Slovensko gorje
Područje Julijske Alpe
Odredište Dovški Križ


Nakon provedena 2 dana u Julijskim Alpama u Italiji, treći dan našeg izleta i planinarenja predviđen je u Slovenskim Julijskim Alpama u dolini Vrata i uspon na Dovški Križ preko bivka II – od Poldovog Rovta.

Dovški Križ s nadmorskom visinom od 2542 m, nalazi se u sredini Martuljške skupine vrhova. To je planina koja je skrivena među drugim vrhovima i nije ni otkuda posebno prepoznatljiva, kao ni posebno istaknuti vrh. S druge strana, nudi tolike mogućnosti izazvanog planinarenja neoznačenim putovima, stoga, je u posljednje vrijeme sve popularnija. To nije planina za tvrdo penjanje. Može se reći, da je to „Eldorado“ – raj za planinare koji uživaju u lakom penjanju (najviše do drugog stupnja). No, nipošto to nije planina za neiskusne planinare, zbog nekih kritičnih prolaza, usjeka, rasutog, oštrog i divljeg grebena.

Između Dovškog Križa, Škrnatice i Široke Peči leži najveći usamljeni bazen u Julijskim Alpama. Penjači i planinari ga zovu Amfiteatar.  Penjanje na Dovški Križ  - ne označenim putem doživio sam kao pravi planinarski blagdan nagrađen prelijepim vidicima.

Pogled s grebena planine na njen vrh Dovški Križ (2542 m)

KOLNI PRISTUP:
Od Rijeke preko Postojne,  dalje autocestom Ljubljana – Jesenice, izlaz za Kranjsku Goru. Dalje nastaviti vožnju u smjeru Kranjske Gore, neposredno prije sela Dovje, odvaja se sporedna cesta br. 908 za Mojstranu i dolinu Vrata. Tu, na putokazu za Vrata i Mojstranu treba skrenuti lijevo - prolazi se kroz naselje Mojstrana i dalje od centra nastaviti 8 km do Poldovog Rovta s desne strane ili 2 km od parkinga doma Aljaža do Poldovog Rofta – ulaz s lijeve strane na šumsku cestu, od kuda je ishodište pohod za bivak II i na mnoge  obližnje planinske vrhove ( Šplevtu, Veliki Oltar i Dovški Križ…).

ISHODIŠTE POHODA:
Poldov Rovt  (960 m), Bivak II na jezerih (2118 m), Dovški Križ (2542 m), te povratak do ishodišta Poldov Rovt (960 m).  Dužina puta 10,1 km, aktivno vrijeme hoda 4 h i 37 minuta. Vrijeme stajanja 4 h i 37 minuta, te ukupno provedeno vrijeme 9 h i 14 min. Visinska razlika pri usponu 1598 m, a pri spustu 1599 m.

Info s zaslona gpx uređaja.

Od Poldova Rovta, krenuli smo u 7 h i 20 minuta ( 2 km od velikog parkinga ispred doma Aljaž ). S tog mjesta vodi planinarski neoznačeni put prilaznom šumskom cestom stotinjak metara do dvije  kuće (brvnare – bajte - jedna s lijeve strane ceste, druga nešto dalje s desne strane.), od kuda je ishodište pohod za bivak II i na mnoge  obližnje planinske vrhove ( Šplevta, Veliki Oltar i Dovški Križ…).

Staza prolazi ispod kuće uz ogradu s lijeve strane ceste i nastavlja krivudajući dalje po dobro vidljivoj i ugaženoj šumskoj stazi u dužini 1 km, gdje dolazimo do raskrižja putova. Tu nam se pružaju dvije mogućnosti uspona do bivka II. Lijevo odvaja se staza koja vodi uz korito Rdečeg potoka i velikim dijelom preko sipara (melišča). Druga varijanta vodi travnatim padinama preko Brinove glave na jezera gdje je smješten bivak II.

Mi smo odlučili krenuti lijevo preko suhog korita Rdečeg potoka. Nakon pola sata hoda nastavljamo put uz suho korito Rdečeg potoka s njegove desne strane. Uskoro zatim, prelazimo potok gdje put dalje nastavlja po siparu (melišču), da bi se ponovo vratili do korita, kojeg staza presijeca na više  mjesta. Cijelo to vrijeme neprekidno se uspinjemo po siparu (vrlo strmo), sve do dolaska do visokih stijena i vodopada koji se slijeva ispod njih ( s lijeve strane puta). Do njega se dolazi preko manjeg sipara.

Na ishodištu pohoda postavljena je informativna tabla ROVTI, na kojoj je ispisano objašnjenje – što su rovti? Pored table postavljen je drveni stup na kome je ispisano Triglav narodni park, ispod toga Zgornji Poldov Rovt i strelica usmjerena u pravcu Rovta.

S pristupne ceste skrenuti lijevo uz ogradu ispod kuće - bajte, zatim desno na šumsku stazu.

Stazom kroz šumu.

Dobro ugažena i vidljiva šumska staza.

Na raskrižju staza.

S desne strane suhog korita Rdečeg potoka.

Prvi prelazak korita i uspon po siparu.

Kroz korito potoka.

Uspon po siparu.

Vodopad – s lijeve strane staze. Do njega se dođe prelaskom preko manjeg sipara.

Pored slapa s lijeve strane je velika pećina.

Sipar preko kojeg se dolazi do vodopada – slapa.

Od vodopada staza kreće  desno u luku ispod stijena, nakratko kroz šumu do izvora iznad vodopada. Tu smo se osvježili hladnom izvorskom vodom  i dopunili svoje zalihe. Nakratko staza prolazi kroz šumu uz usko korito sipara, zatim ga presijeca i ulazi u gustu šumu ariša, sve do prostranog sipara u podnožju  vrha zvanog Mali Matterhorn, koji svojim izgledom podsjeća na Matterhorn.

U podnožju vrha nalazi se velika pećina. Staza nastavlja dalje s desne strane Malog Matterhorna kroz sipar na kojemu se nalaze stabla - balvani bora srušeni od lavine – plaza, nakon toga preko velikih razlomljenih grota do travnatog platoa prošaranog kamenjem. Iznad tog platoa treba se držati desno – gotovo u blizini lijeve strane sipara, ili po siparu s lijeve strane gledano iz pravca dolaska.

Do bivka II na jezerih dolazimo u 10 h i 30 minuta. ( Od ishodišta: vrijeme 3 h i 10 min. Dužina 4 km. Visinska razlika 1158 m).  Pauzu od 45 minuta  iskoristili smo za odmor i marendu, nakon toga krenuli smo preko grebena do prijevoja iznad Šplevte.

Učestale promjene vremena – igra svjetla -sunca, magle i oblaka neprekidno skrivaju i otkrivaju planinske vrhove. To je utjecalo da cijela grupa nije pošla na Dovški Križ. Ana, Renato, Fedor i ja Mirko, smo odlučili popeti se na Dovški Križ. Ostala 4 člana ostala su na prijevoju, dok se ne vratimo s vrha.

Izvor vode – vodopad ispod. Staza vodi djelomično kroz šumu, djelomično po siparu.

Prelazak preko sipara nešto više iznad izvora i ulazak u gustu šuma ariša, sve do izlaska na prostrani sipar iznad koga se izdiže Mali Matterhorn.

Kroz šumu ariša do podnožja Malog Matterhorna.

Na prostranom siparu ispod vrha Mali Matterhorn.

Kratka pauza u podnožju Malog Matterhorna.

Velika pećina u podnožju vrha M. Matterhorn.

Staza s desne strane obilazi vrh M. Matterhorna- razbacana stabla porušena lavinom – plazom.

Po razlomljenom kamenjaru prema bivku.

Na travnatoj manjoj zaravni- bivak se nalazi na zaobljenom vrhu na desnoj strani slike.

Bivak II na jezerih (2118 m).

Izgled bivka iznutra.

Bivak se nalazi visoko iznad doline Vrata na rubu visoravni jezera istočno od planinskih vrhova., Izgradili su ga planinari iz Jesenica već 1936. Godine.  Bivak je stalno otvoren i namijenjen je za planinare. On ima šest kreveta, uz to je i cisterna s kišnicom. Posjeduje i željeznu pećicu – drva treba donijeti. Bivak II je idealan za pristupe Velikom Oltaru, Dovškom križu i Šplevti. 

Vrijeme odmora i marende.

Na stazi prema prijevoju Šplevta- u pozadini vrh Šplevta.

Od sedla Šplevta staza vodi u prvom dijelu po siparu, na njegovoj (približno )  sredini ulazi na stjenoviti dio grebena u pravcu jugoistoka.  Na tom ulasku u greben postavljena su dva drvena štapa između koji put nastavlja u pravcu jugoistoka, zatim polukružno nastavlja travnatim strmim grebenom u pravcu juga.

Put je djelomično označen malim kamenim piramidicama (možići – slovenski). Na kraju travnatog uspona staza vodi na usjek između dvije stijene. Na tom prijevoju uspon  se nastavlja po strmom kanalu , prvim dijelom po siparu, zatim s lijeve strane četveronoške do grebena koji vodi prema vrhu.

Nakon prelaska manjeg grebena po siparu, ili po vrhu grebena (lakši put po siparu) započinje strmi spust do uskog ždrijela kojeg treba proći,  zatim slijedi vrlo  strmi uspon po rahlom, oštrom i krušljivom kamenjaru. To je najispostavljeniji dio uspona. (penjanje II stupnja).

Od tog ispostavljenog dijela staza vodi po nešto širem grebenu, te pri samom vrhu preko oštrih kamenih stijena, iza toga već smo na vrhu Dovškog Križa (2542 m).

Prelazak sa sipara na kameniti dio grebena u pravcu juga, zatim okreće prema jugoistoku.

Na travnatom dijelu staze. Na kraju travnjaka vidi se prijevoj - prolaz koji vodi između dvije stijene.

Prijevoj između velike dvije stijene. Dobar je orijentir za lakše snalaženje, vidi se iz daljine. U pozadini se vidi  Triglav iznad oblaka.

Pogled na vrh Dovškog Križa.

Prije vrha oštre stijene koje treba savladati.

S vrha Dovški Križ - vidik je otvoren prema Škrlatici, Velikom Oltaru, Špik, prema sjeveru na široku peč, i Škrnatici između kojih vrhova je smješten jedinstven Amfiteatar, a posebice vidicima dominira sjeverna strana Triglava i dolina Vrata. Nekoliko fotki s vrha:

Na vrhu Dovškog Križa.

Pogled na Veliki Oltar.

Na vrhu Križa – u pozadini Triglav.

Pogled na Amfiteatar.

Zajednička fotka na vrhu. U pozadini Široka peč.

Nakon kraće pauze i fotkanja nastavljamo spust istim putom do velikog prijevoja Šplevte. Od ovog prijevoja svi skupa nastavljamo spust preko  Brinove glave po travnatim padinama kroz šumu do Poldovog Rovta. Na jednom dijelu je manji sipar. Nekoliko slovenskih planinara nam je reklo da je lakši uspon preko Brinove glave, a spust preko bivka II po siparu, koji omogućava brži spust.

Na stazi pri spustu.

Pri spustu na travnatom dijelu puta.

Od prijevoja Špletva po kamenjaru, potom po travnatim padinama.

Spuštanje po siparu.

Na travnatom dijelu staze.

Najveći dio staze vodi po travnjacima.

Pogled na dolinu Vrata i sjevernu stranu Triglava. Na ishodište pohoda  - Poldov Rovt stižemo u 16 h i 15 minuta, gdje i završava naša današnja avantura planinarenja po neoznačenim putovima. Od Poldovog Rovta vožnju nastavljamo do doma Aljaž, gdje nas čeka ostatak ekipe koja je pohod imala od Aljaža do bivka IV ispod Škrlatice. Dolaskom u dom zatekli smo drage prijatelje planinare iz PD Obruča. Svoj jednodnevni izlet u Sloveniju obilježili su usponom od doma Aljaž preko Plemenica na vrh Triglava i spust čez prag do Aljaža.

Evo te moćne ekipe na odlasku doma.

LINK-Album sa slikama:

https://photos.google.com/share/AF1QipOtpaCQvE6FDLLBXAEb8RSPzVr_WAybMlywlScKNGzH4wD0JWPIHAoR8waVjGOi1A?hl=hr&key=OE12cko1eHNZcVhrSXcwX2d0ZER6R2lXTDVlR1RR

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovaj blog.