Od crkve u naselju Belec treba voziti u smjeru zaselka Jaranščina 2,2 km. Na tom mjestu završava asfaltna cesta i izgrađeno je parkiralište za motorizirane planinare. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta se treba vratiti 100-tinjak metara nazad i skrenuti u prvu ulicu lijevo. Na skretanju je i smjerokaz.

Staza dalje vodi između vikendica još jedan kraći dio po asfaltu a nakon njega po makadamskom putu i na kraju po šumskoj cesti, preko Mrzljaka (na ovoj koti je izgrađena šumarska kuća) do vrha Ivanščice.

Šumska cesta se u nekoliko navrata skraćuje prikratama ali sve je dobro označeno i jednostavno za slijediti. Cijela staza je dobro markirana i na svim ključnim mjestima opskrbljena smjerokazima.

Uspon je ugodan i nije zahtjevan. Šumska cesta je blatnjava za vrijeme kiša ili neposredno iza njih.

Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave.

Danas ujedno jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija. Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada te potoka.

Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi. Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Ivana Gažić ∙ 31. Svibanj 2020

Staza je jako unistena od vozila i bujica-prilicno neugodna za hodanje.

Antonio Sardi ∙ 24. Studeni 2021

Ova staza je u toliko lošem stanju da bi se bez problema mogla maknuti sa popisa planinarskih staza. Njom sam išao prilikom spusta sa Ivanščice, i mogu reći da je 80% staze loše. Dio od Ivanščice do Šumske kuće je posebno loš, nakon kuće je put nešto bolji no ne puno. Staza je izrovana, na mjestima izgleda kao da prolazite kroz kanjon, a dobar dio markacija je uništen. Hodajući po ovoj stazi imati ćete 2 izbora - hodati po strani, da vam je zglob stalno pod kutom, ili hodati po sredini, u našem slučaju kroz gusto lišće i riskirati da udarite u kamen ili se poskliznete. Nikome ne preporučam ovu stazu iako sam na njoj vidio više planinara nego na stazi kojom sam se uspeo (preko Belecgrada i Belige).

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 42 min

Visina polazišta:

403 m

Visina odredišta:

1049 m

Minimalna visina:

398 m

Maksimalna visina:

1049 m

Uk. vis. raz. uspona:

709 m

Uk. vis. raz. silaska:

63 m

Ukupna duljina:

5.8 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

3611 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila