Austrijsko gorje
Područje Ötztal Alpe
Odredište Hintere Schwärze (Cima Nera)

Petak, 14. lipnja 2019.

Hintere Schwärze (talijanski Cima Nera) s nadmorskom visinom od 3628  metara  je četvrti najviši vrh u Ötztal Alpama. Nalazi se na glavnom grebenu u Schnalskammu – grebenu na jugu Ötztal Alpa točno na državnoj granici između austrijske pokrajine Tirol i talijanske provincije Južni Tirol. Hintere Schwärze nalazi se u trokutu vrhova koji ga okružuju: sjeverno Mutmalspitze (3522 m), istočno Roßbergjoch (3400 m) i jugozapadno Marzellspitze (3522 m).

Vrh je okružen ledenjacima – na sjeveroistoku leži Schalfferner, na jugu Roßbergfernera, koji se smanjuje zbog globalnog zatopljenja, a na sjeverozapadu Marzellferner. Padine koje se spuštaju prema južnome tirolskom dijelu su dio Parka prirode Texelgruppe.

Južno od Venta, Hintere Schwärze udaljen je svega 10 km zračne linije, sjeverno 8 km od Karthaus u Val Senales. Zbog svoje visine i geografske dominacije, pogled s vrha je teoretski ograničen samo zbog zakrivljenost Zemlje.  

Hintere Schwarze (talijanski Cima Nera) 3628 m

PRISTUP AUTOMOBILOM (do sela Vent u Austriji)

Do naselja Vent može se stići preko Italije ili Austrije. Naš odabir je preko Austrije. Obzirom, da dolazimo iz 2 različita grada Jure iz Zagreba, a ja iz Ike - Opatija, dogovor je da se nađemo na benzinskoj pumpi na autoputu Lesce. Od Ike – Opatija, preko graničnog prijelaza Rupa ulazim u Sloveniju, starom cestom do Postojne, gdje ulazim na autocestu i preko Ljubljane, Kranj, do Lesca.

Od tu nastavljamo dalje automobilom od Jure slijedećom rutom: Villach – Salzburg – Rosenheim - Innsbruck. U Innsbrucku treba izaći na autoput A12 voziti do - izlaz Ötztal, od kuda dalje treba nastaviti vožnju lokalnom cestom 186 prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden, od kojeg preostaje još 17 km do Venta. Od Zagreba do Venta po navedenoj ruti – dužina puta 694 km. Vrijeme vožnje 7 do 8 h. Od Opatije dužina puta 660 km. Vrijeme vožnje 8 h.

U koliko se dolazi iz smjera Italije nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba izaći na autoput A12. Daljnje upute kao kod prethodnog opisa.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)

Ishodišna točka pohoda – selo Vent (1900 m), planinsko sklonište Schafer Hütte (2246 m), dom Martin-Busch Hütte (2501 m), ledenjak Marzellferner, vrh Hintere Schvarze 3628 m. Silazak istim putom preko doma Martin Busch Hütte (2501 m) do Venta (1900 m). Ukupna dužina staze 14,2 km.

Vrijeme gpx traga 14 h i 4 minute. Minimalna visina 2340 m, maksimalna 3626 m. Visina polazišta 2501 m. Visina odredišta 3628 m. Prosječan nagib 32%.

Izvod iz analize gpx traga

Uspon na vrh Hintere Schwärze uobičajeno izvodi se u dva dana. Nama je trebalo 3 dana.

Prvi dan 13.06.2019. se odnosi na dolazak u naselje Vent i uspon do doma  Martin-Busch Hütte, te prenoćište u domu.

Drugi dan - 14.06.2019. uspon na vrh Hintere Schwärze i prenoćište u domu Martin-Busch Hütte.

Treći dan – 15.06.2019. Silazak od doma u Vent - transfer do Aoste (prenoćište) od kuda se slijedeći dan nastavlja uspon na Gran Paradiso.

Budući, da prethodne 2018. godine nismo uspjeli popeti se na vrh Hintere Schvarze zbog loših vremenskih uvjeta. Ove godine Jure i ja odlučili smo ponoviti uspon i popeti se na vrh, u čemu smo i uspjeli. Za razliku od prethodne godine kada smo uspon izvodili u augustu – ledenjak je bio pun pukotina. Ove godine 14.06. 2019. (2 mjeseca ranije u odnosu na prethodnu godinu) - drugi dan nakon otvaranja planinarskog doma Martin Busch Hütte – ledenjak je bez ijedne pukotine, mogao se vidjeti samo pokoji serak. Ako se usporede fotografije od ova 2 uspona, gotovo, da se ne možete prepoznati da se radi o istom ledenjaku.

Opis puta
Prvi dan 13.06.2019.

Od parkirališta ispred hotela Vent krenuli smo u 15 h i 40 minuta, stazom koja vodi kroz naselje do drvenog mosta kojim se prolazi preko manje rječice Niedertalbach. Most je zaključan za sva motorna vozila, osim vozila za opskrbu planinarskih domova i stočarskih koliba.

Nakon prelaska mosta dolazimo na raskrižje, na kojem skrećemo lijevo na planinarsku stazu koja dalje vodi kroz dolinu Niedertal do planinarskog doma Martin Busch Hütte (2501 m), naš današnji cilj. Ova staza nije obilježena klasičnim markacijama, obzirom da vodi makadamskom cestom sve do doma. Na cijeloj ovoj dionici prvi dio staze je najstrmiji. Na dužini od okvirno 1 km treba savladati visinsku razliku od 120 m. Od tu i dalje put se diže relativno blago u kontinuitetu, tako da nismo osjetili tu visinska vertikalnu razliku od 600 m. Za uspon od Venta do pl. doma Martin-Busch Hute na dužini staze 7,5 km trebalo nam je 2 h laganog hoda. U dom stižemo u 17 h i 40 minuta, nakon čegaje uslijedio smještaj i pripreme za slijedeći dan uspon na Hintere Schwarze.

Ispred hotela Vent – spremni za uspon do doma Martin Busch Hütte

Sa staze - Pogled na dio naselja Vent

Na blago polegnutom dijelu makadamske ceste

Nakon prijeđenih 3,2 km od Venta pred nama se otvorio sjeverni dio doline Niedertal. Od te točke po prvi puta pred nama se ukazao  vrh Similaun (3606 m) i vrhovi Diem Kögel i Schalfkogel. Jedan dio ove makadamske dionice zapriječen je lijesom i zahtijeva skretanje s makadamske ceste, na označenu  planinarsku stazu koja se spušta do rijeke Niedertalbach, prelazi preko nje, preko mosta i nastavlja na lijevoj strani kanjona uzvodno i nakon oko 1,5 km ponovo se vraća preko novog pješačkog mosta na makadamsku cestu. Ovo skretanje je objašnjeno na način da se na tom dijelu očekuje odronjavanje kamenja pa se korištenje makadamske cesta ne preporučuje. Većina pješaka obiđe postavljenu lijesu i nastavlja dalje po makadamskoj cesti na vlastitu odgovornost. Po ovom putu voze automobile za snabdijevanje, motoristi i biciklisti pa nije jasno zašto je zapriječeno samo za pješake?.

Pred nama dobro vidljiva makadamska cesta, pastirska koliba i na kraju doline vrh Similaun

Pogled na planinarsku stazu s lijeve strane doline Neidertal i na makadamsku cestu s desne strane – Similaun na kraju doline

Makadamska cesta na nekoliko mjesta prekrivena je snježnim lavinama. Radovi u tijeku.

Dolazak u PD Martin-Busch Hute
Drugi dan - 14.06.2019.  

USPON NA HINTERE SCHVARZE

Nakon provedene noći u planinarskom domu Martin Busch Hütte, ustali smo u 4 sati i 30 minuta, obavili jutarnju higijenu, spakirali ruksake i nakon toga spustili se na doručak u 5 sati. Uspon na vrh Hintere Schwärze započeli smo u 5 sati i 40 minuta.

Planinarska staza „Via Normale“ vodi od planinarskog doma Martin Busch Hütte preko greben Marzelkamma i ledenjaka Marzellkammfer. Na smjerokazu pored planinarskog doma piše da je potrebno vrijeme za uspona na spomenuti vrh 4 sata. Obzirom da je staza uspona više puta mijenjala smjer zbog odrona kamenja na pojedinim dijelovima planine, spomenuto vrijeme uspona može biti samo kao orijentacija.

Nažalost, ovog puta uvjeti preko grebena nisu bili prihvatljivi zbog odrona kamenja i mogućih lavina. Stoga, odlučili smo se popeti na vrh prihvatljivom zaobilaznom varijantom podno istočnih padina grebena Marzelkamma.

Od doma staza se nakratko spušta uz potok 200 m do mosta preko kojeg se prelazi potok Niederjochbach. Nakon prelaska mosta skrećemo lijevo na markiranu planinarsku stazu koja vodi u smjeru Hochwildehaus-a, po kojoj se spuštamo u dolinu do mostića i potoka koji vodu dobiva topljenjem snijega i ledenjaka. Na tom dijelu staze gubimo na visini 150 m. Od mostića skrećemo polukružno desno na nemarkirani dio staze koji vodi kroz usjek između grebena Marzellkamma i padina In der Schwärze. Na samom početku usjeka dolazimo do ostataka lavine preko koje prelazimo na lijevu stranu (gledano u smjeru kretanja) – podnožje padina  In der Schwärze, kako bi izbjegli odronjavanje kamenja s desne strane grebena Merzelkamma.

Pored doma postavljen je smjerokaz s vremenima hoda do odredišta

Prelazak preko potoka Niederjochbach

Prelazak preko ostataka lavine na lijevu stranu padina In der Schwärze

Dolazak na ledenjak Marzellkammfer – (14.06.2018.). Nema pukotina - vidi se samo pokoji serak

Na ovoj fotografiji prikazan početak ledenjaka Marzellkammfer s uspona iz 09.08.2018. 

Ako usporedimo ovu fotografiju s prethodnom, zasigurno, se čini kao da se ne radi o istom ledenjaku. Nakon što smo savladali spomenuti usjek, izašli smo na početak ledenjaka, od kuda dalje nastavljamo nešto ležernijim usponom. U proljeće i rano ljeto na ledenjaku se nisu otvorile pukotine pa je u to vrijeme uspon prilična lakši i jednostavniji. I u ovo doba pri usponu na vrh javljaju se određeni problemi. U jutarnjim satima snijeg je tvrd i ugodan za hodanje. Dereze dobo drže. Naime, u popodnevnim satima snijeg omekša pa dolazi do propadanje što otežava uspon i silazak – djeluje iscrpljujuće, stoga, treba imati dobru fizičku pripremljenost i kondiciju.

Ledenjak Marzellkamm može se podijeliti na više nivoa s različitim padinama na kojima se ledenjak lomi i stvara mnogobrojne pukotine, koje zahtijevaju dodatan oprez i izbor mjesta za prolaz. Na ovom planinarskom izletu nemamo takvih problema. Uspon u prvom dijelu uglavnom se odvija istočnom stranom ledenjak uz podnožje padina In der Schwärze, nakon toga izlazi na drugu razinu blago polegnutog ledenjaka.
Važno je napomenuti – drugi dan nakon otvaranja planinarskog doma Martin-Busch Hütte, mi smo prvi koji utiremo i trasiramo put do vrha Hintere Schwärze.

Na početku ledenjaka – u pozadini dominira Kreuzspitze

Utiranje puta (prćenje) prema drugoj razini ledenjaka

Izlazak na drugu razinu ledenjaka – 14.06.2019.

 

Na istom mjestu na drugoj razini, ovako je izgledao ledenjak 09.08.2018.

Druga razina ledenjaka relativno smo brzo savladali i došli pod vršni greben Hintere Schwärze. Na ovom dijelu uspona nismo naišli na pukotine, osim 2 seraka koje smo zaobišli. Ovaj vršni dio vrlo je izložen i zahtjevan ako se radi o ledu. Ovog puta mi nismo imali poteškoća, obzirom da je izloženi dio bio zasniježen po kojemu treba proći dio alpinističkog smjera zvanog „Nord vand“ s nagibom preko 60 stupnjeva. Nakon ovog izloženog dijela izlazimo na sedlo od kojeg nam predstoji još 10-tak minuta uspona po granitnim stijenama između kojih se nalazi ostatci snijega sve do vrha (3628 m) na kojem je postavljen veliki metalni križ.

Na stazi prema vršnom grebenu

Izloženi dio uspona koji djelomično prolazi alpinističkim smjerom „Nord vand“ s nagibom preko 60 stupnjeva. Ovo može biti vrlo opasno ako je zaleđeno. 

Pogled s grebena na Wildspitze

Izlazak na sedlo, od kojeg bez ruksaka nastavljamo penjanje do vrha

Od ovog sedla predstoji još 10-tak minuta uspona do vrha.

Ispred samog vrha

Vrh je označen velikom metalnim križom

Zajednička fotografija na vrhu Hintere Schwärze

Nakon kraće pauze i uživanja u lijepim panoramskim visicima, nastavljamo silazak istim putom do planinarskog doma Martin-Busch Hütte. U poslijepodnevnim satima snijeg je omekšao, pri  čemu je silazak bio otežan zbog propadanja na mjestima i iznad koljena. Iz tih razloga uspon je trajao 8 h, a silazak 6 h. ukupno vrijeme uspona i silaska 14 h i 4 minute. Vrlo naporno i iscrpljujuće, obzirom da nas dvojica u navezu imamo 140 godina.

Pri silasku s vrha

Pri silasku uz serak

Dolazak u planinarski dom Martin-Busch Hütte

U nastavku slijedi: gox tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te link albuma fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putpopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

LINK – Album fotografija

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovaj blog.