Gotovo svako veće naselje na dalmatinskoj obali ima od davnina uhodane staze i putove u svoje zaleđe, kojima su pastiri gonili svoja stada u hladniju i plodniju Zagoru, seljaci obrađivali poneku njivu, a svi skupa razmjenjivali plodove svoga rada s ljudima s one strane gore. Takvu stazu ima i malo mjesto Drvenik, danas poznato kao turistička destinacija i trajektna luka za Sućuraj na Hvaru.

Na južnom dijelu Biokovskog masiva planine - Rilić nalaze se Drveničke stine sa najvišim vrhom Sokolić 788 m nadmorske visine. Polazna točka uspona na Sokolić je parking iznad kapelice Sv. Jure. Tu je postavljen smjerokaz: lijevo za Drveničke stine 1 h i 15 minuta – desno za Gradinu 20 minuta, te za Drveničku Gornju i Donju valu 1 h. Na tom raskrižju lijevo po gornjem odvojku ceste i iza ugla zapuštene stare kuće kreće desno građena i markirana planinarska staza.

To je dio starog „Duhanskog puta“. Tim putem su stanovnici Podbiokovlja i Zabiokovlja razmjenjivali svoja dobra, ponajprije duhan, pa je tako i sam put dobio ime. Ova staza je povezivala Drvenik sa selom Kokorići smještenim u dolini jugozapadno od Vrgorca. Iz ovog zaselka započinje građeni planinarski put, koji vodi između leha i ograda omeđenim suhozidom, a potom kroz nisku borovinu do izlaska na stjenoviti dio puta. Nakon toga, staza vodi umjerenim usponom po serpentinama preko sipara prema vrhu grebena Drveničkih stina. Kako se sve više uspinjemo, tako se otvaraju sve ljepši vidici na staro selo, Gradinu, Drvenik, Hvarski kanal i na Hvar.

Ovu stazu uredili su i markirali članovi PD Šumar, prije nekoliko godina i to ponajprije za potrebe gostiju obližnjeg šumarskog hotela u Drveniku. Staza nije nimalo teška, dobro je prohodna i lagana za savladavanje. Stoga, ovaj prijevoj je cilj brojnim turistima i gostima hotela koji se odlučuju za turistički uspon. Na ovom prijevoju je kraj turističke staze i ne preporuča se daljnji pohod neiskusnim i neopremljenim posjetiteljima. Sa desne strane ovog prijevoja postavljena je kamena piramida koja privlači pozornost - izvanredan vidikovac.

Sa ovog križanja vodi zahtjevan planinarski put na vrh Krive Toke (739 m). Na ovom prijevoju za vrh Sokolić treba skrenuti lijevo po hrptu. Na početku staze na kamenoj stijeni stoji upozorenje „opasno !“. Ovaj dio puta je doista težak i izuzetno naporan. Traži koncentraciju, planinarsko iskustvo i spretnost, obzirom, da se hoda po rubu provalije prema moru i po izuzetno oštrom kamenju skačući s kamena na kamen. Dodatno, ovaj pohod mjestimično otežava niska i gusta, jedva prohodna makija. Ubrzo se pokazalo da je natpis na kamenoj stijeni “opasno!“ pokazao vrlo opravdanim.

Ova staza po suhom vremenu je teška i zahtjevna, stoga, je svakako, treba izbjegavati za vrijeme kišnog vremena i mokrih stijena. Na ovom dijelu uspona najprije se stiže do bezimenog vrha koji je označen kamenom ogradom i natpisom nadmorske visine 767 m. Od bezimenog vrha, u prvom dijelu staza se lagano spušta i odvodi nas od vršnog grebena stijene prema teško prohodnom bespuću obraslom gustim i niskim raslinjem. Na svu sreću staza je dobro markirana, pa barem sa te strane nema poteškoća. Vrh je označen natpisom imena i nadmorske visine. Na istoj stijeni ugrađen je i žig. S vrha je lijep pogled na Drvenik u podnožju te za lijepa vremena na Pelješac, Korčulu, Lastovo i Hvar.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Tom Talicni ∙ 29. Listopad 2020

Deset godina planiram da se popnem a nisam znao gdje je staza. Zahvaljujući ovoj mapi to će biti lako.

Ante Celic ∙ 7. Veljača 2022

Bija jučer s svojim vjernim psićem scubyjem,tribalo mi je malo duže od ovog gore zadanog vrimena ali je stvarno čudesno iskustvo traži max.koncetraciju kad kreneš od prijevoja ljevo prema vrhu Sokolić.Oštri um i bistri dušu.Vratiš se doma prepun energije.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 26 min

Visina polazišta:

269 m

Visina odredišta:

788 m

Minimalna visina:

269 m

Maksimalna visina:

788 m

Uk. vis. raz. uspona:

577 m

Uk. vis. raz. silaska:

58 m

Ukupna duljina:

2.9 km

Prosječni nagib:

24 %

Utrošak energije:

3045 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila