Dufourspitze je najviši vrh velikog ledenjacima pokrivenog planinakog masiva Monte Rosa. Dufourspitze je najviši planinski vrh u Švicarskoj i Pennskim Alpama, a ujedno je i druga najviša planina Alpa i Zapadne Europe. Nalazi se između Švicarske (Kanton Valais) i Italije (Pijemont i dolina Aosta).

Nakon velikog niza pokušaja koji su započeli početkom devetnaestog stoljeća, Monte Rosin vrh, koji se tada još zvao Höchste Spitze, prvi je put stigao 1. kolovoza, na dan švicarskog nacionalnog praznika, 1855. od strane Zermatta, osam penjača: Matthaus i Johannes Zumtaugwald, Ulrich Lauener, Christopher i James Smyth, Charles Hudson, John Birkbeck i Edward Stephenson. Sa njima su bila još trojica vodiča.

Sa 4634 m nadmorske visine, Dufourspitze je najviši od 8 vrhova većih od četiri tisuće metara u masivu Monte Rosa. Zapanjujuće je prozračan vrh. Dufourspitze jedno od najljepših mjesta u Alpama koje obiluje iznimnim vidicima u svim smjerovima. Unatoč ovoj atrakciji, posjećuje se puno rjeđe od Mont Blanca - a većina koji ga posjećuju stiže preko Švicarske normalne rute, koja se uzdiže dugim i napornim sjeverozapadnim Flankom, prije zanimljivog završetka West Ridgea.

Jugoistočni greben ili „talijanska normalna ruta“ koriste se znatno rjeđe. Po stupnju je AD, malo je teže od švicarske rute (PD +). Pristup je također mnogo složeniji. Za većinu je ruta povezana s velikim visinskim prijelazom od vrha Signalkuppe (4554 m), preko Zumsteinspitze (4563 m), a zatim do Grenzsattela (4453 m) prije nego što se dosegne greben. Zatim se popne na stjenoviti „talijanski vrh“ Grenzgipfel (4618 m). Viši „švicarski vrh“ Dufourspitzea (4634 m) udaljen je još 130m, uz senzacionalno izložen stjenoviti greben - ocjenjen sa AD minus.

Staze do ovog odredišta