Polazna točka za ovaj planinarski izlet je travnata visoravan Bunovac. Tu treba parkirati automobil. Do ove visoravni se dolazi jako jednostavno. Ako se dolazi autocestom Zagreb-Split, istu treba napustiti na izlazu za Sveti Rok. Nakon prolaska naplatnih kućica dolazi se na staru cestu Gospić-Gračac i tu treba skrenuti u smjeru Gospića i voziti do sela Raduč u koje se nalazi smjerokaz za skretanje prema visoravni Bunovac. Kada se skrene sa glavne ceste vožnja se nastavlja makadamskom cestom sve do spomenute visoravni. Na visoravan se može doći svim vrstama automobila ali je poželjno da se koristi terensko vozilo.

Od travnate visoravni Bunovc, do kojeg se može doći i terenskim vozilom, planinarska staza najprije dovi po travnjaku do ulaska u visoku bukovu šumu, u kojoj započinje dosta oštar uspon, najprije kroz nju, zatim kroz klekovinu, do travnate Cesarove doline. Planinarska staza presijeca spomenutu dolinu i kod ostataka Malovanskih stanova zakreće lijevo, ponovo nastavlja kroz klekovinu sve dok ne dođe na križanje sa Velebitskom grebenskom stazom. Tu se slijedi smjerokaz prema Svetom Brdu.

Grebenska staza prema Svetom Brdu u početku ide kroz klekovinu, zatim izlazi na golet, djelomično travnatu, a djelomično kamenitu te vodi po goleti sve do Svetog Brda. Cijelo vrijeme hodanja, pružaju se nezaboravni vidici, čas prema moru, čas prema Lici.

Završni uspon na Sveto Brdo je dosta oštar, vodi po tratini, zatim po kamenjaru do vrha. Pogled sa vrha Svetog Brda je najljepši u Hrvatskoj.

Vrh je označen razbijenom granitnom pločom s uklesanih 10 božjih zapovjedi. Na vrhu je još i veliki drveni križ. Neposredno ispod vrha je kutija s upisnom knjigom i žig ugrađen u stijenu.

Sa Svetog Brda, treba se vratiti do već opisanog križanja, na njemu produžiti ravno prema Vaganskom vrhu. Staza najprije vodi kroz klekovinu, izbija na travnatu golet, vodi po njoj, a na kraju nešto oštrijim usponom na vrh.

Vrh je označen gomilom kamenja, a na jednom većem je natpis s imenom vrha i nadmorskom visinom. Metalni žig se nalazi pored oznake vrha. Također, na vrhu je ugrađen i tuljac s upisnom kutijom.

Sam vrh je malo neobičan. Travnat je, a veličina mu je kao nogometno igralište. Oznaka vrha je u prošlosti više puta mijenjala lokaciju.

Cijeli grebenski put vodi po dobro održavanom i označenom terenu, stoga je ležeran za pješačenje i jednostavan za snalaženje. Vidici s vrha su neometani u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Marin Magdić ∙ 20. Rujan 2019

Pozdrav, od kuda polazi cesta za prilaz do Bunovca?

Jure Ćurković ∙ 20. Rujan 2019

Imate sve u gpx tragu!

Jure Ćurković ∙ 22. Rujan 2019

Postoji različiti programi koji iz traga računaju utrošak energije. To je orjentacijska vrijednost i ne može se uzimati kao apsolutno točno. To nije slučaj sa duljinom traga jer je ona koja se nalazi na stranici mjerena sa profi Garmin uređajem koji radi samo to. Čestitam na brzini ovog obilaska. Kakva je prohodnost makadamskog puta do Bunovca?

Marin Magdić ∙ 24. Rujan 2019

Put je u vrlo dobrom stanju, bez problema se stiže do Bunovca

Jure Ćurković ∙ 29. Svibanj 2020

Sa terenskim vozilom, bez problema, dolazi se do Bunovca! Nemjte slijediti google maps nego upute koje smo napisali na stranici i sigurno ćete stići do Bunovca!

Martin Vlašić ∙ 26. Lipanj 2023

Pristupni put je odličan, navezen novi pijesak, utaban. Može se doći osobnim autom. Planinarski put je dobro označen.

Zvonimir Pavic ∙ 17. Kolovoz 2023

Poštovani Martin Vlašić, planiramo ovaj vikend ići na Sveto Brdo pa me zanima koliko bi, prema Vašoj procjeni trebalo vremena od Bunovca?

Zvonimir Pavic ∙ 17. Kolovoz 2023

Nebi išli i na Vaganski, samo do Svetog Brda i nazad. Recimo da smo u dobroj solidnoj kondiciji. Bar smo bili prije 2 tjedna izležavanja na godišnjem :-)).

Zvonimir Pavic ∙ 17. Kolovoz 2023

Hvala

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

07 h 24 min

Visina polazišta:

1208 m

Visina odredišta:

1215 m

Minimalna visina:

1203 m

Maksimalna visina:

1757 m

Uk. vis. raz. uspona:

1685 m

Uk. vis. raz. silaska:

1678 m

Ukupna duljina:

19.6 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

15632 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila