Od crkve u naselju Belec treba voziti u smjeru zaselka Jaranščina 2,2 km. Na tom mjestu završava asfaltna cesta i izgrađeno je parkiralište za motorizirane planinare. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta se treba vratiti 100-tinjak metara nazad i skrenuti u prvu ulicu lijevo. Na ovom  skretanju je i smjerokaz.

Planinarska staza najprije vodi između vikendica jedan kraći dio po asfaltu a nakon njega po makadamskom putu i na kraju po šumskoj cesti, koja vodi prema šumarskoj kući Mrzljak. Na ovom dijelu uspona najprije se prolazi po desnom obronku Mindžalovca a do ovog vrha postoji odvojak sa markiranim usponom. Za posjet ovom vrhu treba odvojiti 10-tak minuta laganog uspona. Kada se prođe skretanje za ovaj vrh planinarska staza i dalje vodi po šumskom putu do križanja planinarskih putova. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo dok smjer desno nastavlja prema šumarskoj kući Mrzljak.

Nakon ovog skretanja planinarska staza nastavlja dalje uskom šumskom cestom koja na kraju prelazi u pravu planinarsku stazu koja se počinje nešto oštrije uspinjati sve do dolaska na desni obronak vrha Hanžica, nakon kojeg nastavlja nešto položenije sve do izlaska na vršni plato i dolaska do planinarskog doma „Josip Pasarićek“ i do vršne razgledne piramide.

Cijela ova planinarska staza je dobro markirana i na svim ključnim mjestima opskrbljena smjerokazima. Uspon je ugodan i nije zahtjevan. Šumska cesta je blatnjava za vrijeme kiša ili neposredno iza njih pa to treba uszeti u obzir.

Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave.

Danas je ona jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija. Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada i potoka.

Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi. Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 39 min

Visina polazišta:

391 m

Visina odredišta:

1057 m

Minimalna visina:

386 m

Maksimalna visina:

1060 m

Uk. vis. raz. uspona:

696 m

Uk. vis. raz. silaska:

30 m

Ukupna duljina:

5.3 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

3487 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila