Iz Hrvatske treba voziti kroz Sloveniju, proći tunel Karavanke i nastaviti autoputem do Spittala. Tu se napušta autoput i skreće se prema Lienzu, i vozi se do mjesta Molbrucke. Od njega treba slijediti smjer prema Heiligenblutu. Kada se stigne u ovo mjesto nastavlja se još 17 km po Hochalpenstrasse. To je najpoznatija visoka alpska cesta u Austriji. Plaća se cestarina u iznosu od 26 Eura. Otvorena je od svibnja do listopada. Na kraju ceste dolazi se do vidikovca Franz-Josefs-Höhe na visini od 2369 metara. Tu se nalazi garaža za parkiranje automobila, pa za muku ako se ima vreća za spavanje može se prespavati i u automobilu.

Ovaj uspon počinje direktno iz garaže, vodi kroz nekoliko tunela prema kolibi Hofmannhutte koja se nalazi na 2444 m nadmorske visine. Ova koliba je napuštena a naselili su je svisci. Od ove točke treba se spustiti do ledenjaka Pasterze. U ovom spustu se izgubi oko 200 m nadmorske visine.

Preko ledenjaka tereba ići otprilike pod pravim kutem u odnosu na padinu po kojoj se spušta do njega. Kod prelaska treba obratiti posebnu pažnju na pukotine u ledu kao i na strminu. Debljina snijega u ledenjaku je oko 160 m pa pukotine mogu biti jako duboke. Treba dobro pripaziti na markacije s druge strane. Dok se ne pronađu markacije za uspon po grebenu ne treba započinjati s usponom.

Nakon prelaska ledenjaka započinje vrlo oštar uspon po grebenu do mjesta zvanog Fruhstuchsplatz. Ovdje se skrene lijevo i spusti do sljedećeg ledenjaka Hofmannskess, a zatim slijedi dug uspon po njemu sve do Erzherzog-Johann-Hütte koja je izgrađena na 3454 metara nadmorske visine. Potonja planinarska kuća je otvorena od svibnja do rujna. Poželjno je rezervirati spavanje posebno ako se uspon izvodi vikendom, jer zna biti velika gužva.

Od doma slijedi jako zahtjevan uspon na vrh. Obzirom da se ovdje uvjek zadržava snijeg i led obvezna je planinarska oprema dereze, capini, 30 m užeta, planinarski pojas i kaciga. Staza najprije vodi po snjegu vrlo oštro se uspinjući do izlaska na greben. Nagib ovog dijela je veći od 45 stupnjeva. Uspon po grebenu treba osiguravati užetom a postavljene su čelične štange svakih 20-tak metara. Posebnu pažnju treba obratiti na prelazak s malog na veliki Glockner. Na tom prijelazu najprije se treba spustiti niz strmu stijrnu 10-tak metara i zatim prijeći 30-tak centimetara široki i 4 m dugi prijelaz koji se obrušava na obje strane do bezdana. Ovaj dio staze je osiguran i sajilom. Nakon ovog prijelaza slijedi oštar uspon na vrh. Za uspon ovom trasom treba 6-7 sati kondicijski dobrog penjača. Sezona penjanja je od svibnja do listopada a tako su i otvoreni planinarski domovi i kolibe. Vikendima je veća gužva pa treba odabrati radne dane za sve one koji si to mogu priuštiti.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 12 min

Visina polazišta:

2413 m

Visina odredišta:

3798 m

Minimalna visina:

2221 m

Maksimalna visina:

3798 m

Uk. vis. raz. uspona:

1831 m

Uk. vis. raz. silaska:

482 m

Ukupna duljina:

7.9 km

Prosječni nagib:

33 %

Utrošak energije:

12038 kcal

Zahtjevnost staze:

Ekstremno teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila