S magistralne ceste Knin-Sinj, dolazeći iz Knina, neposredno nakon prolaska table za oznaku početka mjesta Kijevo, skretanje je lijevo u mjesto Josići, na uski asfaltni put. Na križanju asfaltnih puteva treba zadržati smjer i nakon prestanka asfaltnog treba nastaviti makadamskim putem do mostića kod napuštene vodenice. Tu treba prijeći mostić koji premošćuje rijeku Krku, nastaviti najprije asfaltnom cestom do vrha kanjona, a nakon tog makadamskom cestom, uvjek zadržavajući smjer kretanja, do napuštene i zarušene škole u zaselku Mirkovići. Tu treba parkirati automobil i to je početna točka uspona.

Uspon od škole vodi kroz selo do njegova sjeveroistočnog kraja i tu nakon prolaska zadnje kuće započinju markacije. Nakon sela staza vodi uz blagu kosinu, po zaprežnom putu, između ograda, s dvije prikrate, do Bukvinih stanova (koliba s cisternom), a nakon njih do ostatka stanova Podići.

Prolaskom Bukvinih stanova staza napušta zaprežni put i skreće desno na planinarsku stazu. Nakon prolaska spomenutih stanova, staza započinje oštar uspon područjem Borika, najprije kroz visoku makiju a nakon nje područjem visokog bora. Ovim područjem je prošao požar, uništio manji dio borove šume dok se ostatak sačuvao zbog izrazite i neuobičajene visine bora. Na stablima se u prizemnom dijelu vidi nagorena kora.

Nakon napuštanja zaprežnog puta, staza je dodatno markirana dijelovima plastičnih boca od jogurta, pa su je planinari prozvali i „Jogurt stazom“. Cijelim dijelom uspona do prijevoja staza je s dvostkulim markacijama tako dobro markirana da je nemoguće pogriješiti.

Na stazi ima dosta prevrnutih stabala što malo otežava uspon. Oko 500 m prije prijevoja staza izlazi na čistinu, vodi oštro uzbrdo po istočnom podnožju Bukovog vrha, i dolazi na križanje sa stazom koja dolazi iz smjera Dulera. Ovo križanje se nalazi na južnom području visoravni Samar i na njemu treba skrenuti desno.

U nastavku ove dvije staze se stapaju u jednu, vode po kosini vrlo oštro uzbrdo do najvišeg vrha Hrvatske, vrh Dinara (Sinjal) 1831 metar nadmorske visine. Kako joj je položaj središnji u Dinarskom gorju, omogućava vidik na moge planine Bosne i Dalmacije.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Ivan Markovic ∙ 23. Lipanj 2019

Postovani, upute su Vam krive, ovo skretanje je prije table Kijevo, provjerite informacije prije objavljivanja.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 56 min

Visina polazišta:

459 m

Visina odredišta:

1824 m

Minimalna visina:

458 m

Maksimalna visina:

1824 m

Uk. vis. raz. uspona:

1404 m

Uk. vis. raz. silaska:

39 m

Ukupna duljina:

8.2 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

6195 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila