Uspon na planinu Ararat treba izvoditi korištenjem domicilnih autoriziranih agencija, koje pribavljaju sve dozvole, pozbaju okoklnosti na terenu i pružaju sve logističke i vodičke usuge. U ovom usponu korištene su usluge agencije www.mtararattrek.com. Spomenuta agencija je pred hotel u kojem smo bili smješteni, poslala dva kombija. U prvi kombi je utovarena naša teža oprema, koja je morala biti zapakirana u transportnu torbu, dok je drugi kombi povezao našu grupu od 8 planinara.

Nakon 1,5 h vožnje stigli smo do kraja makadama od kuda započinje pješački uspon a početna točka se nalazi malo povrh sela Cevrime, na 2150 metara nadmorske visine.

Uspon od početne točke vodi po suhom prašnjavom kamenitom i zapuštenom nekadašnjem makadamskom putu, na kojem caruje visoki korov sa ponekim busom trave. Nekadašnji pokušaj izgradnje makadamskog puta više nadmorske visine nije uspio. Uspomena na ta vremena su ostavljena dva građevinska stroja i jedan automobil, koji stoje na ovoj stazi više od dvadesetak godina.

Ovaj dio uspona zbog monotonog krajolika, prašnjava puta i relativno visoke temperature najrađe se zaboravi. Ako se želi doći i pokloniti vrhu onda se mora proći i ovaj dio. Uspon do baznog kampa traje oko 4 h, a bazni kamp se nalazi na 3363 m nadmorske visine.

U baznom kampu postoji sanitarna voda, jedan šator kao zajednički boravak i 6 šatora u kojima spavaju po dvojica planinara. Temperatura u baznom kampu u toku dana može dostići i do 30° da bi u toku noći mogla pasti i do -5 do -10° C.

Nakon provedene noći u baznom kampu, u kojem je spavanje organizirano u šatorima sa po dvojicom planinara, ustajanje je u 8 h, doručak u 9 h i odmah nakon doručka pokret na uspon do visinskog kampa. Za boravak u šatorima tijekom noći treba iamti svoju opremu (vreću za spavanje, podlošku itd.) Ako se unaprijed dogovori, manja količina opreme se može iznajmiti pa je ne treba nositi od kuće.

Od baznog kampa, uspon se nastavlja po kamenjaru i tratini, zatim staza skreće lijevo, ulazi u kuloar, kroz koji vodi u serpentinama do točke od 3900 m nadmorske visine. U toj točki izlazi se na greben i uspon se nastavlja po njemu do visinskog kampa. I ovaj dio uspona, kao i prethodno opisani, nije pejsažno zanimljiv, staza se provlači između velikih blokova bazaltnog kamenja, sa jako puno prašine i ako puše vjetar i podiže je, počinje se osjećati pod zubima.

Organizatori uspona, zbog aklimatizacije preporučuju povratak iz visinskog u bazni kamp, u koje se provodi noć i slijedeći dan se seli na spavanje u visinski kamp. U ovom usponu, ova procedura je skraćena, odmah se ostalo spavati u visinskom kampu, a uspon se nastavio u nakon ustajanja u 1 sat poponoći, doručka i obavljanja najnužnijih fizioloških potreba, u 2 sata.

Ovaj dio uspona vodi po izraženom širem grebenu, jako oštro uzbrdo, u serpentinama koje su sada kraće i strmije, do oko 4900 metara nadmorske visine, gdje je potrebno staviti dereze (krampone). I prije ove točke ima više kraćih zasnježenh površina koje se mogu savladati sigurno i bez dereza.

Nakon stavljanja dereza, slijedi najprije malo oštriji ali kraći uspon do izlaska na vrh grebena na kojem se izlazi na ledenjak. Od ove točke, uspon najprije vodi malo u terensku depresiju, zatim nastavlja preko gotovo horizontalno položene ledenjačke padine, na kraju koje započinje dosta oštar uspon po ledenjaku do vrha.

Organizacija života u baznom i visinkom kampu, bila je na zavidnom nivou. U ponudi je bilo dovoljno hrane, neograničene količine čaja, smokava, datulja, oraha, lješnjaka i svega ostaloga u izobilju. Složeni sanitarni čvor u baznom kampu, za ovakve uvjete, također je bio zadovoljavajući. U baznom kampu ima i tekuća voda pa se može obaviti osnovna higijena. Sanitarni čvor i tekuća voda ne postoje u visinskom kampu. Osoblje je izuzetno ljubazno i susretljivo.

Video zapis sa ovog uspona pogledajte: OVDJE

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

11 h 45 min

Visina polazišta:

2199 m

Visina odredišta:

5137 m

Minimalna visina:

2199 m

Maksimalna visina:

5137 m

Uk. vis. raz. uspona:

2987 m

Uk. vis. raz. silaska:

88 m

Ukupna duljina:

15.4 km

Prosječni nagib:

33 %

Utrošak energije:

14261 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila