Ovdje će se opisati prilaz početnoj točki uspona iz Gospića i uspon na Debeli Kuk od devastiranog planinarskog skloništa Jelova Ruja.

Opis pristupa početnoj točki uspona počinje u centru Gospića kod crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Od ove točke treba voziti državnom cestom D25 prema Karlobagu. Nakon 9,4 km stiže se do raskrižja za Rizvanušu na kojem treba napustiti cestu D25, i skrenuti lijevo na usku asfaltiranu cestu, pa po njoj proći kroz Rizvanušu, a točno 2 km od raskrižja s D25 prestaje asfaltna cesta a tu je i kraj sela.

U nastavku treba voziti ravno po dolini lošijom cestom, te na raskrižju udaljenom1,2 km od kraja asfalta treba nastaviti još 200 m ravno i skrenuti desno uzbrdo makadamskom cestom. Kod vožnje ovim dijelom treba paziti na mjesta gdje je voda oštetila kolnik. Treba slijediti ovu cestu sve dok se s desne strane ne primjeti nekadašnja trafostanica, a petstotina metara dalje je raskrižje makadamskih cesta zvano Zobinovac.

Zobinovac je udaljen 7,1 km od skretanja s D25. Na njemu treba nastaviti ravno uzbrdo, po zavojima. Na jednom lijevom zavoju udaljenom 2,4 km od križanja Zobinovac, ne smije se otići ravno nego nastaviti lijevo a 300-tinjak metara dalje otvorena je rampa kroz koju treba proći i nastaviti do prijevoja Ravni Samar koji je ujedno i najviša točka ove makadamske ceste, nalazi se na 1175 m nadmorske visine a udaljena je 10,8 km od skretanja s D25. Sljedeće križanje je udaljeno 14,6 km od D25, a na njemu smjer desno je za Panos, Šugarsku Dulibu i Veliki Stolac a smjer lijevo vodi do devastiranog skloništa Jelova Ruja. Tu treba skrenuti lijevo i kod skloništa parkirati automobil.

Od ovog planinarskog skloništa svježe je markirana staza za Debeli Kuk. Markacije su dovoljno učestale da se bez ikakvog problema mogu slijediti. Staza je očišćena, djelomično vodi po kamenjaru a djelomično kroz visoku bukovu šumu. Nekoliko puta presjeca i samo djelomično slijedi makadamsku cestu.

Dolaskom do pod kamenu galeriju ispod Debelog Kuka, stiže se i na križanje na kojem treba skrenuti desno. U nastavku slijedi dosta oštar uspon najprije po sipini a nakon nje po tratini do pod sam vršni kamen Debelog Kuka. Od ove točke, pomalo se pomažući rukama, dolazi se do vrha za 3 minute.

S vrha se treba vratiti do križanja ispod kamene galerije, na njemu skrenuti desno, spustiti se kroz visoku bukovu šumu do proplanka na kojem je sljedeće križanje na kojem treba skrenuti lijevo i spustiti se kroz kamenjar do Tatekove Kolibe.

Od kolibe slijedi dosta oštar uspon do Kuka Stapina. Nakon njega staza se spušta, vodi preko proplanka i ulazi u bukovu šumu. Dalje ide kroz nju do križanja na kojem se lijevo skreće za Kamenu Galeriju, dok se ravno nastavlja prema Velikom Rujnu. Nakon izlaska iz visoke bukove šume, dolazi se na križanje na kojem treba skrenuti lijevo.

Nakon toga slijedi lagani uspon prema stočarskim stanovima Račabuša, staza prolazi pored njih, izlazi na greben nakon kojeg se u desnom poluluku oko ponikve, spušta u Malo Rujno. U nastavku se stalno dobiva lagano na visini, prolazi se preko Malog Rujna, zatim preko Velikog Rujna i na njegovom istočnom dijelu, završava se pored crkve Svete Bogorodice. To je završna točka ovog planinarskog izleta.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 57 min

Visina polazišta:

967 m

Visina odredišta:

819 m

Minimalna visina:

750 m

Maksimalna visina:

1262 m

Uk. vis. raz. uspona:

1158 m

Uk. vis. raz. silaska:

1305 m

Ukupna duljina:

18.3 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

14708 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila