Od crkve u naselju Belec treba voziti u smjeru zaselka Juranščina 2,2 km. Na tom mjestu završava asfaltna cesta i izgrađeno je parkiralište za motorizirane planinare. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta planinarska staza vodi dobrom makadamskom cestom do planinarske kuće Belecgrad (440 mnm), kod koje prestaje makadamska cesta i do koje se može doći oautomobilom. Ako rijetko planinarite na ovom području i ako niste vidjeli ruševine Belecgrada, obavezno nastavite od ove planinarske kuće još 10-tak minuta i posjetite ih jer su vrijedne toga i imaju planinarski žig.

U nastavku od planinarske kuće planinarska staza skreće desno, najprije vodi po šumskoj cesti uz izdašan i lijep potok a nakon toga ulazi u područje koje se zove kanal i u dosta oštrom usponu kroz visoku bukovu šumu izlazi na plato između vrhova Belige i Batinske glave. Nakon ovog platoa treba skrenuti desno i nastaviti po dosta položenoj stazi preko vrha Hanžica do planinarske kuće „Josip Pasarićek“ i razgledne piramide na vrhu Ivanščice. Vrh Hanžica ima i planinarski žig.

Planinarska staza je dobro označena i opskrbljena smjerokazima, pa je kretanje po njoj izuzetno jednostavno i lagano za snalaženje. Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave.

Danas ujedno jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija. Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada te potoka.

Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi. Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Matea Popov ∙ 25. Studeni 2020

Staza je dobro označena, no zahtjevnost staze bi opisala kao “teža” - dosta je strmo i na momente teško prohodno. U svakom slučaju jako lijepa staza u koju se vrijedi upustiti ❤️

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 58 min

Visina polazišta:

405 m

Visina odredišta:

1059 m

Minimalna visina:

405 m

Maksimalna visina:

1060 m

Uk. vis. raz. uspona:

741 m

Uk. vis. raz. silaska:

88 m

Ukupna duljina:

6.7 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

4170 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila