Breithorn je trikilometarski skalnati i ledeni zid na granici Italije i Švicarske, a spada u Vališke ili kako ih Talijani zovu Peninske Alpe. Sastoji se od 5 vrhova viših od 4000 metara. Najviši vrh Breithorn (4164 m), cilj ovdje opisivanog uspona, nalazi se na zapadnom dijelu spomenutog grebena. Dalje se po grebenu može nastaviti preko sedla do Srednjeg vrha (4159 m) a nakon njega preko zahtjevnih Breithornovih blizanaca: Zapadni (4139 m) i Istočni (4106 m) do naistočnijeg vrha Roccia Nera (4075 m).

Vrhovima se može pristupiti s švicarske strane žičarom iz Zermatta do Malog Matterhorna odakle do vrha treba oko sat i pol hoda. U ovom alpinističkom izletu odabrana je polazna točka s Talijanske strane iz mjesta Breuil Cervinia, s tim da je napravljena kružna tura koja obuhvaća i uspon sa Švicarske strane.

Iz Hrvatske treba voziti do Venecije i prije ulaska u grad skrenuti na autoput A4 u smjeru Milana. Kada se prođe Milano i dalje se slijedi autoput A4. U mjestu La Mandriotta treba napusitit autoput A4 i prijeći na autoput A5 kojeg treba slijediti do mjesta Châtillon u kojem treba odabrati cestu SR 46 i nastaviti vožnju po njoj sve do mjesta Breuil-Cervigna, koje je polazna točka za žičaru Testa Grigia ili početna točka uspona ako se želi zaobići vožnja žičarom.

Kombinacijom gondola: Breuil Cervigna, Plan Maison i Laghi Cime Blanche, stiže se na  plato Testa Grigia (3480 m), koji je početna točka alpinističkog uspon na vrh.

Uspon na Breithorn od platoa Testa Grigia traje oko 4 sata. To je uspon od 680 m nadmorske visine. Prvi dio uspona vodi po ledenjaku do Braithornovog platoa (prolaza), a zatim se penje sve strmije, u navezu po snježno zaleđenoj padini nagiba 35°- 40°. Pri usponu potrebno je paziti na moguće ledenjačke rupe, te pri samom vrhu na podsklizavanje ili odronjavanje snježnog sloja na sjevernu stranu.

S vrha Brethorna pruža se jedinstven i nezaboravan pogled na kraljeve Alpa poput Mont Blanca, Matterhorna, Liscama, lanca Monte Rosa te vrhove Castora i Polluxa.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 36 min

Visina polazišta:

3419 m

Visina odredišta:

4160 m

Minimalna visina:

3419 m

Maksimalna visina:

4160 m

Uk. vis. raz. uspona:

807 m

Uk. vis. raz. silaska:

66 m

Ukupna duljina:

4.7 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

5501 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila