Početna točka uspona je na parkiralištu restorana, u ulici Marije Snježne 29, koji se zove „Izletište kod tri Srca“. Tu treba ostaviti automobil.

Planinarska staza vraća se 10-tak metara do ulice Selšćak, skreće lijevo u nju i slijedi je 0,7 km. Do ove točke vodi šira makadamska cesta, stalno kroz naselje, i stalno ulicom Selščak. Ovdje staza skreće lijevo na šumski put te nakon 100-tinjak metara skreće se desno na ugaženi planinarski put.

Slijedeća točka gdje treba pripaziti, udaljena je 1,04 km. Tu je križanje predmetne staze sa šumskim putem. Tu treba skrenuti desno, nstaviti šumskim putem do točke udaljene 2,3 km od polazišta, tu se dolazi na križanje planinarskih putova.

Ovdje treba odabrati put koji vodi desno prema kapelici Majke Božje Snježne. Nakon prijeđenih 2,56 km dolazi se do kapelice Majke Božje Snježne. To je manji sakralni objekat, sa izgrađenim oltarom pod nadstrešnicom te nekoliko klupa i jednim stolom. U točki 2,9 km od polazišta je križanje planinarskih puteva na kojem treba skrenuti desno za Lipu (staza br. 29).

Odavde staza ide ugaženim planinarskim putem, s zapadne strane potoka, gore-dolje, gotovo zadržavajući nadmorsku visinu do točke udaljene 3,35 km od polazišta, gdje staza prelazi preko potoka i ide vrlo oštrim usponom do grebena.

Na grebenu, u točki 3,95 km od polazišta, dolazi na križanje planinarskih puteva, na kojem treba skrenuti desno na šumski put. U nastavku se slijedi ovaj šumski put, preko livade Lipa na kojoj je kamena crkvica (4,8 km od polazišta), do laganog uspona do planinarskog doma i razgledne piramide (4,95 km od polazišta). Na vrhu se nalazi PD „Lipa“ Rog, s kojim gospodari HPD Lipa iz Sesveta (Otvoren vikendom i praznicima ili po dogovoru), veliko odmorište za planinare s sanitarnim čvorom te već spomenuta razgledna piramida.

S nje se pružaju lijepi vidici prema jugu (istočni dio Zagreba), zapade (cijeli greben Medvednice do Sljemena, sjeveru (Ivanščica i Hrvatsko Zagorje) do nema vidika prema istoku (Ometani šumom). Žig je ugrađen u granitnu ploču na južnom zidu planinarskog doma.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 28 min

Visina polazišta:

338 m

Visina odredišta:

709 m

Minimalna visina:

336 m

Maksimalna visina:

709 m

Uk. vis. raz. uspona:

457 m

Uk. vis. raz. silaska:

86 m

Ukupna duljina:

4.9 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

3099 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila