Austrijsko gorje
Područje Ötztal Alpe
Odredište Fineilspitze

 

Subota, 11. kolovoza 2018

Fineilspitze (talijanski „Punta di Finale“) s nadmorskom visinom od 3514  metara nalazi se u Schnalskammu - glavnom grebenu na jugu Öetztal Alpa na državnoj granici između austrijske pokrajine Tirol i talijanske provincije Južni Tirol. Taj grebenski lanac pruža se od istoka prema zapadu.

Sa zapadne i sjeverne strane okružen je ledenjakom Hochjochferner, koji se prostire gotovo do samog vrha. Vrh Fineilspitze ima oblik piramide s posebno izraženim sjeveroistočnim i jugozapadnim grebenom. S jugoistočne strane odvojen je dolinom Niedertal, sa sjeverozapadne strane dolinom Rofental. Zbog svoje visine i geografskog položaja, pogledi s vrha su neograničeni na sve strane.

Ovaj vrh značajan je i po tome, što se u njegovom podnožju s jugoistočne strane nalazi  spomenik - Ötzi Fundstalle (Ötzi ili ledeni čovjek – 3210 m) gdje je pronađena glečerska mumija iz bakrenog doba stara 5300 godina. Prvi uspon na ovaj vrh zabilježen je 08. rujna 1865. – (Franz Senn, Cyprian Granbichler i Josef Gstrein).

Vrh Fineilspitze - sjeverozapadna strana sa staze prilikom uspona na Saykogel.

PRISTUP AUTOMOBILOM ( do sela Vent u Austriji)

Do naselja Vent može se stići preko Italije ili Austrije. Naš odabir je preko Austrije. Obzirom, da dolazimo iz 2 različita grada Jure iz Zagreba, a ja iz Ike - Opatija, dogovor je da se nađemo na benzinskoj pumpi na autoputu Jesenice prije tunela Karavanke. Od Ike – Opatija, preko graničnog prijelaza Rupa ulazim u Sloveniju, starom cestom do Postojne, gdje ulazim na autocestu i preko Ljubljane, Kranj, do Jesenica.

Od tu nastavljamo dalje s jednim automobilom slijedećom rutom: Villach – Salzburg – Rosenheim - Innsbruck. U Innsbrucku treba izaći na autoput A12 voziti do - izlaz Ötztal, od kuda dalje treba nastaviti vožnju lokalnom cestom 186 prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden, od kojeg preostaje još 17 km do Venta. Od Zagreba do Venta po navedenoj ruti – dužina puta 694 km. Vrijeme vožnje 7 do 8 h. Od Opatije dužina puta 660 km. Vrijeme vožnje 8 h.

U koliko se dolazi iz smjera Italije nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba izaći na autoput A12. Daljnje upute kao kod prethodnog opisa.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)

Ishodišna točka pohoda je Martin-Busch Hütte (2501 m), Ötzi Fundstalle (Spomenik Ötzi-Ledeni čovjek – 3210 m), Hauslabjoch (3280 m), Fineilspitze (3514 m). Od vrha silazak istim grebenom do ledenjaka Hochjochferner, po kojemu dalje nastavljamo do rifugio Bella Vista (2842 m). Ukupna duljina staze 16,4 km. Ukupno vrijeme hoda 10 h i 42 minute. Visinska razlika pri usponu 1564 m, pri silasku 1258 m. Minimalna visina 2468 m, maksimalna 3509 m. Visina odredišta 2842 m. Prosječni nagib 16%.

 

Izvod iz analize gpx traga.

Opis puta

Martin-Busch Hütte(2501 m) nalazi se u srcu Ötztal Alpama u dolini Niedertal - idealno mjesto – baza (ljeti i zimi) za rekreativno planinarenje, turno skijanje i za klasične visoke alpske uspone, kao što su: Hintere Schwarze, Similaun, Finailspitze, Mutmalspitze, Kreuzspitzem, Saykogel, Hauslabkogel, ... To su vrhovi koji mogu zadovoljiti sve adrenalinske potrebe svakog pojedinaca, pa se u njima mogu pronaći sve grupe planinara, alpinista i rekreativaca. To je također pozornica odredišta Ötztal Trek (od doma do doma u Ötztaler Alpama).

 

Martin-Busch Hütte(2501 m).

Ovaj planinarski dom vrijedi posjetiti drugu subotu u rujnu kako bi prisustvovali spektakularnom događaju povratka ovaca koje su bile na ispaši u dolini Niederthal, prema Južnom Tirolu.   Naime, u prošlosti, a i danas stočarstvo i uzgoj ovaca na ovom području bio je i ostao vrlo važan faktor opstanka. Poljoprivrednici Južnog Tirola u blizini doline Ötztal imali su samo nekoliko alpskih pašnjaka. Stoga, su tijekom ljetnih mjeseci odlučili goniti stada ovaca u susjedne visoke alpske brežuljke u dolinu "Niedertal-Ötztal".

Već je 1415. godine sklopljen ugovor između poljoprivrednika Vent-a i Schnals-a, čime je zajamčeno pravo ispaša ovaca iz  Južnog Tirola na visokim alpskim pašnjacima gornje doline Niedertal-Ötztal od sredine lipnja do sredine rujna. Danas je to posebna zanimljiva atrakcija za sudionike i turiste.

U listopadu 2011. godine Austrijska komisija za UNESCO upisuje ovu migraciju u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine.

Nakon jutarnjeg doručka u domu Martin-Busch Hütte, Jure, Vladimir i ja, krenuli smo u 6 h i 30 minuta na uspon preko Tisenjochu (3210 m), gdje se nalazi spomenik Ötzi-Ledeni čovjek, na vrh Fineilspitze.  Ova staza vodi kroz  dolinu Niederthal uz rijeku Niederjochbach, koja vodu dobiva topljenjem ledenjaka, sve do planinarskog doma Similaunhütte (3019 m). Dodatnu ljepotu dolini daju potoci koji se ulijevaju u rijeku Niederjochbach, a koji se strmo obrušavaju stvarajući mnogobrojne atraktivne slapove i manje vodopade. Nakon 20  minuta laganog hoda i prijeđenih 1,4 km dolazimo do Dornleger_a  na visinu od  2600 m - raskrižja putova na kojemu skrećemo desno u smjeru Tisenjochu- Ötzi.

Na početku staze preko alpskih livada prema domu  - rifugio Similaun - (njemački Similaunhütte). Jutarnja magla ometa lijepi pogled na dolinu Niederthal i rijeku Niederjochbach.

Raskrižje putova zvano Dornleger.  Ravno Similaunhütte, mi skrećemo desno za Ötzi Fundstalle. 

Nakon skretanja, planinarska staza vodi preko alpskih pašnjaka na kojima susrećemo veće skupine  stada ovaca. Na ovom dijelu staza se u kontinuitetu nešto oštrije uspinje prolazeći preko višebrojnih potočića, koji se slijevaju u rječicu Niederjochbach, sve do izlaska ne prijevoj Beim Bild (2930 m) i drugo raskrižje putova. Na ovom raskrižju lijevo se može stići do doma Similaunhütte, mi nastavljamo desno u smjeru Ötzi Fundstalle. S ovog dijela staze otvaraju se prekrasni vidici na vrhove iznad 3000 m, a posebno na vrhove Hintere Schwarze i Similaun, te na njihove ledenjake Niederjochferner i Marzellferner. 

Prelazak preko potočića, koji se strmo obrušavaju u dolinu Niedertal, pri tom praveći višebrojne manje slapove, koji svojom bukom stvaraju poseban ugođaj i ovaj uspon čine ljepšim i zanimljivijim.

 Jutarnja rosa.

Nakon 1 h laganog hoda stižemo do drugog raskrižja putova na prijevoju Beim Bild (2920 m).

Na toj visini izašli smo iz magle na sunce. Magla se i dalje zadržava u dolini.

U nastavku, nakon ovog prijevoja, planinarska staza vodi preko granitnog kamenjara i ostataka snježnih dijelova, neprekidno u laganom uspinjanju, dok se ne stiže podno Tisenjocha, do kojeg se dolazi u malom usponu, najprije po ledenjaku a zatim po kamenitom grebenu pa ponovo po ledenjaku- na kraj toga se nalazi spomenik "Ötzi-Ledeni čovjek" (Ötzi Fundstalle).

Pogled na dom Similaunhütte, koji izranja iz magle na kraju doline Niedertal.

Pogled na Hintere Schwärze, Marzellspitze i Similaun.

Preko razbacanog granitnog kamenjara.

Dolazak do spomenika Ötzi Fundstalle (Spomenik Ötzi-Ledeni čovjek – 3210 m).

Zajednička fotografija ispred spomenika – Ötzi Fundstalle (ledenom čovjeku). 

Na ovom mjestu 1991 godine pronađena je mumija nazvana „Ötzi“, stara više  od 5.300 godina. Duboko zamrznut u ledu i snijegu očuvalo se ne samo Ötzijevo tijelo, već i njegova odjeća i obuća. Izvorni nalazi pružaju uvid u svakodnevni život čovjeka koji je živio na kraju kasnog kamenog doba. Ötzijeva odjeća, uključujući plašt od trave, kožni prsluk i cipele, je bila prilično sofisticirana. Cipele su bile vodootporne i široke, naizgled napravljene za kretanje po snijegu, napravljene su uz pomoć medvjeđe kože za đon, jelenje kože za oblogu, te veziva u obliku granja. Meka trava je obmotana oko cipele te je služila umjesto čarapa.

Ostali predmeti nađeni uz Ledenog čovjeka su bakrena sjekira s drškom od tisekremeni nož, tobolac pun strijela s kopljištem od viburnuma  i drena s vrškom kod remena, te nedovršeni luk  od tisovine koji je bio viši od njega.

Ovako je izgledala mumija pronađena u ledu 1991.  godine.

Više  detalja možete pronaći na linku:  https://hr.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi .

Sa područja nekadašnjeg ledenjaka Tisenjoch, od spomenika Ötzi Fundstalle, započinje jako oštar uspon uzbrdo po serpentinama do izlaska na prijevoj između Fineilspitze (3514 m) i Hauslabjocha (3279 m).

Od spomenika oštro uzbrdo kroz kamenjar. Pogled unazad na spomenik i vrh Similaun.

Izlazak na prijevoj između Fineilspitze (3514 m) i Hauslabjocha (3279 m).

Od ovog prijevoja uspon na vrh Fineilspitze može se izvesti iz dva pravca – Jugoistočnim grebenom s ovog prijevoja ili sjeverozapadnim grebenom udaljen stotinjak metara koji vodi iznad gornjeg ruba ledenjaka Hochjochferner. Oba smjera sastaju se prije samog vrha. Za dolazak na vrh, odabrali smo sjeverozapadni greben. Uspon po njemu je mnogo ljepši i atraktivnije od jugoistočnog grebena. Uspon nije pretjerano težak ni rizičan, u koliko se penje bez leda i snijega. Uspon se odvija uz neprekidno penjanje težine (I i II - UIAA), stoga, najbolje je ostaviti štapove i ruksake na početku uspona, što smo mi i učinili. Najteži su dijelovi u zadnjoj trećini uspona. Kada se dođe na Vorgipfels (manji pred vrh) na kojem se nalazi zabodeni štap. Od tu, put se nakratko spušta, zatim nastavlja oštar uspon u posljednjih nekoliko metara dobro stupnjevane stijene (II) sve do vrha Fineilspitze (3514 m) na kojem se nalazi križ.

Vršna točka se nalazi na uskom izduženom i izloženom grebenu a kod križa kojim je vrh označen jedva da ima mjesta za trojicu ljudi. Pogled sa vrha je fenomenalan i otvoren u svim smjerovima.

Na početku uspona po grebenu.

Pogled unazad na početni dio grebena i ledenjak Hochjochferner.

Prema vrhu.

Na vrhu Fineilspitze (3514 m).

Na vrhu Fineilspitze (3514 m).

S vrha pruža se divan pogled prema istoku na Hintere Schwarze i Similaun, prema zapadu na Weiskugel i dalje prema sjeveru Wildspitze i mnogim drugim nižim vrhovima. Jednako tako, prekrasni su pogledi na ledenjake spomenutih vrhova. Nakon kraćeg odmora nastavljamo spust istim grebenom do ruba ledenjaka Hochjochfernera. Spust sa ovog vrha, gotovo je zahtjevniji od uspona i traži punu koncentraciju. 

Prelazak preko ovog ledenjaka nije pretjerano zahtjevan, ali traži punu ledenjačku opremu i poštivanje svih ledenjačkih planinarskih pravila. Silazak treba voditi što je bliže južnom kraju glave, na južnim padinama Hauslabkogela (3403 m) i na kraju smjer silaska prema Ombrometru (Kišomjeru), čija se konstrukcija vidi na sjeverozapadnoj padini Seikogela.

Pri spustu s vrha.

Pripreme za prelazak preko ledenjaka Hochjochfernera.

Prelazak preko ledenjaka nije zahtjevan.

Pogled unazad na vrh Fineilspitze nakon prelaska ledenjaka Hochjochfernera.

Nakon prelaska Hochjochfernera, pored Ombrometra, dolazi se na planinarsku stazu koja vodi od Martin Busch Hütte do planinarskog doma Hochjoch Hohspitz i dalje preko Rofena do Venta.  Dolaskom na ovu planinsku stazu, treba se spustiti po njoj u dolinu Rofental sve do mosta preko kojeg se prelazi rijeka  Rofenache na drugu stranu doline do križanja planinarskih putova (2470 m). Tu treba skrenuti lijevo, i dalje lagano uspinjući se kroz dolinu Rofental, sve do krajnje točke ovog planinarskog izleta, do planinarskog doma - Rifugio Bella Vista (2842 m), gdje i završava ova naša naporna ali prekrasna planinarska avantura.

Pri strmom spustu prema dolini Rofental.

Prelazak preko mosta rijeke Rofenache na drugu stranu doline.

Na stazi s druge strane doline Rofental.

Carinska kuća na austrijskoj strani iza koje se nalazi državna granica između Italije i Austrije.

Granični prijelaz.

Dolazak u planinarski dom Bella Vista (2842 m).

Ispred doma uz totem.

Dom posjeduje dvije saune.

Pročitajte više: https://gorja.net/putopisi/

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovaj blog.