Početna točka ovog izleta je u naselju Planina Donja na autobusnom stajalištu koje se nalazi na početku Planinarske ulice, kod kružnog toka. Do tog mjesta vozi gradski autobus.

Uspon započinje na autobusnoj stanici, najprije vodi Planinarskom ulicom po asfaltnom putu do mjesne crkve kod koje skreće lijevo i nastavlja i dalje kroz naselje po planinarskoj stazi 31.

Nakon izlaska iz naselja započinje jako oštar uspon, kroz visoku bukovu šumu, sve do izlaska na proplanak „Livada Lipa“. Na ovom proplanku je izgrađena jako lijepa „Kapelica Hrvatskih Mučenika“. Sa ove livade slijedi kratak uspon do vrha na kojem se nalazi razgledna priramida.

Planinarski dom "Lipa" izgradilo je 1967. godine Planinarsko društvo "Lipa" iz Sesveta. Dom se nalazi na uzvisini zvanoj Rog na nadmorskoj visini od 709 m zbog čega dom ima puni naziv "Lipa-Rog". Pored doma je 1970. godine postavljen stup s rešetkastom konstrukcijom i platformom - vidikovac (popularno zvan "piramida").

Ispod doma nalazi se prostrani proplanak na kojemu je pored šume Kapelica Hrvatskih mučenika. Planinarskom domu "Lipa" ne može se pristupiti automobilom, već samo pješice. Dom radi vikendom i nudi jelo i piće te noćenje (ima 16 kreveta).

U nastavku uspona treba se vratiti na „Livadu Lipa“ i nastaviti dalje po planinarskoj stazi M1 do križanja planinarskih staza kod dvije nadstrešnice. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo i nastavit pješačenje do PD Gorščica.

Pored PD Gorščice se nalazi veći proplanak prikladan za igru i razonodu, a na njemu je i slamnata kućica napravljena u obliku plasta sijena. Tu često ima dosta posjetitelja i može se dobro i vrlo jefino prezalogajiti.

U nastavku, od ovog doma treba slijediti stazu M1 koja vodi po hrptu a prolazi pored kuće „Hunjka“ a nakon nje pored pansiona „Snježna Kraljica“ i sljemenske crkve, zatim uz desni rub Činovničke livade stiže se vrha Sljeme.

Crkvica je posvećena Majci Božjoj Kraljici Hrvata 1933. god. Župa je osnovana 3. kolovoza 1963. za potrebe planinara, turista, gostiju Tomislavova doma i za bolesnike u nekadašnjoj bolnici Brestovac. Ove godine (2013.) župa slavi jubileje: 80-tu obljetnicu posvete crkve i 50-tu obljetnicu osnutka župe. Župa je turističko-planinarska, jer nema trajno nastanjenih vjernika nego samo planinari i turisti. Jedina Hrvatska župa u kojoj se ne umire – nema ni groblja ni matice umrlih. Ima samo krštenja i vjenčanja. U ovoj crkvici, mise se održavaju nedjeljom i blagdanom u 10 i 12 sati. Najposjećenije su mise na godišnje proštenje – nedjelja nakon 15. srpnja (Gospa Karmelska) i božićna polnoćka koju treba bar jedanput doživjeti. Posljednjih godina crkva je temeljito obnovljena. Izgrađene su "Gospine stube" – svečani prilaz crkvi, i okoliš crkve "Gospin perivoj", a crkva je obogaćena i novim elektronskim orguljama. Posebna atrakcija u božićno vrijeme jesu "Šumarske jaslice" koje se svečano otvaraju u drugu nedjelju došašća.

Na vrhu se nalazi televizijski toranj, gornja stanica žičare Crvenog spusta i restoran „Vidikovac“. S terase restorana je lijep pogled prema sjeverozapadu i zapadu. Lijepo se vidi dobar dio Hrvatskog Zagorja, a kada je dobra vidljivost, može se vidjeti i Triglav.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 57 min

Visina polazišta:

328 m

Visina odredišta:

1029 m

Minimalna visina:

327 m

Maksimalna visina:

1033 m

Uk. vis. raz. uspona:

1153 m

Uk. vis. raz. silaska:

452 m

Ukupna duljina:

15.5 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

8375 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila