Početna točka uspona je parkiralište Olimpijskog centra Bjelolasica.

Od ove točke, staza najprije prolazi kroz selo i vodi do početne stanice žičare. U nastavku slijedi dosta jednostavan ali jako naporan uspon po skijaškoj stazi sve do gornje stanice žičare.

Na vrhu je smjerokaz za planinarsko sklonište „Jakov Mihelčić“. Treba slijediti taj smjerokaz. Staza dalje vodi po hrptu Bjelolasice. Najprije prolazi visokom bukovom šumom, zatim izlazi na kamenjar obrastao klekovinom, a nakon njega izlazi na travnatu padinu, na koje je križanje planinarskih putova, a koje se nalazi odmah oznad planinarskog skloništa Jakob Mihelčić.

Sa hrpta se, najvećim dijelom staze, neprestano pružaju nezaboravni vidici na cijeli Gorski Kotar. Staza je dobro označena. Usprkos toga treba biti oprezan, jer se prolazi kamenitom divljinom gdje ima dosta rupa, stoga treba napredovati polako i oprezno.

Spomenuto križanje planinarskih putova se nalazi na području zvanom Kulske njivice. Na tom križanju treba odabrati smijer ravno i nastaviti uspon po travnatom hrptu sa kojeg se pružaju nezaboravni vidici, do vrha Kula još 15'. Kula (1534 m) je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviši vrh Gorskog kotara.

Zahvaljujući osamljenom  položaju i travnatom vršnom hrptu, s Bjelolasice se pružaju široki i pregledni vidici na sve strane, pa je to svakako jedan od najljepših vidikovaca u ovom dijelu Hrvatske. S vrha se pruža prekrasni pogled na Velebit, Ličku Plješivicu, Učku, Kvarnerski zaljev i otoke Krk, Cres, Lošinj, u daljini naziru se Alpe.

Sam najviši vrh nalazi se na samome rubu vršnog hrpta, kao zadnji u nizu brojnih travnatih vršaka. označen je geodetskim stupom s natpisnom pločom.

Planinarski žig je ugrađen u stijenu na vrhu.

Cijeli uspon je dobro označen i jednostavan za snalaženje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Damir Krbec ∙ 18. Ožujak 2021

Naporno, trebalo nam je 4.30 min, s odmrom od 15 min, a nismo baš neki neutrenirani početenici. Uzmite u obzir ovaj podatak. Vratili se u sam sumrak, jer smo računali 3 sata.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 12 min

Visina polazišta:

610 m

Visina odredišta:

1529 m

Minimalna visina:

608 m

Maksimalna visina:

1529 m

Uk. vis. raz. uspona:

1217 m

Uk. vis. raz. silaska:

298 m

Ukupna duljina:

7 km

Prosječni nagib:

24 %

Utrošak energije:

6763 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila