di sopra - penjanje na granitnim – porfido stijenama na  penjalištu
                    „Palestra Fiamme Gialle“ na Passo Rille, zatim povratak doma.

Cimon della Palase nalazi na istočnoj granici Parka Naturale Paneveggio - Pale di San Martino, s nadmorskom visinom 3184 m je drugi najviši vrh grupe Pale di San Marino u Dolomitima. Bez obzira  što je nekoliko metara niži od svog susjeda Cima della Vezzana (3192 m), Cimon je najpoznatiji i najpopularniji vrh skupine. Njegova popularnost proizlazi iz prekrasne siluete kada se gleda od Passo Rolle. Iz tog kuta izgleda poput šiljastog stošca, naizgled divljeg i nepristupačnog vrha (poznat pod nazivom "Dolomiti Matterhorn" ili Cervino delle Dolomiti). Zbog svojeg prepoznatljivog izgleda Vrh se nalazi na grbu Guardia di Finanza.  U svakom slučaju, pogledi na Cimon della Pala i Cima della Vezzana iz Passo Rolle ili iz obližnje Baita Segantini su među najpoznatijim pogledima na Dolomitima. 

Cimon della Pala od Passo Rolle.-----

PRISTUP AUTOM
Od Rijeke vozimo se prema graničnom prijelazu Šapjane – preko Slovenije do Trsta. Ulazak na autocestu u Trstu, nastavljamo u smjeru Venezia – Portogruaro – Conegliano. U Coneglianu napuštamo autocestu/A28 i nastavljamo cestom SS13, Via Crevada, SP364 Via Europa do Feltre, od kuda dalje vozimo cestom SS50 za San Martino di Castrozza do odredišta Passo Rolle. Dužina puta 320 km. Vrijeme vožnje 5 h.

ISHODIŠTE POHODA:
Passo Rolle – parking Malga Fosse di sopra (1935 m), početak ferrate (2300 m), kraj ferrate (2945 m), Bivacco Fiamme Gialle (3005 m), Bus del Gat (3073 m), Cimon della Pala (3184 m), spust do Bivacco Fiamme Gialle (3005 m). Dužina staze 7,9 km. Aktivno vrijeme hoda 8 h i 34 minute. Vrijeme stajanja 2 h i 30 minuta. Ukupno provedeno vrijeme 11 h i 5 minuta. Visinska razlika 1248 m. Visinska razlika po putu 1386 m. Visinska razlika pri spustu 325 m. Minimalno 1936 m maksimalno 3184 m.

Info sa zaslona gps uređaja.

Ekipa u sastavu Moreno, Marko i Mirko (3 M) članovi AK Rak i AK Put Rijeka i moja malenkost član Ak Put i PD Knezgrad Lovran. Pohod započinjemo u 5 h i 50 minuta s parkinga - Malga Fosse di sopra stazom označenom 712 naziva „Sentiero dei Finanzieri“. Staza prolazi pored pastirske štale, nakratko se spušta, a potom nastavlja blago polegnuto travnatom padinom pašnjaka. Nedugo zatim, umjereno se uspinje prolazi kroz šumu ariša, manjim siparom i nastavlja po izohipsi jugozapadnim obroncima grebena Cimon della Pala. Nakon prolaska nekoliko bujičnih potoka započinje oštrim usponom do izlaska na travnati greben Crode Rosse (2196 m) – pašnjak na kome se vidi stado ovaca, konja i krava. Od tu slijedimo dobro markiranu i ugaženu stazu koja vodi južnom stranom grebena, te nas uskoro dovodi do raskrižja putova.

Desno ubada se put koji vodi od Ristorante Col Varde (0,30 min) i San Martino di Castrozza (1 h i 30 min), ravno vodi za rifugio Rasseta. Mi nastavljamo putom lijevo  za Biv. Fiamme Gialle preko ferrate Bolver – Lugli. Od ovog raskrižja preostaje na 10 minuta hoda do ulaska na ferratu Bolver  - Lugli, gdje stižemo u 7 h i 20 minuta.
Kratak rezime ovog dijela staze: dužina puta 3,6 km. Vrijeme hoda 1 h i 30 minuta. Visinska razlika po putu 364 m.

Na parkingu Malga Fosse di sopra – pripreme za pohod. U pozadini vidi se silueta Cimon della Pala.

Divokoza na jutarnjoj ispaši – uznemirena našom prisutnosti.

Prelazak preko bujičnog potoka.

Na travnatoj padini – oštrim usponom do prijevoja Crode Rosse.

Izlazak na prijevoj Crode  Rosse.

Pogled unazad na put kojim smo došli.

Od pašnjaka Crode Rosse pogled na San Marino di Castrozza.

Na polegnutom dijelu staze s južne strane Cimon della Pala.

Raskrižje putova.

Na početku ulaska na ferratu.

Ovaj planinski put - ferrata opremljena je fiksnim čeličnim sajlama, klinovima i klanfama - stepenicama. Izgradila ga skupina planinarskih vodiča iz San Martina di Castrozza, poznata u planinarskom svijetu kao „Orlovi San Martina“. Ovo je zasigurno jedna od kvalitetnijih i ljepših ferrata u Dolomitima. Tehnički, nije preteška, ali ne treba podcjenjivati duljinu , izloženost i nadmorsku visinu. Naime, dužina ferrate je 1,4 km, na kojoj se savladava visinska razlika od 645 m.

Na početku uspona staza je djelomično osigurana, uglavnom, na mjestima gdje nema osiguranja radi se o penjanju I i II stupnja. Nakon nekog vremena dolazimo do zahtjevnijeg dijela ferrate koja dalje neprekidno u kontinuitetu nastavlja da samog izlaska iz stijene. Osnovne karakteristike ove ferrate moglo bi se svesti na  penjanje preko okomitih izloženih ploča, na kojima je potrebno imati dovoljno snage u rukama. Nadalje imamo prečenje ispostavljene stijene, od koje se dalje nastavlja vrlo okomit uspon. Na jednom manjem žlijebu put je osiguran klanfama – ljestvama. Tu je još nekoliko uskih i okomitih kamina, također, dobro osigurani. Ocjena težine ferrate kreće se od (A, B najviše do C).

Isto tako, potrebno je napomenuti, da je ova ruta pogodna za „slobodno“ penjanje, budući da ima dobra hvatišta za ruke i noge, a sajla može poslužiti samo kao osiguranje. To je svakako dobar trening za penjanje, što smo mi djelomično i radili.

Penjanje se cijelo vrijeme odvija u vrlo lijepom i panoramskom okruženju. Što se sve više dižemo vidici su širi i ljepši. Nakon 2 h i 20 minuta izlazimo iz ferrate na greben od kuda se prvi puta vidi bivak Fiamme Gialle, do kojeg nam preostaje još desetak minuta hoda, gdje stižemo u 9 h i 55 minuta.
Dužina staze od ishodišta do bivka je 5,3 km. Visinska razlika od minimalne (1936 m) do maksimalne točke (3005 m) je 1069 m. Ukupna visinska razlika po putu je 1113 m. Ukupno vrijeme hoda od ishodišta do bivaka 4 h i 05 minuta.

Na početku po nezaštićenom dijelu staze.

Prolaz kroz prvi kamin.

Na okomitom i izloženom dijelu staze.

Pogled unazad na San Martino di Castrozza.

Na prečnici.

Nakon prelaska prečnice nastavlja se okomiti ispostavljeni uspon.

Kroz uski kamin.

Pri vrhu na okomitim stijenama.

Izlazak iz ferrate na greben.

Nakon izlaska iz ferrate- kratka pauza .

Dolazak na bivacco Fiamme della Gialle (3005 m).

Proučavanje topo karte i skice smjera prije početka penjanja na Cimon della Palle.

Skica smjera označena crvenom bojom na kojoj su prikazana pojedina mjesta i težina uspona.

Nakon duže pauze od 55 minuta koja nam je poslužila za ručak, odmor i uživanju u prekrasnom i sunčanom danu u razgledavanju vrhova grupe Pale. Uobičajeno je da se uspon na Cimon della Pale izvodi od bivka Fiamme Gialle. Vrh na prvi pogled izgleda nepristupačan, međutim, težina  penjanja po međunarodnoj ljestvici UIAA kreće se najviše od I do III+ stupnja. Iako nije teško, ne vrijedi podcijeniti mogućnost gubitka orijentacije, okomite uspone i spust, a okolina je ipak potencijalno opasna i teška.

Na uspon smo krenuli u 10 h i 50 minuta stazom na kojoj se prolazi po oblutcima, razlomljenim većim kamenim gromadama i siparu. Nakon desetak minuta hoda na položenom dijelu, staza skreće udesno i započinje oštriji uspon do manjeg prijevoja, a potom se spušta i nakratko priječi, te nas dovodi do uskog prolaza kroz  špilju „Bus del Gat“ 3073 m. Tu nam se pružaju dvije mogućnosti: prolaz kroz rupu ili obilazak rupe i po kuloaru do stijene gdje je postavljena sajla. Izabrali smo prolaz kroz mačju rupu - Bus del Gat, obzirom da je atraktivnija.

Pogled na dolinu i ulazak u špilju. Na drugoj strani je rupa kroz koju se prolazi.

Prolaz kroz vrlo usku rupu. Ruksak se mora gurati ispred sebe.

Na uzlazu iz rupe.

Dolaskom na sedlo podno stijene Torre Grohmann  započinje penjanje uz pomoć sajli. Težina III stupnja. Nakon izlaska iz ferrate slijedi penjanje uz strogo osiguravanje. Moram istaknuti, da se penjalo sigurno poštujući sve sigurnosne procedure bez iznimke, doslovce po PPS-u školski. Moreno nije dozvoljavao iznimke, na svaki manji propust nije propustio priliku a da ne upozori (svakako u pozitivnom smislu te riječi).

Početak ferrate postavljene lijevo od kamina.

Po osiguranom dijelu uspona po ferrati.

Pripreme za penjanje kamina III stupanja.

Marko osigurava dolazak Morena i mene.

Nastavak penjanja težina III stupanj.

Pri penjanju uz osiguranje.

Nakon nekog vremena dolazimo do sedla između Torre Grohmann i vrha Cimon della Pala. Od tu do vrha preostaje nam nekolika naveza.

Pred sam vrh.

Na zadnjem sidrištu na proširenom platou ispred vrha. Do samog vrha preostaje nam pedesetak metara po uskom, izloženom i vrlo krušljivom grebenu.

Po uskom grebenu prema vrhu Cimon della Pala.

Na vrhu Cimon della Pala. (3184 m). S vrha se puža vidik na sve četiri strane svijeta neometan višim vrhovima. Jednom riječi fenomenalno.

Pogled na zapadnu stranu Cime della Vazzana (3192 m), naš sutrašnji cilj.

Na vrhu nam se pridružio talijanski par u navezu. Ubrzo smo se dogovorili da absajl izvršimo s tri užeta. Nakon osvježenja i okrijepe u 14 h i 10 minuta započinjemo absajl istim smjerom kojim smo i došli. Nekoliko fotki s tog spusta:

Od vrha prečenje okomitih stijena, a zatim slijedi absajl.

Absajl do sedla između Torre Grohmann i vrha Cimon della Pala.

Spust po uskom grebenu.

Pri spustu – absajl.

Pri absajlu uz ferratu.

Pri spustu – izlazak iz špilje.

U bivak Fiamme Gialle 3005 m  dolazimo u 16,45 h.  Ukratko: Penjanje je trajalo 3 h, spust 2 h i 35 minuta. Visinska razlika 184 m. Ukupno vrijeme 5 h i 35 minuta.

U nastavku slijede gpx tragovi na Google Earthu.

LINK-Album sa slikama:

https://photos.google.com/share/AF1QipNPxQdqm6gjCnLnLF3wGPdUIGNwxrC-lcQAQRrVqa7iwukEJDFQZT0ywGuLMD7PEg?hl=hr&key=SDcyYkFjTWZTR0pvMVUxSGVXQjBjLVJ3YXFCQ0xR

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovaj blog.