Talijansko gorje
Područje Alpi Giulie (Julijske Alpe)
Odredište Jof Fuart (Viš)

 

Drugi dan našeg boravka u Julijskim Alpama u Italiji, predviđen je za uspon na Jof Fuart (Viš)  (2666 m)- kružnom turom stazom Anita Goitan. Jof Fuart sa svojim susjednim vrhom Jof de Montasio (2753 m), spadaju u najviše vrhove u skupini zapadnih Julijskih Alpi u Italiji. Njegov greben obuhvaća manju skupinu vrhova koja ga okružuju: Sa sjeverne strane okružuje ga Veliki Naboid (Nabois Grande) i prijevoj Škrbina Nabois, prema zapadu njegovi obronci spuštaju se u dolinu Špranje, prema jugozapadu do prijevoja Forcella Mose (Škrbina zadnje Špranje), obronci južne strane spuštaju se do doline Rio del Lago (Jezerska dolina). Prema istoku nižu se nekoliko visokih i lijepih  vrhova: Madri dei Camosci (Gamsja Mati ) (2503 m), Torre (Kolo)  (2463 m), Innominata 2463 m i Cima di Riofreddo (Divja Koza) (2507 m).

Zbog kulturne raznolikosti, za ovu planinu susrećemo više naziva i različitih značenja. Tako, primjerice, susrećemo Jof Fuart, Ior Fuart – Talijanski (Furlanski jezik), što znači „jaka planina“. Slovenski naziv je Viš  ima značenje „visoka planina“. Wischberg je na njemačkom jeziku, što predstavlja također, „visoka planina“ (transkripcije slovenskog imena). Sa bilo koje strane svijeta kada pogledate Jof Fuart, doima se impozantno i ima drugačiji izgled.

Najveličanstveniji je pogled sa zapadne strane, dok se prema sjeveroistoku pruža jedan od najljepših pogleda u Julijskim Alpama. Sa sjeverozapadne strane izgleda kao visoka i oštra piramida (slika ispod).

Pogled na vrh Jof Fuart – Viš sa sjeverozapadne  strane od Špranja (sa staze  Anita Goitan)

ISHODIŠTE POHODA:
Rifugio Corsi (1874 m), Prijevoj – Forcella Rifreddo (Trbiška Škrbinica)  (2240 m) vrh Jof Fuart (Viš) (2666 m), Forcella Mose (Škrbina zadnje Špranje) (2271 m), Cime Castrein (Koštrunova špica) (2502 m),  Forcella Lavinal dell Orso (Škrbina Prednje Špranje) (2138 m), te povratak do Rifugio Corsi  (1874 m).

Dužina staze 10,9  km. Visinska razlika pri usponu 1150 m, pri spustu  1149 m. Aktivno vrijeme hoda 4 h i 06 minuta. Vrijeme stajanja 4 h 31 minute. Ukupno provedeno vrijeme 8 h i 38 minute.

Info sa zaslona gpx uređaja.

Na vrh  Jôf Fuart može se doći iz više pravaca, što težih, što lakših putova, a svi su oni lijepi i zanimljivi za planinarenje. U konačnici, svi se pridruže i započinju uspon padinama južne strane planine.

Prirodna i najčešće korištena početna točka za uspon na Jof Fuart je dom – Rifugio Corsi (1874 m), koji je smješten na južnim obroncima masiva Jof Fuarta. Do doma se dolazi za 3 h od Sella Nevea ili sa parkirališta Pecol od kuda smo došli.

Naš  odabir  za uspon na  Jof Fuart  je - ferratom „Anita Goitan“, od Rifugio Corsi – smješten na slikovitoj lokaciji na travnatoj terasi u središtu guste mreže staza. Put je dobro osiguran, prolazi kroz žljebove – oluke, uske tjesnace,  prijevoje,  slijedi uske i široke police ispod okomitih i visokih vrhova sve do vrha, a potom se spušta nešto lakšim putom. Staza je duga i zahtjevna, ali ne prezahtjevna da se ne može savladati.

Od doma – Rifugio Corsi krenuli smo u 7 h i 30 minuta. Dan je obećavajući, sunčan i vedar. Slijedimo označenu stazu br. 625 i 627, nakon desetak minuta hoda dolazimo do raskrižja, gdje se odvaja izravan put (najkraći) za uspon na vrh Jof Fuart. Mi slijedimo stazu br. 627 koja vodi travnatim predjelom i siparom ispod podnožja grebena Viš u pravcu prijevoja Forcella Riofeddo. Nakon 40 minuta laganog hoda, staza skreće lijevo i ulazi u uski i strmi kamin- žlijeb, te nas  dovodi do prijevoja Forcella Riofreddo ( 2240 m), od kuda započinje ferrata „Anita Goitan“.

Pregledna shema - skica grupe Jof Fuart - staza i vrhova joji ga okružuju.

Od doma - na samom početku puta.

Nakon 10 minuta hoda došli smo do raskrižja. Lijevo izravan –najkraći put za vrh Jof Fuart, mi nastavljamo desno, pratimo stazu 627 i prijevoj Forcella Riofreddo.

Južnom stranom prema istoku - na travnatoj padini ispod grebena Fuart

Kroz uski žlijeb prema prijevoju Forcella Riofreddo.

Prije uspona po ferrati- okupani prvim jutarnjim zrakama sunca.

Raskrižje putova na prijevoju Forcella Riofredo/ Trbiška škrbinica  (2240 m).

Došavši na ovaj prijevoj, došli smo na najistočniju skupinu vrhova  grupe Jof Fuart. Tu se ističu nekoliko visokih vrhova.  Imena im je dodijelio poznati istraživač Julijskih Alpi - Julius Kugy. Ti vrhovi su: Cima di Riofreddo, Divja  Koza, Mala špica, Gamsja Mati (Madre dei Camosci), Kolo (Torre i Innominata).

Sa sedla započinje strmiji neosigurani uspon uskim žlijebom, koji nas dovodi na okomite stijene i sustave dugih među sobom povezanih polica, koje omogućavaju sigurne prijelaze.  Police su na mjestima široke i ugodne za hodanje, a na mjestima vrlo uske i izložene, ali su zato dobro osigurane. Pionir i strastveni istraživač Julijskih Alpi - Julius Kugy, ovaj sistem povezanih polica nazvao je najvećim čudom u Alpama, te im dodIjelio božansko ime „Police Bogova“. 

Prije prvih sajli uspinjemo se neosiguranim policama sa južne strane Cima di Rifreddo, te nas staza dobro osigurana dovodi do uskih ispostavljenih polica Divje Koze i najsloženijeg dijela ferrate -  pod nogama duboke i okomite provalije (ponori) koje izazivaju nelagodu, ali ne predstavljaju poseban problem. Nakon toga slijedi penjanje po osiguranim i neosiguranim policama i manjim uskim kaminima ili žljebovima. Nakon što dosegnemo visinu od 2420 m, spuštamo se ferratom po osiguranim grotama i kaminima.

Ferrata nije posebno izložena, ali traži više pažnje i koncentracije. Nakon toga slijedi okomiti uspon po stijeni osiguranoj sa klanfama za noge i sajlom. Slijedimo stazu dalje po uskim policama, po kojima obilazimo i priječimo vrh „Gamsova mati“, a nakon toga staza izlazi na normalnu planinarsku stazu koja nas dovodi do raskrižja putova: Lijevo se odvaja  staza za prijevoj Forcella Moze, desno za vrh Jof Fuart. Od ovog raskrižja preostalo nam je još 45 minuta. Nastavak puta vodi  serpentinama  po kamenjaru i krušljivom terenu sve do vrha Jof Fuart (2666 m), gdje dolazimo u 11 h i 15 minuta.

Uspon po neosiguranom dijelu staze Anita Goitan.

Prije uspona po policama.

Po neosiguranim policama.

Po ugodnim i širokim policama.

Na uskom i ispostavljenom dijelu polica Divje Koze, osigurane sajlom.

Na uskom i ispostavljenom dijelu polica Divje Koze, osigurane sajlom.

Uspon uz pomoć sajli kroz uski kamin.

Pogled na uski kamin po kojem se moramo popeti.

Spust po velikim grotama.

Spust po 10 m neosiguranoj stijeni.

Nakon izloženog spusta, uslijedio je uspon po okomitoj stijeni uz pomoć klanfi i sajle.

Zajednička fotka- na polici Bogova.

Na polici Bogova.

Nastavak puta po neosiguranim policama – Gamsje mati.

Markacija sa natpisom staze.

Na krušljivom terenu.

Pogled u nazad  - Cima di Riofreddo, Divija koza, cima del Valone.

Pogled prema vrhu, u pozadini Montaž.

Na stijeni ispred vrha – Jof Fuarta.

Pauzu od 45 minuta na vrhu Jof Fuarta iskoristili smo za odmor, marendu i osvježenje, te uživanje u lijepom pogledu na vrhove koji nas okružuju. Sa vrha se lijepo vidi sva ta planinska divljina uključujući u nju i Jof Montasio (Montaž) greben.

U daljini se lijepo vidi istočni dio Julijskih Alpi. Posebice Kanin i njegov greben sa svim vrhovima. Prema sjeveroistoku vide se skupine Austrijskih planina. Na vrhu se nalazi metalni križ, limena kutija sa žigom i upisnom knjigom, kao i mali kipić „Majke Božje – Djevice Marije“.

Mirjana hrani Kavke.

Pogled na masiv Jof di Montasio (Montaž)

Pogled na Slovenske Julijske Alpe i vrhove Mangart, Jalovec i Triglav

Zajednička fotka na vrhu Jof Fuarta (2666 m).

Nakon odmora, od vrha spuštamo se istom stazom do raskrižja. Tu skrećemo desno i nastavljamo dalje stazom „Anita Goitan. Strmi spust se nastavlja po siparu i kamenim gromadama ispod stupova rumenkaste boje koji nalikuju na ogromni kameni dvorac ili utvrdu.

U nastavku slijedi spust po vrlo strmim kamenim grotama osiguran klinovima i sajlom , sve do prijevoja Forcella Mose (Škrbina Zadnje Špranje). Nad tim prijevojem izdiže se kamena grota koja podsjeća na Michelangelov Moizes (Mihelagelov Mojsije), po čemu je ovaj prijevoj na italijanskom jeziku  i dobio ime „Forcella Mose. Ukoliko smo umorni ili iscrpljeni, tu se pruža mogućnost skratiti stazu Anita Gitan i spustiti se (okvirno 45 min.) do Rifugio Corsi, što je i učinio dio naše ekipe. Nekoliko fotki:

Na spustu od vrha Jof Fuart

Po siparu prema prijevoju Forcella Mose

Pogled na stazu koja vodi na Cime Castren (Koštrunove Špice)

Na stazi ispod kamenog dvorca, Katedrale ili utvrde

Zanimljiva stijena, na kojoj Dionis drži ruku

Spust po zahtjevnoj ferrati – Anita Goitan

Priječenje po Ferrati

Spust po ferrati do prijevoja Forcella Mose (Škrbina Zadnje Špranje)  (2274 m).

Na prijevoju Forcella Mose - Gams, promatra naš spust po ferrati i čudi se koliko smo nespretni.

Michelangelov Mosije na prijevoju Forcella Mose (Škrbina Špranje Zadnje), po čemu je ovaj prijevoj i dobio ime.

Zadnji dio staze Anita Goitan tehnički nije zahtjevan, ali je zato vrlo zanimljiv. Vodi nas ratnim putom i položajima (rovovima i bunkerima) Austru-Ugarske Mornarhije iz Prvog svjetskog rata na mali stjenoviti masiv sa dva odvojena vrha Cime Castren (Koštrunove Špice).

Od prijevoja Forcella Mose strmim usponom dižemo se do grebena i po njemu prolazimo uz rovove i bunkere, laganim usponom i dolazimo do prvog vrha. Od ovog manjeg vrha, slijedi strmi spust do manjeg sedla, koje dijeli ova dva vrha. Od sedla vrlo strmim usponom uz pomoć izgrađenih stepenica, dolazimo do pod sam vrh druge Cime Castre (Koštrunove Špice). Na tom mjestu ispod samog vrha (15 m) izbušen je tunel od istoka prema zapadu uz još jedan bočni tunel prema jugu. Pored ulaza u tunel uspinjemo se do samog vrha (2502 m).

Vrh je obilježen jednom velikom grotom na kojemu je mala kamena piramida sa simboličnim križem napravljenim od bodljikave žice. Sa vrha se pruža prekrasan pogled na okolne vrhove, a posebice, se lijepo ističe Jof di Montasio i Jof Fuart. Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu, spuštamo se do sedla i dalje nastavljamo strmi spust po travnatom grebenu do prijevoja Forcella Lavinal dell Orso (2138 m). To je duboki stjenovit prijevoj, koji dijeli Cime Castrein od vrha Cima de la Puartate (2436 m). 

Bunkeri na grebenu Cime Castrien.

Pogled sa grebena Castrein na vrh Jof Fuart

Pogled na greben i manji vrh Castrein

Tunel, koji prolazi ispod vrha s jedne na drugu stranu.

Pogled iz tunela

Na vrhu -Ceme Castrein (2502 m), u pozadini vidi se Jof de Montasio

Na vrhu -Ceme Castrein (2502 m).

Na stazi po kamenjaru i rasutim busenjem trave.

Na spustu po travnatom dijelu staze prema prijevoju.

 Dolaskom na prijevoj Forcella Lavinal dell Orso, zapravo tu završava staza „Anita Goitan“. Na istom mjestu započinje staza po grebenu „Ceria – Merlone“, što je naš sutrašnji cilj.

Prvim dijelom, staza vodi po siparu, zatim prelazi na travnati dio, potom se spušta po serpentinima, te nas ubrzo dovodi  do križanja putova, na kojem se ovaj put ubada na stazu br. 625 (Alta Via Dolomiti), a koja dalje vodi do našeg krajnjeg odredišta do doma -  Rifugio Corsi.

Na stazi od Forcella Lavinal dell Orso po siparu.

Na raskrižju putova: iz pravca dolaska  - desno Forcela degli Scalini, lijevo za Rifugio Corsi.

U nastavku staza priječi podnožje stijena Campanilae di Villaco (2247 m). Sa istočne strane stijene u podnožju iskopan je manji tunel sa mnogo malih prozorčića, koji su služili kao puškarnice.

Priječenje staze ispod grebena Campanilae di Villaco.

Tunel sa otvorima.

Pogled iz tunela kroz otvor.

Grupa alpinista iz RIJEČKOG ALPINISTIČKOG KLUBA  (RAK-a) na vrhu visokog tornja.

Pogled prema špici na alpiniste iz RAK-a.

Pogled na dom - Rifugio Corsi.

LINK-Album sa slikama:

https://photos.google.com/share/AF1QipNKvNcIXhNVVQJpLCwnnaWiLXL5vNBwVCu8n61Vqgn8UtaxJqGSH_gCXWTxM0QWCw?hl=hr&key=TTRxYlFiYy1lYU1jRmRBcHBxU01KZTRlWVZQbktB

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovaj blog.