Ako se dolazi iz smjera Zagreba treba voziti autocestom do naplatne postaje Oštrovica, odnosno ako se dolazi iz smjera Rijeke kada se uđe na autocestu na Grobniku treba voziti po joj do spomenute naplatne postaje. Kad se siđe na staru cestu Rijeka – Zagreb i skrene lijevo prema Gornjem Jelenju, i kada se stigne u njega odmah se zapazi s desne strane smjerokaz za NP Risnjak. Pored ovog smjerokaza treba parkirati automobil. Od spomenutog smjerokaza do lokaliteta Vilje ima oko 7 kilometara dijelom asfaltirane, a dijelom makadamske ceste.  Ovaj dio uspona je lagan i relaksirajući za sve one planinare kojima je uspon od lokaliteta Vilje do vrha Veliki Risnjak prekratak. Ako se želi skatiti uspon, automobilom se može doći do parkirališta na lokalitetu Vilje, i tu započeti s pješačenjem.

Od Vilja do Schlosserovog doma na Risnjaku (1418 m) preko Medvjeđih vrata pješačit ćete oko jedan sat, a put se uglavnom lagano uspinje kroz šumu a mogu ga savladati i manja djeca, pa je pogodan za obiteljsko planinarenje.

Schlosserov dom se nalazi na sedlu između vrhova Velikog i južnog Malog Risnjaka, na Schlosserovoj livadi. Nazvan je po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku HPD‑a i osnivaču hrvatske botanike. U prizemlju doma su zimska soba, kuhinja, prostorija dežurnog, sanitarni čvor i prostrana blagovaonica, na katu sobe s krevetima i u potkrovlju skupna spavaonica.

Od planinarskog doma do vrha Veliki Risnjak (1528 m) ima još 15-ak minuta uspona kroz klekovinu a nakon nje po stijenama djelomično osiguranim sajilama. Tu je već potrebno dobro pripaziti na djecu jer je kamenje strmo i oštro, a na samom vrhu često jako puše i jak vjetar.  

Vrh je označen zabijenim čeličnim volanom u stijenu. Neposredno pod vršnom stijenom je metalni tuljac s upisnom knjigom. Pored njega je planinarski žig ugrađen u kamen.

Pogled s vrha ostavlja posjetitelja bez daha. Otvoren je na sve strane i jednako je lijep u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 52 min

Visina polazišta:

874 m

Visina odredišta:

1524 m

Minimalna visina:

874 m

Maksimalna visina:

1528 m

Uk. vis. raz. uspona:

783 m

Uk. vis. raz. silaska:

133 m

Ukupna duljina:

9.8 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

6058 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila