Talijansko gorje
Područje Dolomiti
Odredište Marmolada » Punta Penia

 

Moj trodnevni boravak u Bolzanu kod obitelji i prijatelja Daniele i Sergia Babića. Sergio, strastveni planinar, skijaš i turno skijaš - istinski zaljubljenik u prirodu i planinarenje, a posebice u Dolomite, organizirao je dvodnevni nezaboravni izlet i planinarenje u Dolomitima. Prvi dan, 04.10.2014., kao poslasticu predvidio je uspon na Marmoladu – vrh Punta Penia (3343 m). Drugi dan 05.10.2014. predviđena je lakša, ali duža tura i uspon na tri vrha: Zandleser kofel (2422 m), Kleiner Peitlerkofel (2813 m) i Peitlerkofel (2874 m). 

Marmolada  - „Kraljica Dolomita“ je naziv za skupinu vrhova u sjeveroistočnoj Italiji, s najvišim vrhom u Dolomitima - Punta Penia (3343 m). Sastoji se od grebena koji se pruža od zapada prema istoku. Tu je nekoliko značajnijih vrhova koji se izdižu iznad 3000 m: Punta Rocca (3309 m), Punta Ombretta (3247 m), Monte Serauta (3069 m), te Pizzo Serauta (3035 m )…  

Marmolada se odlikuje svojim specifičnim oblikom. Sjeverni dio Marmolade prekriven je ledom. Južnu stranu obrubljuju visoke okomite stijene – raj za alpiniste najtežih smjerova. Na masivu Marmolade nalazi se mreža skijališta i žičara, čije je glavno ishodište u slikovitom mjestu Arabba.  Drugo posebno zanimljivo mjesto podno Marmolade jeste umjetno jezero Fedaia (2053 m), s moćnom branom i lijepom prirodom koja ga okružuje.

Za Marmoladu, općenito, se može reći da pruža idealne mogućnosti za sve vrste planinarskih aktivnosti, a tijekom zimskih mjeseci cijeli se masiv pretvara u skijaški raj.  Ona pruža mogućnost kružne ture dvaju smjerova – uspon po ferrati zapadnim grebenom i spust po ledenjaku sa sjeverne strane. Marmolada je atraktivna i zbog toga, jer u jednom danu prolazimo kroz sve čari i ljepote koje pruža planinarenje: uspon po kamenjaru, siparu, snijegu, ledu i ferrati.

 Pogled na Marmoladu sa Tofane di Rozes.-----

KOLNI PRISTUP:
Od Bolzana cestom br. SS241 dolinom Val d\'Egga na Passo Carezza i spust u dolinu Val di Fassa, Vigio di Fassa - dalje cestom br. SS48 - Pera di Fassa - Campestrin- Fontanazzo-Campitello do di Fassa-Canazei-od Canazei nastaviti  cestom br. SP641 Alba- Penia- Passo Fedaia,  do odredišta - parkinga donje postaje žičare - početne točke za uspon na Marmoladu.

Karta kolnog pristupa od Bolzana do odredišta za uspon na Marmoladu.

ISHODIŠTE POHODA:
Parking –donja postaja žičare (2080 ), Rifugio Pian dei Fiacconi (2626 m), Marmolada vrh Punta Penia (3343 m), Rifugio Capanna – Punta Penia (3340 m), te povratak istom stazom do Parkinga–Passo Fedia (donja postaja žičare (2080 m). Dužina staze 10,4 km. Visinska razlika pri usponu 1281 m, pri spustu  1280 m. Aktivno vrijeme hoda 4 h i 07 minuta. Vrijeme stajanja 4 h 13 minuta. Ukupno provedeno vrijeme 8 h i 21 minuta. Minimalna visina  2080 , a maksimalna 3343 m.

Info sa zaslona gpx uređaja.

Sa parkinga iznad jezera Lago di Fedaia - uz samu postaju žičare krenuli smo u 8 h i 50 minuta, markiranom stazom 606 (Alta Via Dolomiti 2). Na samom početku puta, iznad žičare postavljen je drveni stup sa smjerokazima, koji nas upućuju u pravcu: Pian dei Fiacconi , Forcella Marmolada, Rifugio Contrin i Forcella Col de Bousc. U prvom dijelu staza, lijevo od žičare prolazi kroz manju borovu šumu prošaranu arišom, potom izlazi na otvoreni teren, gdje skreće desno prema zapadu od žičare -  dalje nastavlja laganim nagibom po kamenjaru prošaranom travom -  krivudajući po serpentinama do prijevoja Col dei Bousc (2494 m) i križanja putova. Desno se odvaja staza 619 za Rifugio Villetta Marija, ravno staza 606 za Rifugio Pian dei Fiacconi i Forcell Marmolada.

U koliko se želi odustati od uspona na Marmoladu, ovaj prijevoj je idealno mjesto da se napravi kružna tura do jezera Fedaia, odnosno, do donje postaje žičare. Slijedi se staza 619 koja vodi prema Rif. Villetta Marija do prvog križanja sa stazom 618, koja dalje vodi  preko Gran Poz-a do jezera Fedaia. Dolaskom na prijevoj, otvora se panoramski pogled prema ledenjaku i sjevernom grebenu Marmolade. Nastavljamo stazom 606 po oblutcima i siparu – široke skijaške staze do doma Rifugio dei Fiacconi i gornje postaje žičare.

Ispred doma Fiacconi postavljeno je raskrižje putova: desno nastavlja staza 606 za Focella Marmolada – ferrata i Val Rasalla, ravno ili polu lijevo produžavamo prema domu Fiacconi. Nekoliko fotki koje prate opis staze.

Pogled na Marmoladu od jezera „Lago di Fedaia.

Pogled na jezero Lago di Fedaia  i žičaru - ishodišna točka pohoda.

Na početku staze kroz šumu bora i ariša.

Staza prema prijevoju Forcella Col di Bousc.

Raskrižje putova na prijevoju Forcella Col di Bousc (2494 m).

Preko širokog skijališta vodi staza 606 po oblutcima i siparu prema Rifugio Pian dei Fiacconi.

Pogled na zapadne vrhove Marmolade.

Na raskrižju putova ispred gornje postaje žičare, u pozadini se vidi sjeverna ledenjačka padina Marmolade. Na ovom križanju staza 606 nastavlja za Forcella Marmolada i uspon po ferrati. Na našu žalost, nismo u mogućnosti napraviti kružnu turu – uspon po ferrati i spust po ledenjaku, iz razloga što je ferrata zaleđena i predstavlja opasnost za uspon. Već sam jednom doživio neugodno iskustvo uspon po zaleđenoj Lipelle ferrati na Tofani di Rozes.

Do gornje postaje žičare i doma - Rifugio Pian dei Fiacconi dolazimo u 9:00 sati, što znači da smo stigli za 1 h i 10 minuta i napravili visinsku razliku 546 m, na dužini puta od 2,3 km. Uslijedila je kratka pauza i osvježenje. Ova neobična (prastara) žičara s otvorenim stojećim košarama za dvije do tri osobe, je najstarija žičara u Dolomitima koja je imala uporabnu dozvolu. No, međutim, tijekom našeg uspona na Marmoladu, primijetili smo da žičara ne radi i da su skinute sve košare. Pretpostavka je, da žičara nije prošla moderne i zahtjevne tehničke preglede i osiguranja. 

Nakon kraće pauze od doma nastavljamo penjanje po kamenim glatkim pločama izbrušene ledenjakom i nakon 20 minuta dolazimo u podnožje ledenjaka. Unatoč visini, vrh Punta Penia 3343 m je relativno lako dostupan, posebice, ako radi žičara kojom se može dignuti na visinu od 2626 m. Zbog specifičnosti planine, koja obiluje ledom i snijegom, uspon na vrh nipošto ne treba zanemariti i podcjenjivati, i za njega se treba dobro pripremiti i opremiti: sa derezama, cepinom, pojasem, kacigom, rukavicama i naočalama – ako je sunčan dan.

Na podnožju ledenjaka započinjemo sa pripremama. Navlačenje pojaseva, dereza, formiranje naveza  i sve ono što je potrebno za penjanje u zimskim uvjetima. Kako je ovo moj prvi uspon po ledenjaku (glečeru), proradila je snažna doza adrenalina. Usponu prilazim s puno opreza i poštovanja prema planini i ledu. Za mene je to sasvim nov doživljaj penjanja po ledenjaku. Tu sam dobio i prve praktične lekcije od iskusnog planinara Sergia Babića. Držao sam se strogo njegovih uputa.

Radi sigurnosti, bili smo u navezu, kako se ne bi dogodilo otklizavanje u pukotine ledenjaka. Krenuli smo u navezu, Sergio ide prvi, ja nekoliko metara iza njega. Prvi koraci malo nesigurni, ali nastavljam s puno pažnje i opreza. Nakon nekog vremena koraci su sigurniji i lakši. U nastavku glatka ledena površina pokrivena je snijegom, što u mnogome olakšava penjanje. Često se zaustavljam, vadim fotoaparat i pokušavam uhvatiti bar djelić ove ljepote, koji pruža uspon na Marmoladu.

Svakim korakom pred nama se otvaraju novi vidici i impresivni vrhovi obasjani prvim jutarnjim zrakama sunca. Prema vrhu staza se strmije uspinje i prolazi pored i iznad pukotina u ledenjaku, te nas dovodi do mjesta, gdje ledenjak prestaje, a započinje uspon po stijeni osiguram sajlom, a na mjestima i klinovima.

Od doma po glatkim kamenim pločama izbrušene klizanjem ledenjaka.

Na donjem rubu ledenjaka - priprema uža za navez.

Osiguranje uz pomoć uža - u navezu.

Ledena površina koju moramo proći.

Pogled na strminu ledenjaka.

Pogled prema istoku na ledenjak i izlazak sunca.

Na ugaženoj stazi i tvrdom snijegu.

Pri vrhu ledenjaka.

Od podnožja do gornjeg ruba ledenjaka uspon je trajao 1 h i 20 minuta. Skidamo dereze i nastavljamo uspon po gotovo okomitoj stijeni osiguranoj sajlom, na mjestima i klinovima. Ferrata je postavljena 2005 godine, kako bi olakšala penjanje do izlaska na greben Schiena del Mul i gornji dio ledenjaka, po kojem staza vodi do vrha Marmolade - Punta Penije 3343 m, gdje dolazimo u 12 h i 30 minuta.

Cijelo vrijeme uspona prati nas sunce, dok su ostali vrhovi prekriveni oblacima- (fenomen od vremena). Sa ovog vrha po lijepom vremenu panoramski vidici su prekrasni – Domomiti su kao na dlanu. Na žalost, danas su vrhovi skriveni od naših pogleda, samo je Marmolada u suncu. Vrh Punta Penia označen je velikim željeznim križem, malo dalje od vrha nalazi se dom – Rifugio Capanna Punta Penia (3340 m) – nije otvoren.

Prelaskom ledenjaka započinje uspon po ferrati.

Uspon po ferrati.

Na usponu po ferrati.

Nakon uspona po ferrati izašli smo na gornji dio ledenjaka prekriven snijegom.

Pogled na grebensku stazu i vrh Marmolade - Punta Penia.

U hodu sa vlastitom sjenom.

Kristali snijega na suncu svjetlucaju kao planktoni noću u moru.

Na stazi prema vrhu.

Na nebu pod oblacima.

Na vrhu Marmolade – Punta Penia (3343  m).

Zajednička fotka na vrhu Punta Penia 3343 m.

Planinarski dom – Rifugio Capanna Punta Penia (3340 m).

Pauzu od 30 minuta na vrhu Punta Penia iskoristili smo za odmor i marendu. Po lijepom i sunčanom vremenu pogled sa ovog vrha je fascinantan. Usprkos suncu u kojem se kupa Marmolada, ostali vrhovi su u oblacima i skriveni od naših pogleda.

Nakon pola satnog odmora, započinjemo silazak istim putom kojim smo  i došli: po sjevernom grebenu, spust ferratom i dalje izravno po ledenjaku do gornje postaje žičare, te dalje do parkinga i donje postaje žičare. Nekoliko fotki prilikom spusta.

Pri spustu po grebenu.

Pri spustu - pogled u nazad prema vrhu.

Tamni oblaci nadvili se i nad vrh Marmolade.

Na spustu po ferrati, u pozadini se vidi staza i pukotine u ledenjaku.

Nakon spusta po ledenjaku i skidanja oklopa sa sebe, uslijedila je manja pauza za okrijepu i osvježenje, nakon toga nastavljamo spust do krajnjeg odredišta.

Pogled na bunkere u stijeni, koji podsjećaju na prošlost iz Prvog svjetskog rata.

Pogled prema sjeverozapadu na Sassolungo/langkofel.

Pogled pri spustu na umjetno jezero – Lago di Fedaia.

Na osvježenju u domu - Rifugio Castiglioni – Marmolada, gdje i završava naša današnja avantura uspona na Marmoladu.

LINK-Album sa slikama:

https://photos.google.com/share/AF1QipNjiPgC006ylRJ2jBTGn0nwba3hY9g40RscPWlfzlRgSyCm3jvyBl2iQgdRTcYNRQ?hl=hr&key=UkRwZmhsaDNNVExaX2lsc3JDMGlRSE1NNjRYamZn

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovaj blog.