Početna točka ovog planinarskog izleta je ispred Fontane, a tu je i pano parka prirode Srednji Velebit, te proširenje pogodno za parkiranje automobila. Fontanu je sagradio Knežić 1845. godine, od klesanog kamena u obliku niskog obeliska. Ona se nalazi u Baškim Oštarijama, nekih 100 m od crkve u smjeru Gospića. Narod fontanu naziva Izvor plodnosti.

Uspon kreće od fontane, ide u smjeru Karlobaga, kod crkve skreće desno na usku asfaltnu cestu. U nastavku staza slijedi ovu cestu do točke 660 m od polazišta, zatim nastavlja makadamskom cestom do križanja 1,45 km od polazišta. Na tom križanju smjer ravno vodi na vrh Metla a smjer lijevo na Ljubičko Brdo. Ovdje treba skrenuti lijevo i odabrati smjer lakšeg uspona. Ovdje staza ulazi u visoku bukovu šumu, oštro se uspinje kroz nju, i na koti 2,45 km od polazišta izlazi na prepoznatljivo travnato bilo Ljubačkog Brda (Nadmorska visina 1142 m).

Od ove točke staza vodi gotovo izravno prema grebenu. U točki 2,65 km od polazišta izbija na križanje na kojem smjer desno vodi na Fini Kuk dok smjer ravno vodi na Ljubačko Brdo. Tu treba nastaviti ravno, vrlo oštro uzbrdo do izlaska na hrbat. Kada se dosegne hrpteni dio treba skrenuti lijevo i po vrlo ugodnoj travnatoj stazi ići do velikog drvenog križa. Oko 150 m prije vrha je KT na kojoj je tuljac u kojem se nalazi drveni a na kamenu ubetoniran je i željezni planinarski žig. S vrha puca pogled u svim smjerovima ali najupečatljiviji je onaj prema Baškim Oštarijama.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 13 min

Visina polazišta:

918 m

Visina odredišta:

1319 m

Minimalna visina:

918 m

Maksimalna visina:

1319 m

Uk. vis. raz. uspona:

430 m

Uk. vis. raz. silaska:

29 m

Ukupna duljina:

3 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

2591 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila