Početna točka ovog izleta je u gradu Krapina, prigradsko naselje Strahinje u ulici Matije Gupca. Na tom mjestu se nalazi proširenje koje je pogodno za parkiranje automobila i sa njega se može uspon nastaviti u dva smjera ili se može napraviti kružna planinarska tura. Na stupu od struje stoji oznaka da je potrebno 1:30 minuta za uspon do planinarskog doma „Jelenske pećine“. U ovom planinarskom izletu odabran je smijer uspona po stazi preko „Jelenskih pećina“.

Od parkirališta u Strahinju treba nastaviti nekoliko stotina metara po asfaltnom putu do naselja Podgora, odnosno do smjerokaza za skretanje na planinarsku stazu. Na tom smjerokazu treba skrenuti desno. Uspon u početku vodi po asfaltnom putu a nakon njega po dobro održavanoj planinarskoj stazi koja u serpentinama polako vodi uzbrdo i koja je dobro postavljena da se u usponu može uživati. Na mjestima na kojima se iziđe na proplanak ili na označenim vidikovcima, svakim metrom savladane nadmorske visine, otvaraju se prekrasni vidici na grad Krapinu i Hrvatsko zagorje sve do masiva Medvednice. Na jednom dijelu ovog uspona koji je malo uži i nešto strmiji, postavljena je sajila za osiguranje onima koji pate od visine ili ih smeta uspon po malo užoj planinarskoj stazi. Na tom dijelu planinarske staze nalaze se „Jelenske pećine“ što je i naznačeno na informativnoj tabli koju je netko izvalio iz zemlje pa sada stoji nepričvršćena na stijeni.

Nakon ovog dijela uspon postaje puno blaži i vodi kroz visoku bukovu šumu sve do proplanka na kojem se nalazi planinarski dom „Jelenske pećine“. Ovaj planinarski dom je otvoren praznicima i vikendom. U njemu se može dobiti okrijepa ako za nju ima potrebe. Ovaj planinarski dom je izgrađen na početku padine i sa njegove terase se pružaju jako lijepi vidici prema Medvednici.

Od planinarskog doma do vrha Strahinjčice koji se zove Sušec i visok je 846 metara, potrebno je oko 30 minuta hoda po dobroj i širokoj planinarskoj stazi. Negdje na pola ovog zadnjeg uspona nalazi se zaletište za paragladere i sa njega se pružaju najljepši vidici cijelog ovog izleta. Na njemu postoji i drvena kljupa pa se može sjesti i uživati u pogledu.

Vrh Sušec se nalazi u šumi i sa njega nema nikakvih vidika. Natpis sa imenom vrha i nadmorskom visinom nalazi se na debljoj bukvi. Pored bukve je i planinarski žig.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Ivica Kuntic ∙ 28. Lipanj 2020

Ponijeti sa sobom hrane i dosta vode jer planinarski dom nije ugostiteljski objekt pa nema hrane, a pića ima samo ako radi - konkretno u subotu 27.6.2020. zatvoreno. Predlažem da dom daju na upravljanje ugostiteljskom objektu koji bi vodio brigu o ponudi i hrane i pića, a na kraju drža dom otvorenim za vikend jer prirodno okurženje je prekrasno.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 47 min

Visina polazišta:

187 m

Visina odredišta:

817 m

Minimalna visina:

187 m

Maksimalna visina:

846 m

Uk. vis. raz. uspona:

667 m

Uk. vis. raz. silaska:

36 m

Ukupna duljina:

4.9 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

3781 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila