Kruzi su visoravan koja se, na nadmorskoj visini između 1150 i 1350 m nadmorske visine, prostire na više od 200 km2 a koja je poznata po stadu divljih konja koje na njoj obitava. Nakon 9 km solidnog makadama stiže se do Planinarskog doma Kruzi. Dom ima dvije etaže i potkrovlje u kojima se nalazi ukupno 50 ležajeva. Također, u Domu se nalaze smočnica, kuhinja, prostrana soba za dnevni boravak i trpezarija a u vanjskom dijelu objekta nalazi se tzv. Zimska soba koja se nikada ne zaključava, a u kojoj utočište mogu pronaći planinari i drugi ljudi koji se zateknu u nevolji. Sam objekt iznimno je čist, uredan i funkcionalan što svjedoči o velikom trudu domaćina.

Od planinarskog doma vodi markirana planinarska staza, po nepreglednm livadama i vrtačama. Markacija se povremeno teško prati zbog visoke trave ali orjentacija nije upitna jer cijelo vrijeme se vidi vrh. Ovim tratinama se dolazi do grebena.

Prije samog uspona na greben planine prolazi se pored većeg broja označenih minskih polja, a prilikom uspona nailazi se na brojne bunkere iz Domovinskog rata.

Nakon izlaska na greben, po kamenitom i travnatom terenu, slijedimo stazu do vrha. Vrh Cincara pruža najljepšu moguću nagradu za uložen trud – prelijep pogled na okolne planine Kujaču, Vitorog, Malovan, Tušnicu, Kamešnicu i Dinaru, kao i pogled na Buško blato te pogled na Glamočko, Livanjsko, Duvanjsko i Kupreško polje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Ivan Katičić ∙ 17. Ožujak 2022

"makadamska" cesta od Suhača je katastrofalna.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 35 min

Visina polazišta:

1236 m

Visina odredišta:

2001 m

Minimalna visina:

1232 m

Maksimalna visina:

2001 m

Uk. vis. raz. uspona:

1179 m

Uk. vis. raz. silaska:

415 m

Ukupna duljina:

6.5 km

Prosječni nagib:

26 %

Utrošak energije:

5490 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila