Početna točka ovog izleta je u naselju Planina Donja na autobusnom stajalištu koje se nalazi na početku Planinarske ulice, kod kružnog toka. Do tog mjesta vozi gradski autobus.

Uspon započinje na autobusnoj stanici, najprije vodi Planinarskom ulicom po asfaltnom putu do mjesne crkve kod koje skreće lijevo i nastavlja i dalje kroz naselje po planinarskoj stazi 31.

Planinarska staza 31 na istočnom dijelu Medvednice vodi od naselja Planina Donja do Planinarskog doma "Lipa-Rog". Ulaz u Medvednicu je na cesti izmđu Planine Donje i Gornje, na raskršću s crkvom Sv. Juraja, ulazi se kroz uličicu imenom "Planinarski odvojak".

Ova planinarska staza je isprva lagana, ide se pored kuća i vikendica, ali kad se uđe u šumu (Podstrmina) dosta je strma i zahtjevna! Treba samo pripaziti da se na vrijeme skrene u šumu i nastavi stazom 30 jer se lako može dogoditi da se pogreškom nastavi stazom 28 koja ne ide prema planinarskom domu.

Nakon izlaska iz naselja započinje jako oštar uspon, kroz visoku bukovu šumu, sve do izlaska na proplanak „Livada Lipa“. Na ovom proplanku je izgrađena jako lijepa „Kapelica Hrvatskih Mučenika“. Sa ove livade slijedi kratak uspon do vrha na kojem se nalazi razgledna priramida.

Planinarski dom "Lipa" izgradilo je 1967. godine Planinarsko društvo "Lipa" iz Sesveta. Dom se nalazi na uzvisini zvanoj Rog na nadmorskoj visini od 709 m zbog čega dom ima puni naziv "Lipa-Rog". Pored doma je 1970. godine postavljen stup s rešetkastom konstrukcijom i platformom - vidikovac (popularno zvan "piramida").

Ispod doma nalazi se prostrani proplanak na kojemu je pored šume Kapelica Hrvatskih mučenika. Planinarskom domu "Lipa" ne može se pristupiti automobilom, već samo pješice. Dom radi vikendom i nudi jelo i piće te noćenje (ima 16 kreveta).

Planinarskivmetalni žig ovog vrha je na zidu planinarskog doma.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

00 h 43 min

Visina polazišta:

328 m

Visina odredišta:

709 m

Minimalna visina:

327 m

Maksimalna visina:

709 m

Uk. vis. raz. uspona:

401 m

Uk. vis. raz. silaska:

21 m

Ukupna duljina:

2.4 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

1525 kcal

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila