S magistralne ceste Split-Livno, nakon mjesta Trilj, na oštrom desnom zavoju, kod spomenika treba skrenuti lijevo i voziti do centra mjesta Otok. Na križanju u centru treba skrenuti desno prema smjerokazu za mjesto Korita.

Cesta najprije vodi u mjesto Grab a nakon njega počinje uspon uz tlačni cjevovod HE Orlovac, uskom asfaltiranom cestom.

Treba slijediti tu cestu do kraja. Nakon toga nastavlja se makadamskom cestom oko 2 km do mjesta Donja Korita. Na križanju makadamskih puteva, neposredno iza jednog oštrog lijevog zavoja, obvezno treba nastaviti ravno jer put lijevo vodi u centar sela Donja Korita. Prije zavoja se nesmje nastaviti ravno kroz kanjon jer je taj put neprohodan za automobile.

Nakon križanja makadamska cesta se oštrije uspinje a dijelovi koji su podložni da postanu vododerine su betonirani. Cesta se održava jer u Gornnjim koritima ima nekoliko obitelji koje se bave stočarstvom i pčelarstvom.

Automobil treba parkirati na kraju sela. U selu neposredno pored puta je nepresušan izvor vode kojeg mještani zovu „Mala korita“ zato što se voda prelijeva iz korita u korito.

Nakon sela počinje oštriji uspon najprije po zatravljenom kamenjaru a zatim po području zvanom Zelena greda, pored izvora Pištet, pa po nepreglednim pašnjacima do pod sam greben.

Tu treba izabrati točku i skrenuti lijevo prema proplanku ispod vrha Kamešnica jer od ove točke do izlaska na greben staza nije markirana (oko 500 m).

Na grebenu je smjerokaz koji upućuje na skretanje lijevo prema vrhu Kamešnica. Staza vodi po livadama i zatravljenom kamenjaru do Vrha. Ovaj dio je ponovo markiran. Snalaženje nije problem jer se cijeli nemarkirani uspon vidi i nema na njemu nikakvih iznenađenja.

Ako se koristi GPS uređaj s tragom snalaženje je jednostavno. S grebena se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima. Za spomenuti je onaj na cijelo bilo Kamešnice.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 12 min

Visina polazišta:

960 m

Visina odredišta:

1804 m

Minimalna visina:

960 m

Maksimalna visina:

1809 m

Uk. vis. raz. uspona:

861 m

Uk. vis. raz. silaska:

18 m

Ukupna duljina:

5.5 km

Prosječni nagib:

21 %

Utrošak energije:

4667 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila