S magistralne ceste Split-Livno, nakon mjesta Trilj, na oštrom desnom zavoju, kod spomenika treba skrenuti lijevo i voziti do centra mjesta Otok. Na križanju u centru treba skrenuti desno prema smjerokazu za mjesto Korita.

Cesta najprije vodi u mjesto Grab a nakon njega počinje uspon uz tlačni cjevovod HE Orlovac, uskom asfaltiranom cestom. Treba slijediti tu cestu do kraja. Nakon toga nastavlja se makadamskom cestom oko 2 km do mjesta Donja Korita.

Na križanju makadamskih puteva obvezno treba skrenuti lijevo. Nakon oštrog zavoja treba skrenuti lijevo u selo i parkirati odmah nakon skretanja na povećem platou.

U mjestu se nalazi planinarska kuća Orlovac u kojoj je moguć smještaj prema dogovoru.

Od parkirališta treba nastaviti cestom prema selu dok se ne dođe na markacije (200-tinjak metara). Markirana staza vodi od PK Orlovac do vrha Konj.

Uspon najprije ide oštrije uzbrdo iznad sela, izlazi na makadamsku cestu za Gornja Korita, presjeca je i ulazi u područje niske makije.

Planinarska staza je u naravi kozji put koji se lagano uspinje kroz nisku makiju i izlazi na makadamsku cestu za Gornja Korita. Tu treba skrenuti desno i slijediti makadamsku cestu sve do Gornjih Korita. U selu je nepresušni izvor vode koja se prelijeva iz korita u korito.

Automobil treba parkirati pored nepresušnog izvora vode kojeg mještani zovu „Mala korita“ zato što se voda prelijeva iz korita u korito.

Planinarska staza najprije vodi po slabom makadamskom putu kroz selo, gotovo ništa ne dobivajući na visini. Ova kraća dionica od desetak minuta dobro dođe za zagrijavanje. Nakon ove dionice započinje umjereni uspon preko područja zvanog Zelena Greda do zaravni zvane Gornja torina. Na ovom dijelu uspona nalazi se i izvor vode Pištet.

Nakon Gornje torine ponovo započinje malo oštriji uspona preko područja zvanog Počivaljke do križanja planinarskih putova na Vršku. Na ovom križanju se može nastaviti lijevo na Vrh Kamešnica, desno na vrh Kruge ili nastaviti ravno na vrh Konj. U ovom izletu se nastavlja ravno.

Nakon Vrška planinarska staza izlazi na hrbat planine i nastavlja po njemu preko livada Razdolje, a nakon njih po grebenu kojeg slijedi sve do vrha Konj.

Vidici s grebena su nezaboravni. Lijepo se vidi livanjsko polje, Buško Blato i gotovo cijela Sinjska krajina. Lijepi vidici se pružaju i na okolne vrhove: Cincar, Tušnicu, Vran, Čvrsnicu, Zavelim, Biokovo, Mosor, Svilaju, Kijevski Bat, Sinjal, Troglav i Veliku Duvjakušu.

Cijeli uspon nije zamoran, dobro je označen i jednostavan za snalaženje. Uspon od Gornjih korita do vrha ima i zimsku markaciju.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Jelena P ∙ 18. Travanj 2020

Ova staza ne može se ispenjati za manje od 4 h i 30 min - 5 h. I markacija postoji (dosta dobra markacija)!

Jure Ćurković ∙ 19. Travanj 2020

Poštovani korisnici portala planinarenje.hr, u tablici je prikazano vrijeme traga i to vrijeme nema pretenziju da vas upućuje na potrebno vrijeme do vrha za svakog planinara. Ako se pogledaju podaci u tragu, tada se vidi da je netko zaista učinio taj uspon u tom vremenu. Zbog toga i piše da je to vrijeme trajanja! Što se tiče markacija u tablici je bila greška, markacije su dobre... Srdačan planinarski pozdrav... Admin

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 32 min

Visina polazišta:

693 m

Visina odredišta:

1856 m

Minimalna visina:

693 m

Maksimalna visina:

1856 m

Uk. vis. raz. uspona:

1335 m

Uk. vis. raz. silaska:

183 m

Ukupna duljina:

9.9 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

7485 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila