Planinarska staza 1M (označava se još i kao "1" ili samo "M"), predstavlja transtverzalu Medvednice, koja povezuje sve njene najbitnje značajke. Dugačka je 51 km i proteže se od Podsuseda do Vugrovca. Ide hrptom Medvednice po cijeloj njezinoj dužini, glavna je i najduža njezina planinarska staza. Grubi popis značajnih mjesta koja posjećuje je: Podsused-Kameni Svati-PD Glavica-1M-Ponikve-Slap Sopot-PD Risnjak-PD Grafičar-Sljeme-PD Hunjka-PD Gorščica-Lipa-PD Vugrovec.

Planinarska staza 1M dugačka je oko 51 km i može se pješice preći za 15-20 sati normalnog hoda. Održava je planinarsko društvo Sljeme. Veliki broj drugih planinarskih staza sa zagorske i prigorske (zagrebačke) strane vode iz podnožja Medvednice i priključuje se na nju.

Za prolazak cijele planinarske staze 1M treba: jedan dan za izuzetno kondicijski spremne planinare; dva dana za dobro kondicijski pripremljene planinare i 3 dana za prosječno kondicijski pripremljene planinare. Sretna okolnost planinarenja po ovoj planinarskoj stazi je što svako malo ima mogućnosti za predahnuti u nekom od planinarskih domova ili komercijalnih restorana, uzeti hranu i popiti piće. Gledajući cijelu njenu dužinu, dobro su raspoređeni i izvori vode, pa se na nepotrebnim dodatnim bocama vode ne treba opterećivati.

Kao početna točka planinarskog izleta može biti Podsused ili Vugrovec. Do jedne ili druge potencijalne početne točke, može se doći autobusom ZET-a. Naravno, korištenje usluge nekog prijatelja, koji će vas dovesti na jednu od početnih točaka, i sačekati vas na kraju ovog lijepog planinarskog izleta, dobro je došla.

U ovom planinarskom izletu, početna točka je bila na parkiralištu sportske dvorane „Sutinska vrela“, u Podsusedu. Do nje se može doći: autobusom ZET-a, vlakom ili osobnim automobilom. Završna točka je bila u PD Vugrovec, kod kojeg je čekao automobil. Od PD Vugrovec, lako se spusti do križanja na glavnoj prometnici, na kojem se nalazi autobusna stanica ZET-a.

Što se tiče markacija, za prosječnog planinara snalaženje nije problematično, može se slobodno reći da je jednostavno, samo treba imati u vidu glavna mjesta koja se treba posjetiti i sve postaje jako jednostavno. Markacije su dobre, dobrim dijelom i obnovljene pa sa njima nema problema.

Prihvatite izazov, prođite ovu lijepu planinarsku stazu a ona će vas nagraditi lijepom uspomenom, koju nikada nećete zaboraviti.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

14 h 21 min

Visina polazišta:

132 m

Visina odredišta:

190 m

Minimalna visina:

132 m

Maksimalna visina:

1033 m

Uk. vis. raz. uspona:

2707 m

Uk. vis. raz. silaska:

2649 m

Ukupna duljina:

50.9 km

Prosječni nagib:

11 %

Utrošak energije:

30317 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila