Kalin je planina koja teritorijalno pripada općini Bugojno te je jedna od omiljenih destinacija planinarima oklolnih općina ali nerijetko je posjećena i od planinara iz drugih krajeva. Ako posjetite planinu Kalin, ona će vam zauzvrat dati “napunjene baterije” za nove životne pobjede, i osigurati rekreaciju na svježem zraku i ugodnom i slikovitom okruženju.

Prilaz planini moguć je iz nekoliko smjerova a u zadnje vrijeme veliku popularnost imaj dva, prvi koji vodi iz sela Ljubnić i drugi koji vodi iz Etno sela Babići na Ravnom Rostovu. 

Od Bugojna do naselje Rostovo, koje se nalazi se na putu Bugojno - Novi Travnik, vodi dobra asfaltna cesta.

U ovom naselju se nalazi Etno selo i hotel Rostovo od kojeg i počinje markirana planinarska staza za vrh Kalin, pa je tu i početna točka ovog planinarskog izleta.

Odmah od hotela „Rostovo“ započinje dosta oštar uspon na vrh Kalin. Za 1,5-2 sata hodanja smjenjuju se brojni proplanci ukrašeni listopadnom i četinarskom šumom, a posebno su lijepi šumarci breze. Livade su „istkane“ cvjetnim sagovima, na kojima dominiraju cvjetovi bordo-ljubičastog i bijelog salepa. To je vrsta divlje orhideje čiji cvijet je sladunjavog mirisa, a iz korijena se nakon sušenja melje brašno od kojeg se spravlja poznati napitak salep, te sladoledi i pudinzi. Ovakva je situacija na livadama ako se planinarski izlet odvija u kasno proljeće.

Vrh Kalina koji se zove Orlovina je u naravi malo duži greben sa kojega se otvaraju vidici na gotovo sve strane svijeta a posebno se ističu oni na gorje Srednje Bosne. Jedan od ljepših vidika na masiv Vranice je upravo sa vrha Orlovina. Vrh je obilježen natpisom imena na kamenu. Na vrhu nema planinarskog žiga.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 14 min

Visina polazišta:

1023 m

Visina odredišta:

1531 m

Minimalna visina:

1019 m

Maksimalna visina:

1530 m

Uk. vis. raz. uspona:

525 m

Uk. vis. raz. silaska:

17 m

Ukupna duljina:

4.2 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

2629 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila