Početna točka uspona je na početku makadamskog puta za Žlabinu. Tu je proširenje pogodno za parkiranje automobila. Tu su i smjerokazi kao i prve markacije za uspon na vrh Konj.

Uspon kreće makadamskom cestom s rijetkim markacijama, te nakon prijeđenih 2,6 km dolazi do točke svježih markacija. Staza i dalje vodi dobrom makadamskom cestom te 3,3 km od polazišta, dolazi do rampe koja ujedno označava i državnu granicu. Rampa se može i zaključati pa to može stvoriti probleme planinarima koji automobilom žele skratiti uspon.

Planinarko sklonište Sveti Mihovil je udaljeno 4,3 km od polazišta. Izgrađeno je na lijepom šumskom proplanku, i ima se osjećaj da poziva na nešto duži boravak u njemu.

Makadamska cesta se napušta 4,8 km od polazišta. Do ove točke se može stići i automobilom ako je rampa otvorena. Tu je veliko proširenje za parkiranje puno automobila.

Do ove točke uspon ide otvorenim terenom i tu ulazi u područje visoke bukove šume. Ovaj dio uspona iznimno je lijep jer se smjenjuju lijepi šumski predjeli sa prekrasnim planinskim proplancima. Staza je izvrsno markirana i opskrbljena smjerokazima. Nakon prijeđenih 8,7 km, dolazi se do točke oštrijeg uspona koji vodi u početku kroz šumu da bi zadnjih 200-tinjak metara visinske razlike bilo savladavano po otvorenom terenu ali ugodnom za hodanje.

Ovdje je staza opskrbljene i markacijama za zimski uspon. Treba odati priznanje planinarima koji su ovako dobro markirali ovu planinarsku stazu. Na kraju ova staza vodi po goleti, djelomično zarasloj u visoku travu, do vrha.

Veličanstveni pogled s ovoga vrha, koji se nalazi s bosanske strane planine, najbolja je plaća za dugačko planinarenje do njega. Pogleda puca na ogroman dio Dalmacije, ali i južne dijelove BiH, vide se čak i vrhovi planina Crne Gore. Kroz Kliška vrata s vrha Kamešnice se vidi Marjan, a poznato je da Splićani mogu vidjeti Kamešnicu. Kada u Splitu nema vjetra, a Kamešnica dobije oblačnu kapu siguran je to znak skorog dolaska bure na obalu. Najbolje se s Konja vidi cijelo Livanjsko polje i samo Livno, kao i čitavo Buško blato.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 51 min

Visina polazišta:

951 m

Visina odredišta:

1845 m

Minimalna visina:

950 m

Maksimalna visina:

1856 m

Uk. vis. raz. uspona:

1244 m

Uk. vis. raz. silaska:

350 m

Ukupna duljina:

10.5 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

8144 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila