Autoput Zagreb-Rijeka treba napustiti na čvorištu Vrata. Kada se prođu naplatne kućice, vožnju treba nastaviti prema Fužinama. U samom centru Fužina treba nastaviti ravno lokalnom cestom i slijediti je do mjesta Benkovac Fužinski.

Početna točka uspona je kod kapelice u naselju Benkovac Fužinski i tu treba parkirati automobil. Do njega vozi i lokalni autobus iz Fužina a autobusna stanica se nalazi 100-tinjak metara od početne točke uspona. 

Staza najprije vodi pored kapelice, zatim nastavlja šumskom cestom koju slijedi do smjerokaza za skretanje lijevo na Goranski Planinarski Put (GPP) te u vrlo oštrom usponu, po planinarskoj stazi, izlazi na greben planine i slijedi ga do samog vrha.

Planinarenje po grebenu je izuzetno atraktivno jer cijelo vrijeme otvara dobre vidike na more kao i na gotovo cijeli Gorski Kotar. Ovaj dio uspona ostaje u vrlo lijepom sjećanju i zove da se ponovi.

Cijela staza je dobro označena i na svim kritičnim mjestima opskrbljena smjerokazima, pa je planinarenje po njoj izuzetno jednostavno za snalaženja.

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem je ispisan naziv vrha i nadmorskom visinom. Nekoliko metara niže nalazi se betonski stupić na kojem se nalazi planinarski žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom posjetitelja.

S cijelog vršnog grebena, kao i sa samog vrha pružaju se lijepi vidici otvoreni u svim smjerovima - na Riječki zaljev i dalje Učke i Ćićarije, na more, otoke Krk i Cres...U neposrednoj blizini dom Izviđača na Lepeni, jezero Bajer, te autocesta s obje strane tunela. Prema sjeverozapadu lijepo se razaznaje Risnjak, Snježnik i slovenski Snežnik. S druge strane prema jugoistoku lijepi prizori pružaju se na Lič polje, Medveđak i Viševicu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 41 min

Visina polazišta:

892 m

Visina odredišta:

1105 m

Minimalna visina:

829 m

Maksimalna visina:

1105 m

Uk. vis. raz. uspona:

372 m

Uk. vis. raz. silaska:

159 m

Ukupna duljina:

5.3 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

3569 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila