Neposredno iznad Gradca na planini Grabovici nalazi se vrh Sveti Ilija sa 773 m nadmorske visine. Sa vrha se pruža predivan pogled na Baćinska jezera, poluotok Pelješac, Korčulu, Mjlet i Hvar, kao i na Gradac i cijelu općinu Gradac. S druge strane vidi se prostranstvo Biokova. Na obližnjem vrhu nalazi se ruševina kapele sv. Paškala.

Do vrha sv. Ilija vodi markirana staza o kojoj brinu članovi HPD-a Adrion Gradac. Početna točka uspona, u ovom slučaju, nalazi se kod mjesnog groblja. Ovdje se može parkirati automobil. Automobilom se može još oko 600 m do zaselka Miljačići, makadamskom cestom. Treba proći kroz zaselak i na mjestu gdje markacija napušta makadamsku cestu, postoji proširenje gdje se može parkirati automobil.

Odavde markacija vodi građenom, dobro održavanom stazom, kroz visoku borovu šumu, do prijevoja. Od vršnog grebena pa do samog vrha treba oko 45 minuta hoda po slabo uređenom, ali ipak dobro markiranom stazom. S obzirom na svoju nadmorsku visinu Sveti Ilija ne obećava baš previše. Međutim, vidici koji se pružaju s toga vrha su zaista impresivni te se definitivno mogu mjeriti sa svakim vrhom na ovim područjima.

Zahvaljujući svome položaju na kraju masiva Biokova sa toga vrha se pruža pogled na dolinu Neretve, Baćinska jezera, poluotok Pelješac, Blidine te mnoge jadranske otoke.

Na vrhu se nalazi nekoliko bunkera s kojih su Nijemci na vidiku imali širu okolicu, na vrhu se nalazi i žičara koja je omogućavala dovod streljiva.

Završni uspon na vrh je dosta oštar i zna biti nezgodan ako je mokra zemlja (sklisko).

Vrh je označen hrpom kamenja, a na jednom je natpis imena vrha s nadmorskom visinom.

Žig je ugrađen u stijenu na samom vrhu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Željko Tomljenović ∙ 18. Studeni 2021

18.11.2021 - markacije nisu dobre. Iako je većina puta jasna i bez njih bilo bi ih dobro obnoviti, posebice od silaska sa građenog puta do vrha

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 24 min

Visina polazišta:

154 m

Visina odredišta:

765 m

Minimalna visina:

154 m

Maksimalna visina:

766 m

Uk. vis. raz. uspona:

659 m

Uk. vis. raz. silaska:

49 m

Ukupna duljina:

3.9 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

2979 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila