Na naplatnim kućicama na Kikovici treba napustiti autoput Zagreb-Rijeka. Nakon izlaska treba nastaviti vožnju starom cestom Rijeka – Zagreb do prijevoja na Gornjem Jelenju i raskrižja cestovnih pravaca: desno stara cesta vodi za Crikvenicu i do ulaska na autocestu, pedesetak metara u smjeru Fužina lijevo se odvaja cesta za Crni lug i Mrzle Vodice.

Od ovog prijevoja treba nastaviti vožnju u pravcu Fužina 1,7 km do proširenja na kojem se može parkirati automobil, koje je ujedno i početna točka ovog planinarskog izleta.

Ova točka se može koristiti za uspon na Veliki Risnjak, također.

Staza uspona u početku vodi po makadamskom putu ispod vrha Straža, prema domu Izviđača. Kada staza uspona dođe do raspela, pored njega je križanje planinarskih putova na kojem treba nastaviti ravno prema Tuhobiću. Smjerokaz za to se nalazi na bukvi.

Od ovog raskrižja planinarska staza ubrzo dovodi do šumske ceste, po kojoj treba nastaviti uspon, koji je dobro označen. Nakon jednog dijela položenog puta dolazi se do izraženijeg uspona uz jugozapadnu stranu neimenovanog vrha (1085 m) prije vrha Tuhobić. Planinarska staza na ovom dijelu uspona prolazi kroz visoku bukovu šumu.

Izlaskom iz bukove šume dolazi se do raskrižja planinarskih putova na kojem se ovoj planinarskoj stazi priključuje ona koja dolzi iz Lepene od doma Izviđača.

Od ovog raskrižja prije samog vrha, staza izlazi na vršni greben i slijedi ga do vrha. 

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem je ispisan naziv vrha i nadmorskom visinom. Nekoliko metara niže nalazi se betonski stupić na kojem se nalazi planinarski žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom posjetitelja.

S cijelog vršnog grebena, kao i sa samog vrha pružaju se lijepi vidici otvoreni u svim smjerovima - na Riječki zaljev i dalje Učke i Ćićarije, na more, otoke Krk i Cres...U neposrednoj blizini dom Izviđača na Lepeni, jezero Bajer, te autocesta s obje strane tunela. Prema sjeverozapadu lijepo se razaznaje Risnjak, Snježnik i slovenski Snežnik. S druge strane prema jugoistoku lijepi prizori pružaju se na Lič polje, Medveđak i Viševicu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Marko Ožbolt ∙ 30. Kolovoz 2021

Ne treba se pouzdavati u ovaj gpx trag. Novo probijena trasa (grubi šumski put s ovog gpx-a) se miješa sa starim i mjestimično zapuštenim markiranim putem. Od starta pratiti markacije po širokom šumskom putu (nasutog frezanim asfaltom) do križanja prema Domu izviđača i dalje po markaciji. Uspon na vrh je cca 150 m visinskih okomit na slojnice, ali da se penjati (klincima 10 i 12 g. je bio super put :-).

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 15 min

Visina polazišta:

851 m

Visina odredišta:

1106 m

Minimalna visina:

843 m

Maksimalna visina:

1106 m

Uk. vis. raz. uspona:

402 m

Uk. vis. raz. silaska:

147 m

Ukupna duljina:

3.7 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

2641 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila