S magistralne ceste Split-Livno, nakon mjesta Trilj, na oštrom desnom zavoju, kod spomenika treba skrenuti lijevo i voziti do centra mjesta Otok. Na križanju u centru treba skrenuti desno. Cesta najprije vodi u mjesto Grab a nakon njega počinje uspon uz tlačni cjevovod HE Orlovac, uskom asfaltiranom cestom. Treba slijediti tu cestu do kraja.

Nakon toga nastavlja se makadamskom cestom oko 2 km do mjesta Donja Korita. Na križanju makadamskih puteva obvezno treba skrenuti lijevo. Nakon oštrog zavoja treba skrenuti lijevo u selo i parkirati odmah nakon skretanja na povećem platou.

U mjestu se nalazi planinarska kuća Orlovac u kojoj je moguć smještaj prema dogovoru. Od parkirališta treba nastaviti cestom prema Gornjim Koritima dok se ne dođe na markacije (200-tinjak metara).

Markirana planinarska staza s makadamske ceste skreće desno. Na samom skretanju je i velika informativna tabla sa popisom staza i potrebnim vremenima za uspon, pa se ovo mjesto ne može promašiti. Uspon najprije ide oštrije uzbrdo iznad sela, izlazi na makadamsku cestu za Gornja Korita, skreće desno i nastavlja po njoj 200-tinjak metara, nakon čega skreće lijevo na križanju planinarskih putova, na planinarsku stazu, koja je u naravi kozji put koji se lagano uspinje kroz nisku makiju, ukoso uzbrdo do križanja planinarskih puteva na kojem se skreće lijevi za uspon na Glavaš a produžava se ravno za uspon na Kamešnicu.

Od ove točke planinarska staza najprije vodi kroz visoku makiju, dolazi na područje krša koje je dugo oko 500 m a treba ga savladati prelazeći preko niza škrapa i provlačeći se kroz šikaru. Sva sreća je da ovaj dio uspona nije jako dug i završava izlaskom na proplanak, po kojem se stiže na greben ispod samog vrha, s kojeg slijedi oštriji uspon po kamenjaru do vrha Glavaš. S vrha se pružaju lijepi vidici otvoreni od jugoistoka do zapada. Posebno lijep vidik je na sinjsku krajinu.

S vrha Glavaša pruža se vidik na Svilaju, Peručko jezero, Sinj, cijelo Sinjsko polje, Mosor, Biokovo i do vrhova Kamešnice na drugoj strani. Lijep je vidik na Blaca i planinarsku kuću u Donjim Koritima.

Vrh je označen velikim drvenim križem i natpisom imena i nadmorske visine vrha na većem kamenu. Planinarski žig se nalazi na istom kamnu.

Sa prijevoja podno Glavaša vodi markirana planinarska staza preko Elekovog Krča, prema PS Bunarić. Prije PS Bunarić, podno Blizničkog Briga, dolazi se na križanje planinarskih putova na kojem treba skrenuti desno prema spomenutom planinarskom skloništu. Iznad PS Bunarić je vidikovac i vrh Gušinova Kažala (1654 m), sa kojeg puca pogled na Livanjsko polje i planine koje ga okružuju.

Nakon skloništa staza vodi oštro uzbrdo, izlazi na greben i dalje slijedi grebensku stazu koja dolazi iz smjera Rosnog Doca. Po grebenu uspon najprije ide kroz klekovinu, zatim izlazi u područje suhe klekovine nakon kojeg izlazi na greben i po njemu do vrha Kamešnica.

Od ovog vrha staza vodi po grebenu, po nepreglednim livadama i zatravljenom kamenjaru do samog vrh Konj. Vidici s grebena su nezaboravni. Lijepo se vidi livanjsko polje, Buško Blato i gotovo cijela Sinjska krajina. Lijepi vidici se pružaju i na okolne vrhove: Cincar, Tušnicu, Vran, Čvrsnicu, Zavelim, Biokovo, Mosor, Svilaju, Kijevski Bat, Sinjal, Troglav i Veliku Duvjakušu.

Nako vrha Konj treba se vratiti istom stazom do križanja planinarskih putova u vrhu Čemerne Drage, na kojem treba skrenuti lijevo u smjeru Gornjih Korita. Nakon skretanja spust se nastavlja preko Počivaljke, Gornjih Torina, Zelene Grede i Sinokose do Gornjih Korita, u kojima se nalazi nepresušni izvor vode kojeg mještani zovu „Mala korita“ zato što se voda prelijeva iz korita u korito.

U nastavku spusta iz Gornjih u Donja Korita, najprije se slijedi makadamska cesta do križanja planinarskih putova na području Žlabine. Na tom križanju treba nastaviti spust prema Donjm Koritima a planinarska staza vodi preko Blatačkog Briga, kroz visoku makiju, sve do konačnog odredišta na parkiralištu prije ulaska u zaselak Marinovići, u Donjim Koritima. Tu je kraj ove naporne, izazovne, atraktivne i iznimno lijepe planinarske avanture.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

09 h 22 min

Visina polazišta:

673 m

Visina odredišta:

682 m

Minimalna visina:

673 m

Maksimalna visina:

1856 m

Uk. vis. raz. uspona:

1928 m

Uk. vis. raz. silaska:

1919 m

Ukupna duljina:

24.7 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

19797 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila