Piramida Vincent (4215 m) je jedan od deset vrhova koji dosežu visinu iznad 4000 metara u masivu Monte Rosa. Nalazi se na granici između talijanskih regija Aosta Valley i Pijemonta, u cijelosti na teritoriju Italije.

Prvi uspon bio je inspiriran ne toliko sportskom ambicijom koliko potragom za zlatom. Ovaj motiv objašnjava slavni tim penjača: Johann Nikolaus Vincent, rudarski inženjer i vlasnik rudnika zlata Alagna, lovac Jacques Castel i dva rudara. Do vrha su stigli 5. kolovoza 1819. preko jugoistočne padine.

Najčešći usponi na sve rute prema planini Monte Rosa vode iz Colle Vincenta do Vincentove piramide. Tu rutu su prvi put 1851. godine koristili braća Adolph i Hermann Schlagintweit i Peter Beck.

Vrh s gotovo okomitim licem nad dolinom Alanga, nazvan je Vincentova piramida u čast prve osobe koja se popela na njega, Johann Nikolaus Vincent.

Vincentova piramida dramatično se uzdiže južno od Colle Vincenta (4.087 m). Kada se vidi s Balmenhorna (4.167 m), Vincentova piramida izgleda kao „posljednja planina“, s ponorom iza njega. To je gotovo točno, jer je Alagna (1.190 m) samo osam kilometara zračne linije udaljena od vrha.