Početna točka ovog izleta je u naselju Jablanovac, ulica Kamenitih Svatova. Ovo naselje se nalazi neposredno prije Gornje Bistre. Do njega vozi gradski autobus.

Planinarska staza vodi malo oštrije uzbrdo, po slabom makadamskom putu, do planinarske kuće „Kameni Svati“. Do kuće "Kameni Svati" ne može se doći automobilom jer pristupni put nije dovoljno dobar (eventualno mi mogao doći neki ozbiljniji terenac) od smjera kamenoloma Bizek.

Planinarska kuća "Kameni Svati" nalazi se na proplanku (485 m) na zagorskoj strani Medvednice u neposrednoj blizini slikovitih stijena koje (prema nekima) podsjećaju na skamenjene svatove prema kojima je kuća i dobila naziv. Kuću je sagradilo Planinarsko društvo Susegrad 1982. godine. U blizini je i ruševina Kolarićeva kuća iz 1938. godine koja se nekada koristila kao gostionica.

Inače priču o ukletim ili okamenjenim svatovima u umjetničkoj književnosti najsnažnije je otpjevao August Šenoa 1869. godine. Najstariju obradu ove srednjevjekovne priče dao je grof Ivan Sermage, nekadašnji gospodar Susedgrada, koji je 1819. godine na njemačkom jeziku objavio legendu o kamenim svatovima u austrijskim novinama. Na hrvatskom jeziku prvi je spomen o kamenim svatovima jedno pismo 1842. (potpis: Ljudemil), nađeno u Vrazovoj književnoj ostavštini.

Kako "Kameni Svati" nisu službeno planinarski dom već planinarska kuća (odmorište), u njoj se ne nudi hrana i piće planinarima već se koristi za potrebe Planinarskog društva Susedgrad. Kuća nije povezana na javnu električnu mrežu već koristi vlastiti generator.

Uspon od „Kamenih Svata“ najprije slijedi planinarsku stazu 1 u smjeru Ponikava do križanja planinarskih putova kod nadstrešnice na kojem treba skrenuti lijevo na planinarsku stazu 6 i slijediti je do ponovnog križanja sa planinarskom stazom 1 koje se nalazi malo iza Jambrišakovog vrela. Na tom križanju treba skrenuti lijevo i nastaviti uspon do slijedećeg križanja planinarskih putova na kojem treba odabrati planinarsku stazu 8, jer planinarska staza 1 vodi preko slapa Sopot koji nije predmet ovog uspona.

Ove dvije planinarske staze ponovo se sastaju malo prije odmorišta na kojem je nadstrešnica sa klupama, a koje se zove „Grajfova Kopanja“. Nakon prolaska spomenute nadstrešnice treba slijediti planinarsku stazu 8 sve do PD Grafičar.

Planinarski dom "Grafičar" izgradilo je 1954. godine planinarsko društvo "Grafičar". Nalazi se na uzvisni zvanoj Rudarsko sedlo na nadmorskoj visini od 864 m, na Sljemenskoj cesti u blizini Doma Crvenog križa. U neposrednoj blizini Grafičara nalazi se Rudnik Zrinski.

Od PD "Grafičar" treba nastaviti građenom planinarskom stazom koja vodi pored Doma Crvenog Križa i napuštenog pansiona "Medvednica" sve do samog vrha Sljeme.

Na vrhu se nalazi televizijski toranj, gornja stanica žičare Crvenog spusta i restoran „Vidikovac“. S terase restorana je lijep pogled prema sjeverozapadu i zapadu. Lijepo se vidi dobar dio Hrvatskog Zagorja, a kada je dobra vidljivost, može se vidjeti i Triglav.

S vrha Sljeme treba nastaviti sjevernom stranom Činovničke livade i kada se spusti u depresiju terena, nastavlja se "Gospinim stubama" do crkvice posvećene Majci Božjoj Kraljici Hrvata, koja je izgrađena na prvom manjem vrhu, istočno od vrha Sljeme, 1932. godine.

Crkvica je posvećena Majci Božjoj Kraljici Hrvata 1933. god. Župa je osnovana 3. kolovoza 1963. za potrebe planinara, turista, gostiju Tomislavova doma i za bolesnike u nekadašnjoj bolnici Brestovac. Ove godine (2013.) župa slavi jubileje: 80-tu obljetnicu posvete crkve i 50-tu obljetnicu osnutka župe. Župa je turističko-planinarska, jer nema trajno nastanjenih vjernika nego samo planinari i turisti. Jedina Hrvatska župa u kojoj se ne umire – nema ni groblja ni matice umrlih. Ima samo krštenja i vjenčanja. U ovoj crkvici, mise se održavaju nedjeljom i blagdanom u 10 i 12 sati. Najposjećenije su mise na godišnje proštenje – nedjelja nakon 15. srpnja (Gospa Karmelska) i božićna polnoćka koju treba bar jedanput doživjeti. Posljednjih godina crkva je temeljito obnovljena. Izgrađene su "Gospine stube" – svečani prilaz crkvi, i okoliš crkve "Gospin perivoj", a crkva je obogaćena i novim elektronskim orguljama. Posebna atrakcija u božićno vrijeme jesu "Šumarske jaslice" koje se svečano otvaraju u drugu nedjelju došašća.

Planinarska staza dalje vodi pored pansiona "Snježna Kraljica" do planinarskog doma Hunjka. Nakon ovog planinarskog doma nastavlja po hrptu slijedeći planinarsku stazu M1 do planinarskog doma Gorščica. Nakon ovog planinarskog doma pješačenje se nastavlja planinarskom stazom M1 do križanja planinarskih putova kod dvije nadstrešnice i raspela. Na tom mjestu treba skrenuti desno i nastaviti planinarskom stazom M1 do razgledne piramide na vrhu Lipa-Rog i do PD „Lipa“. S piramide se lijepo vidi cijeli masiv Medvednice.

Planinarski dom "Lipa" izgradilo je 1967. godine Planinarsko društvo "Lipa" iz Sesveta. Dom se nalazi na uzvisini zvanoj Rog na nadmorskoj visini od 709 m zbog čega dom ima puni naziv "Lipa-Rog". Pored doma je 1970. godine postavljen stup s rešetkastom konstrukcijom i platformom - vidikovac (popularno zvan "piramida").

Ispod doma nalazi se prostrani proplanak na kojemu je pored šume Kapelica Hrvatskih mučenika. Planinarskom domu "Lipa" ne može se pristupiti automobilom, već samo pješice. Dom radi vikendom i nudi jelo i piće te noćenje (ima 16 kreveta).

S vrha se treba vratiti na Livadu Lipa a nakon nje krenuti stazom 31 koja u dosta oštrom spustu vodi sve do Planine Donje. Završna točka ovog planinarskog izleta je na Autobusnom stajalištu u Planini Donjoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

07 h 56 min

Visina polazišta:

206 m

Visina odredišta:

328 m

Minimalna visina:

205 m

Maksimalna visina:

1033 m

Uk. vis. raz. uspona:

1635 m

Uk. vis. raz. silaska:

1513 m

Ukupna duljina:

30.8 km

Prosječni nagib:

11 %

Utrošak energije:

16765 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila