Početna točka uspona je u naselju Ravna Gora. Automobil treba parkirati u ulici Vrh 77. Tu počinje markacija.Staza ide makadamskim putem, zatim skreće lijevo i, laganim usponom kroz šumu, vodi sve do vrha.

Na Javorovoj kosi smještena je planinarska kućica "Javorova kosa" koju su izgradili članovi PD "Višnjevica". Gradnja je započela 1987., a završena 1989. Kućica je udaljena 20-tak minuta hoda od prvih kuća u naselju Vrh u Ravnoj Gori ili 45 minuta hoda od centra Ravne Gore. Ima kapacitet od deset ležaja, pet u prizemlju i pet u potkrovlju kuće. U prizemlju je prostor za boravak u kojem se nalazi štednjak kojim se grije gornja i donja prostorija. Kuća nema vodu pa istu treba donositi s obližnjeg izvora Božji studenac, udaljenog 10 minuta hoda od kuće. Nedaleko kuće nalazi se poljski WC. 

Nužno je prije dolaska provjeriti mogućnost korištenja kuće, jer se kuća otvara samo po najavi. U ljetnim mjesecima nedjeljom je kuća otvorena pa je moguća okrjepa uz ponudu pića (i jela po dogovoru).

Pokraj kuće se nalazi sklonište gdje može prespavati 5-6 planinara. U sklopu skloništa nalazi se natkriveni prostor za boravak i drvarnica gdje su pripremljena drva za korištenje u zimskim mjesecima. Moguće je korištenje vanjskog roštilja. 

Vidikovac "Javorova kosa" nalazi se oko 150 metara od kuće na koti 1016 m nadmorske visine. Visok je 13 metara i ima kapacitet 3 osobe istodobno.

Pet minuta hoda od vidikovca otvara se panorama Ravne Gore, a nezaboravni su i vidici: prema zapadu Risnjak, Snježnik, Snežnik, prema sjeverozapadu Karavanke, istočno Turmin, južno Bjelolasica i Višnjevica, a s vidikovca prema sjeveroistoku još se vidi i vrh Medvednice.

Javorova kosa je poznata po svojim izvorima, a jedan od njih se od davnina posebno posjećuje i veliča jer stara predaja kaže da je ljekovit za oči. Taj se izvor zove "Božji studenac", a nalazi se podno planinarske kuće. 
Zadnju nedjelju u srpnju na izletištu Javorova kosa održava se godišnje druženje"Hodočašće na Božji studenac" koja svake godine okuplja sve veći broj ljubitelja prirode.

Vrh je označen natpisom na tabli koja je pričvršćena za drvo. Na tablu je pričvršćena i metalna kutija s upisnom knjigom. Žig je ugrađen u betonski stup odmah pored natpisne ploče.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Tena S ∙ 14. Ožujak 2024

Skroz do panorame Ravne Gore put je devastiran vozilima, a nakon kise to znaci puno blata. Neugledno, ali bar je kratko :)

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

00 h 21 min

Visina polazišta:

917 m

Visina odredišta:

1016 m

Minimalna visina:

917 m

Maksimalna visina:

1017 m

Uk. vis. raz. uspona:

118 m

Uk. vis. raz. silaska:

20 m

Ukupna duljina:

1.5 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

769 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila