Ande  su najduži planinski lanac u Južnoj Americi, koji se proteže preko 7000 km kroz sedam južnoameričkih država Venezuelu , Peru, Ekvador , Kolumbiju , Čile, Boliviju i Argentinu. Planinski lanac širok je 300 km u većem dijelu svog raspona, a prosječna nadmorska visina planine je oko 13 000 stopa.

U Argentini i Čileu nalaze se središnje Ande. Ande su geološki relativno mlade i uključuju oko 620 vulkana samo na području Čilea. Ova vulkanska priroda Anda u Čileu čini naciju sklonom vulkanskim erupcijama. Gotovo 60 od 620 vulkana u čileanskim Andama eruptiralo je u prošlom stoljeću.

Ande, Andsko gorje ili Andski planinski lanac (španjolski: Cordillera de los Andes; kečuanski: Anti ) najduži su kontinentalni planinski lanac na svijetu , koji tvori kontinuirano visočje duž zapadni rub Južne Amerike. Raspon je dug 8900 km, širok 200 do 700 km, najširi između 18°S – 20°S geografske širine, a ima prosječnu visinu od oko 4 000 m. Ande se protežu od sjevera prema jugu kroz sedam južnoameričkih država: Venezuelu, Kolumbiju, Ekvador, Peru, Boliviju, Čile i Argentinu .

Duž svoje duljine, Ande su podijeljene u nekoliko lanaca, odvojenih srednjim depresijama. Ande su mjesto nekoliko visokih visoravni — od kojih su neke domaćini velikim gradovima kao što su Quito, Bogotá, Cali, Arequipa, Medellín, Bucaramanga, Sucre, Mérida, El Alto i La Paz. Plato Altiplano je drugi po visini na svijetu nakon Tibetanskog platoa. Ti su rasponi grupirani u tri glavne skupine na temelju klime: tropske Ande, Suhe Ande i Mokre Ande.

Ande su najviši planinski lanac izvan Azije. Najviša planina izvan Azije, argentinska planina Aconcagua, uzdiže se do visine od oko 6.961 m iznad razine mora. Vrh Chimborazo u ekvadorskim Andama udaljeniji je od središta Zemlje nego bilo koje drugo mjesto na zemljinoj površini, zbog ekvatorijalne izbočine koja je posljedica zemljine rotacije. Najviši vulkani na svijetu nalaze se u Andama, uključujući Ojos del Salado na granici Čilea i Argentine, koji se uzdiže do 6893 m.

Ande su također dio američkih Kordiljera, lanca planinskih lanaca (kordiljera) koji se sastoji od gotovo neprekidnog niza planinskih lanaca koji čine zapadnu "kičmu" Amerike i Antarktika. (Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Andes)

Odredišta ovog područja