Početna točka uspona je na parkiralištu Hrvatskog Olimpijskog Centra. Od ove točke, staza najprije slijedi asfaltnu cestu do izlaska iz naselja, zatim ide šumskom stazom kroz nezaboravnu bukovu šumu, izlazi na šumsku makadamsku cestu, slijedi je jedno vrijeme te, koristeći jednu prikratu, dolazi do rampe koja je granica lovišta.Do ove točke se može doći i automobilom.

U nastavku treba zaobići rampu i dalje slijediti šumsku makadamsku cestu, sve do kraja. Na kraju ceste, staza skreće oštro uzbrdo, kroz visoku bukovu šumu. Izlazi na travnatu padinu i nastavlja po njoj do izlaska na travnati hrbat, na koje je križanje planinarskih putova, a koje se nalazi odmah oznad planinarskog skloništa Jakob Mihelčić.

Spomenuto križanje planinarskih putova se nalazi na području zvanom Kulske njivice. Na tom križanju treba skrenuti desno i nastaviti uspon po travnatom hrptu sa kojeg se pružaju nezaboravni vidici, do Kule još 15'. Kula (1534 m) je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviši vrh Gorskog kotara.

Zahvaljujući osamljenom  položaju i travnatom vršnom hrptu, s Bjelolasice se pružaju široki i pregledni vidici na sve strane, pa je to svakako jedan od najljepših vidikovaca u ovom dijelu Hrvatske. S vrha se pruža prekrasni pogled na Velebit, Ličku Plješivicu, Učku, Kvarnerski zaljev i otoke Krk, Cres, Lošinj, u daljini naziru se Alpe.

Sam najviši vrh nalazi se na samome rubu vršnog hrpta, kao zadnji u nizu brojnih travnatih vršaka. označen je geodetskim stupom s natpisnom pločom.

Planinarski žig je ugrađen u stijenu na vrhu.

Cijeli uspon je dobro označen i jednostavan za snalaženje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 26 min

Visina polazišta:

726 m

Visina odredišta:

1513 m

Minimalna visina:

604 m

Maksimalna visina:

1520 m

Uk. vis. raz. uspona:

1238 m

Uk. vis. raz. silaska:

451 m

Ukupna duljina:

7.8 km

Prosječni nagib:

24 %

Utrošak energije:

7278 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila