Ovaj planinarski izlet počinje u skijaškom centru Borovets, u Bugarskoj. Markirana planinarska staza započinje na parkiralištu gondole Yastrebac. Obzirom da je staza dosta duga i zahtijevna, na topografskoj karti su naznačena još dva moguća parkirališta pa se uspon skraćuje za oko 1,4 km u jednom smjeru. U ovom plannarskom izletu korištena je ta pogodnost pa je početna točka uspona označena na gpx tragu kao i na Google karti.

Većina planinara koristi gondolu do vrha Yastrebac i nakon nje nastavlja uspon. Na taj način se skraćuje vrijeme za oko 6 sati a uspon je ležerniji. U ovom planinarskom izletu nije korištena ta pogodnost i uspon kao i povratak s vrha je bio iz mjesta Borovets.

Spomenuta gondola ne vozi od kraja skijaške sezone do sredine lipnja. U vrijeme ljetnih uspona ne vozi ponedjeljkom i utorkom pa to treba imati u vidu. Korisno je provjeriti vrijeme i cijenu vožnje na njihovoj internetskoj stranici.

Od početne točke uspona pa do donje stance žičare Markudjik 2, planinarska staza vodi po makadamskom putu, stalno uz bučnu rijeku Bistrica, kroz visoku crnogoričnu šumu, što pješačenju daje poseban ugođaj. U nastavku uspona, od spomenute donje stanice skijaške žičare pa do PD „Musala“, planinarska staza vodi blago uzbrdo po ugaženom putu, jednostavna je za snalaženje i za savladavanje. Spomenuti planinarski dom nudi hranu i smještaj tijekom cijele godine.

Od PD „Musala“ pa do PD „ Ledeno jezero“, planinarska staza vodi oštrije uzbrdo, obilazi oko 2 jezera i u nekoliko serpentina dolazi do Ledenog jezera. Ovaj dio uspona može biti dosta naporan ako snijeg nije dovoljno čvrst pa treba umjesto dereza imati krplje.

Od Ledenog jezera započinje jako strm sajilom osigurani uspon, najprije po kamenjaru, zatim ptreko 2 kraća „žileta“ da bi na kraju, zadnjih 50-tak visinskih metara, vodio po zasnježenoj stazi koja ima nagib oko 55 %. Ovo je i najizloženiji dio uspona, iako je osiguran sa sajilom za koju se treba pridržavati, treba biti pažljiv i oprezan. Poželjna je upotreba dereza, bez obzira na tvrdoću snijega, ukoliko se isti nalazi na planinarskoj stazi.

Kada se savlada ovaj najstrmiji dio, izlazi se na greben po kojem se dolazi do telekomunikacijskog objekta, pored kojeg se nalazi i trigonometrijski stup koji označava vrh a nalazi se nekoliko metara ispod spomenutog objekta.

Video zapis ovog uspona

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 46 min

Visina polazišta:

1326 m

Visina odredišta:

2925 m

Minimalna visina:

1321 m

Maksimalna visina:

2925 m

Uk. vis. raz. uspona:

1635 m

Uk. vis. raz. silaska:

48 m

Ukupna duljina:

12.5 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

12208 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila