Dragi prijatelji planinari…

Ova stranica je pokrenuta s ciljem da se olakša ljubiteljima prirodnih ljepota i netaknutih predjela, boravak u tom okruženju. Da bi se sve blagodati u potpunosti konzumirale, čovjek se treba osjećati sigurno i nepogrešivo znati gdje se nalazi, kuda ide, koliko mu je preostalo do cilja itd. Da li ste se ikada izgubili i poželjeli da postoji lak način za otkrivanje puta kojim treba ići? Da li ste ikada došli na planinarski put, a niste mogli zapamtiti kako na njega ponovo doći ili koliko je dugačak i od kuda ide? Što napraviti kad pješačite i u jednom trenutku više ne znate kojim se smjerom treba vratiti do planinarskog doma, automobila ili bilo koje druge vama poznate točke? Jeste li bar jednom nekoga pitali za pravi smjer puta? S GPS-prijamnikom može se, u principu, u svako doba znati položaj na Zemlji. Tehnologija GPS-a ubrzano mijenja način na koji ljudi pronalaze svoj položaj na Zemlji. Bilo da je to iz zabave, zaštite života, bržeg stizanja, ili bilo koje druge upotrebe koju možete zamisliti, navigacija GPS-om postaje svakim danom sve uobičajenija i dio našeg života. Mi na ovoj stranici želimo pomoći da vama svi ti podaci budu stalno raspoloživi.

Tragovi koje možete preuzeti su provjereni, uspoređeni s planinarskim kartama i može se reći pouzdani. Uvijek uspon ide od polazišta do odredišta. Svi podaci dati u tablici (dužina puta, vrijeme uspona, potrošak energije...) odnose se samo na uspon. Ukoliko se vraća istim putem, vrijednosti iz tablice treba udvostručiti; Svi tragovi na ovoj stranici slijede markirane planinarske staze.

Zahtjevnost je skalirana od Lagana (ne naporan uspon) do ekstremno teška (najnaporniji planinarski uspon). Između ovih krajnosti, nalaze se subjektivne ocjene zahtjevnosti kako slijedi: Teža, Srednje teška i Jako teška;

Atraktivnost je ocijenjena prema doživljaju uspona ove grupe planinara. Tu se očekuje i vaš doprinos da svojim komentarima doprinesete objektivnosti ocjene;

Markacije: Sve staze koje su opisane imaju nekakvu markaciju, koja je skalirana od loše do izvrsne. I ovo je subjektivna ocjena, pa vas i ovdje molimo za komentar ili sugestiju.

Ako ste bili na jednom od opisanih izleta te ako na terenu nije situacija ista kao što je opisano, molimo vas da svojim komentarom pomognete svima onima koji će eventualno koristiti tu informaciju.