Ako se na početnu točku ovog planinarskog izleta dolazi iz smjera Samobora, vožnju treba nastaviti prema mjestu Smerovišće a nakon njega njega prema Velikom i Malom Lipovcu. Na okretištu autobusa, u mjestu Mali Lipovac, treba odabrati cestu lijevo i nastaviti po njoj do prijevoja Velika vrata, koji dijeli samoborski i jaskanski kraj.

Nakon prolaska spomenutog prijevoja, vožnju treba nastaviti dalje najvećim dijelom po makadamskom putu, do dolaska u selo Kupeć Dol u kojem treba skrenuti u prvu ulicu desno i nastaviti vožnju dalje, po glavnoj cesti do sela Prodin Dol, nakon kojeg sve dolazi u selo Ivančići. Vožnju treba nastaviti kroz ovo selo do kamene zgrade u kojoj se nalazi „Vinarska zadruga Svetojanskog vinogorja“. Neposredno prije spomenute zgrade treba skrenuti desno. Odmah nakon skretanja sa desne strane je smjerokaz za planinarsku stazu koja vodi na Japetić i putokaz za restoran Šumski dvor. Na stražnjem dijelu spomenute zadruge, veliko je parkiralište na kojem se može parkirati dosta automobila. Parkiralište pored restorana Šumski dvor je privatno a planinarska staza kreće od njega ili od prethodno spomenutog parkirališta gdje se nalazi skretanje lijevo za Šumski dvor koji je od ove točke udaljen 70-desetak metara. Kao početna točka ovog planinarskog izleta, odabrano je spomenuto parkiralište.

Od parkirališta treba krenuti asfaltnom cestom do restorana „Šumski dvor“, pored kojeg također ima veće parkiralište. Na objektu pored parkirališta istaknuto je da je ono namjenjeno samo gostima objekta.

Od Šumskog dvora, sa njegove sjeverne strane, pored velike bačve, ulazi se na planinarsku stazu. Odmah, na samom početku uspona, dolazi se do mjesta koje je zaraslo u šipražje, pa se treba sagnuti da bi se prošlo kroz njega. Kada se prođe ova prepreka, stiže se do prve veće skupine prevrnutih stabala, koja se mogu zaobići.

Od restorana Šumski dvor pa do izlaska na šumarijski put, uspon vodi po planinarskoj stazi malo oštrije uzbrdo. Cijela ova dionica uspona do križanja sa šumarijskim putom, obiluje prevrnutim stablima, koja nekima mogu zadavati dosta glavobolje i postati noćna mora. Dobar dio uspona je teže prohodan a planinarska staza nije očišćena od šipražja. Uz sve to i slabo su uočljive izblijedjele markacije pa može biti problema u orjentaciji. Problem blijedih i rijetkih markacija nestaje kada se u ovaj šumarijski put priključi planinarska staza, koja vodi mimo Šumskog dvora, do križanja sa spomenutim šumarijskim putom. U nastavku uspona od spomenute točke, nestaju problemi i obje staze nastavljaju zajedno do vrha.

U nastavku uspona od „Okretišta“, na kojem se nalazi i smjerokaz, koji nas upućuje na skretanje desno na šumarijski put, po kojem uspon nastavlja dalje do odvajanja markirane planinarske staze lijevo, gdje se i napušta šumarijski put.

Nakon napuštanja šumadijskog puta i skretanja lijevo na planinarsku stazu, koja u nastavku vodi dosta oštro uzbrdo, sve do dolaska na travnati proplanak Žitnica, na kojem je izgrađen i istoimeni planinarski dom.

U nastavku uspona od planinarskog doma, planinarska staza najprije vodi po pješačkom putu, kod telekomunikacijskog stupa izlazi na makadamsku cestu, po kojoj nastavlja do skretanja desno na šumarijski put, a nakon njega, 5 min. prije vrha, slijedi malo oštriji ali kratak uspon na vrh Japetić.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Sanja Vitas ∙ 17. Kolovoz 2019

Predivno, spoj šume i duše.. Pravi Zen!

Jure Ćurković ∙ 21. Prosinac 2021

Staza Ivančići (Šumski Dvor)-Okretaljka-PD Žitnica-Japetić do "Okretaljke" se ne održava i markacije su blijede, djelomično ne postoje pa je potrebno imati neke tragove za sigurno planinarenje.

Ive Miletić ∙ 18. Veljača 2024

Markacije su obnovljene te dobro vidljive, put do vrha je čist.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 17 min

Visina polazišta:

320 m

Visina odredišta:

879 m

Minimalna visina:

320 m

Maksimalna visina:

879 m

Uk. vis. raz. uspona:

580 m

Uk. vis. raz. silaska:

43 m

Ukupna duljina:

4.3 km

Prosječni nagib:

16 %

Utrošak energije:

2737 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Loša

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila