Ako se na početnu točku ovog planinarskog izleta dolazi iz smjera Samobora, vožnju treba nastaviti prema mjestu Smerovišće a nakon njega njega prema Velikom i Malom Lipovcu. Na okretištu autobusa, u mjestu Mali Lipovac, treba odabrati cestu lijevo i nastaviti po njoj do prijevoja Velika vrata, koji dijeli samoborski i jaskanski kraj.

Nakon prolaska spomenutog prijevoja, vožnju treba nastaviti dalje najvećim dijelom po makadamskom putu, do dolaska u selo Kupeć Dol u kojem treba skrenuti u prvu ulicu desno i nastaviti vožnju dalje, po glavnoj cesti do sela Prodin Dol, nakon kojeg sve dolazi u selo Ivančići. Vožnju treba nastaviti kroz ovo selo do kamene zgrade u kojoj se nalazi „Vinarska zadruga Svetojanskog vinogorja“. Neposredno prije spomenute kaene zgrade treba skrenuti desno. Odmah nakon skretanja sa desne strane je smjerokaz za planinarsku stazu koja vodi na Japetić i putokaz za OPG Šumski dvor. Na stražnjem dijelu spomenute zadruge, veliko je parkiralište na kojem se može parkirati dosta automobila. Parkiralište pored Šumskog dvora je privatno a planinarska staza kreće od njega ili od prethodno spomenutog parkirališta gdje se nalazi skretanje lijevo za šumski dvor koji je od ove točke udaljen 70-desetak metara. Kao početna točka ovog planinarskog izleta, odabrano je spomenuto parkiralište.

Od parkirališta treba krenuti tridesetak metara naprijed po asfaltnoj cesti, kod njenog lijevog zavoja, ravno se dolazi do smjerokaza za uspon prema vrhu Japetić. Tu se napušta i asfaltna cesta a uspon se nastavlja po planinarskoj stazi do križanja sa šumarijskom cestom, na kojem treba skrenuti desno. Za kratko nakon skretanja stiže se na okretište kamiona, kolokvijalno nazvano „Okretaljka“. Nekada je na ovom mjestu bilo i odmorište kojeg sada nema. Planinarska staza do „Okretaljke“ vodi po dobro uhodanom pješačkom putu koji cijelo vrijeme vodi kroz visoku mješovitu bjelogorično šumu, većim dijelo pored potoka, malo oštrije uzbrdo, ali uz sve to je izuzetno ugodan za hodanje.

U nastavku uspona od „Okretišta“, na kojem se nalazi i smjerokaz, koji nas upućuje na skretanje desno na šumarijski put, po kojem uspon nastavlja dalje do odvajanja markirane planinarske staze lijevo, gdje se i napušta šumarijski put.

Nakon napuštanja šumadijskog puta i skretanja lijevo na planinarsku stazu, koja u nastavku vodi dosta oštro uzbrdo sve do dolaska na travnati proplanak Žitnica, na kojem je izgrađen i istoimeni planinarski dom.

U nastavku uspona od planinarskog doma, planinarska staza najprije vodi po pješačkom putu, kod telekomunikacijskog stupa izlazi na makadamsku cestu, po kojoj nastavlja do skretanja desno na šumarski put, a nakon njega, 5 min. prije vrha, slijedi malo oštriji ali kratak uspon na vrh Japetić.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 14 min

Visina polazišta:

326 m

Visina odredišta:

879 m

Minimalna visina:

326 m

Maksimalna visina:

879 m

Uk. vis. raz. uspona:

540 m

Uk. vis. raz. silaska:

22 m

Ukupna duljina:

3.8 km

Prosječni nagib:

16 %

Utrošak energije:

2608 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Odlična

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila