Ako se dolazi iz smjera Sinja, kada se prođe mjesto Vrlika, treba voziti prema Kninu do mjesta Civljane u kojem neposredno iza restorana „Ivan“ je smjerokaz prema kojem treba skrenuti desno, odnosno ako se dolazi iz smjera Knina u spomenutom selu prije gostionice treba skrenuti lijevo, za selo Cetina. Nakon skretanja treba proći pored punionice vode Cetina, i nastaviti do crkve Svetog Spasa i izvora rijeke Cetine. Tu počinju markacije za uspon na Lišanjski vrh, pa je to potencijalna prva početna točka uspona.

Ako se želi skratiti uspon treba nastaviti voziti kroz selo Cetina dok se ne dođe do smjerokaza koji upućuje na uspon prema Lišanjskom vrhu. Na tom križanju treba skrenuti desno i voziti prema selu Barišići. Neposredno prije ulaska u spomenuto selo nalazi se deponija mramornih blokova i kod nje treba skrenuti lijevo na makadamsku cestu. Nakon skretanja treba slijediti tu cestu do markacije koja upućuje na uspon do planinarskog skloništa Rupe. Ova markacija je istaknuta na većem kamenu s lijeve strane makadamske ceste. Na tom mjestu treba parkirati automobil. Ova se početna točka uspona nalazi neposredno iznad sela Gornji Barišići i malo prije kamenoloma.

Planinarska staza najprije vodi između suhozida, a nakon izlaska na makadamsku cestu koju presjeca, nastavlja kroz visoku makiju lagano dobivajući na visini. Kada se dosegne kota oko 1100 m nadmorske visine, planinarska staza napušta područje visoke makije i izlazi na Dinarsku golet. Ovaj dio uspona je dosta ležeran jer staza vodi kroz visoku makiju koja daje hladovinu svaki put kada se odluči predahnuti, dok povremeno izlazi na travnate proplanke s kojih se sa svakim dosegnutim metrom visine, otvaraju sve ljepši i upečatljiviji vidici.

Nakon napuštanja područja visoke makije i izlaska na čistinu na kojoj se izmjenjuju kamenjar i livade na kojima je u bližoj prošlosti paslo dosta stoke. Staza je dobro markirana, jednostavno se slijedi i ne ostavlja mjesta zabuni. Blago dobiva na visini, zbog čega nije jako naporna, da bi neposredno prije izlaska na zaravan Rupe krenula u nešto oštriji uspon do izlaska na nju. Na ovom se dijelu uspona prolazi pored nekoliko zapuštenih i zarušenih ljetnih stanova. Na nekim kućama još uvjek stoji krov ali niti jedna više nije obnovljena niti nastanjena. Na ovim prostranim i nepreglednim pašnjacima, danas ne pase niti jedno grlo stoke.

Na zapadnom dijelu zaravni Rupe, ispod samog Lišanjskog vrha, izgrađeno je planinarsko sklonište „Rupe“. Sklonište je metalni kontejner obložen drvenom lamperijom, ima sve što je potrebno za ugodan boravak, odnosno sklanjaje pred vremenskom nepogodom. Radi se o lijepom objektu s puno inventivno izvedenih detalja! Ono je u naravi jedna prostorija u kojoj se nalazi blagavaonica s peći i skupni ležaj za pet osoba. Uz sklonište je izgrađena nadstrešnica, postavljen stol i klupe za dvadesetak ljudi. Pored skloništa je i veća plastična posuda s kišnicom, koja se puni s njegova krovišta. U njemu se nalazi i upisna knjiga i planinarski žig.

Od ovog se planinarskog skloništa može ići u puno smjerova. Jedan od njih je onaj prema Lišanjskom vrhu. Od skloništa markacija vodi desno uz travnatu padinu prema prijevoju Privija do izlaska na hrbat na kojem skreće lijevo i slijedi ga do vrha, koji je u naravi prostrani greben sa malo istaknutijom vršnom točkom zvanom Lišanjski vrh. Tijekom cijelog uspona sa planinarske staze se pružaju nezaboravni vidici a ljepota koja se ponese zahtjeva da se odmah počnu kovati planovi za sljedeći uspon. S vrha puca pogled na Dinaru i njen najviši vrh Sinjal, Veliki Bat, Troglav, Šator, Svilaju, Kijevski Bat i Šibenski arhipelag.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 53 min

Visina polazišta:

387 m

Visina odredišta:

1792 m

Minimalna visina:

386 m

Maksimalna visina:

1794 m

Uk. vis. raz. uspona:

1762 m

Uk. vis. raz. silaska:

357 m

Ukupna duljina:

12.8 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

8230 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila