Grossvenediger (3666 m) nalazi se u nacionalnom parku Hohe Tauern (Visoke ture) na granici između Salzburga i istočnog Tirola i prekriven je ledenjakom koji je površinom najveći u Austriji. Grossvenediger doslovno znači Veliki Venecijanac, a prema nekim objašnjenjima s ove planine, za lijepog vremena, može se vidjeti 200 km udaljena Venecija po kojoj je i dobio ime. Uspon na ovaj vrh je moguće ostvariti sa više strana a najčešći smjer je onaj koji vodi iz sela Hinterbichl preko planinarskog doma Defreggerhaus.

Iz hrvatske treba voziti preko Ljubljane, Kranja, kroz tunel Karavanke do Spittala. Tu treba napustiti autoput i skrenuti lijevo na cestu B107 prema Lienzu. Dolaskom u gradić Lienz treba slijediti spomenutu cestu sve do križanja na izlasku iz njega. Na tom križanju treba skrenuti desno na cestu B108 koja vodi preko Kalsa i Hubena za Matrei in Osttirol. Na samom ulasku u spomenuto mjesto treba skrenuti lijevo na cestu 124 koja vodi kroz dolinu Virgental do sela Hinterbichl. Dolaskom u spomenuto selo, završava i lokalna cesta 124 pa vožnju treba nastaviti još oko 500 m i na jednom oštrom zavoju skrenuti desno i voziti do parkirališta. Vožnja se može nastaviti i dalje po dobroj makadamskoj cesti sve do planinarskog doma Johannishütte, ali je prometovanje vozolima bez dozvole zabranjeno.

Sa spomenutog parkirališta koje se naplaćuje 9 Eura za dva dana, planinarska staza vodi po makadamskoj cesti do planinarskog doma Johannishütte (2121 m). U ovom planinarsko-alpinističkom izletu korištena je usluga prijevoza taxi-jem do spomenutog planinarskog doma. Povratna karta za uslugu vožnje za 3 osobe plaćena je 60 Eura. Telefonski broj na koji se može naručiti ova taksi usluga je (+43 4877 5369).

Iz planinarskog doma Johannishütte nastavlja se uspon do sljedećeg planinarskog doma Defreggerhaus, koji je smješten pod grebenom, zaštićen je od lavina i vjetra, na visini od 2964 metra. U vlasništvu je austrijskog Turističkog kluba, i jedan je od najstarijih i najviših u istočnim Alpama. Izgrađen je kao sklonište davne 1887.godine, a ime je dobio po poznatom slikaru Franzu von Defreggeru.

Planinarska staza najprije prelazi preko malog potoka, a nakon toga započinje uspon po lijepim travnatim i stjenovitim padinama. Nakon savladanih oko 680 m nadmorske visine, prvi put se dolazi do točke sa koje se vidi spomenuti planinarski doma. U nastavku, slijedi nešto neugodniji uspon na kojem planinarska staza vodi po kamenitom terenu i oblutcima, dosta je neugodna za hodanje ali obzirom da ova dionica nije tako duga, zaboravi se čim se stigne do planinarskog doma. Za ovaj dio uspona prema smjerokazu treba odvojiti 3 sata.

Planinarski doma Defreggerhaus, u većini slučajeva uspona na Großvenediger, ovom južnom rutom, uzima se za prenoćište. Obzirom da se u sobama dobiju samo pokrivači (deke), treba razmislit i o nošenju vreće za spavanje. Cijena noćenja u sobi je 23 eura za planinare koji nisu članovi Austrian Alpine Cluba, a za članove je 17 Eura. Što se tiče hrane i pića cijene su uobičajene za planinarske domove u Austriji, pa tako pivo treba platiti 5.20 Eura, 1,5 l vode 5 Eura, „veliki doručak“ 12 ili „mali doručak“ 6 Eura itd. Imaju također i polupansion (večera + doručak) za 28 eura. Kada se dođe do spomenutog planinarskog doma, vrijedi prošetati još malo i doći do ruba ledenjaka Inneres Mullmitzkees, tek toliko da se vidi što vas očekuje sutra u usponu.

Od PD Defreggerhaus penje se oko 100 m do grebena na kojem treba napraviti ledenjački navez, malo se spustiti, i zatim prijeći veliki ledenjak Rainerkees. Tu je tijekom cijele godine lijepa široka prtina po snijegu, koju rade stotine posjetitelja, do prijevoja Rainertörl na 3422 m, između Hoher Aderl, 3504 m, na lijevo i Rainerhorn, 3560 m, na desno. Na ovom dijelu treba obratiti posebnu pažnju na pukotine u ledenjaku.

Sa prijevoja  se penje na vrh velikog ledenjačkog bazena Oberer Keesboden, sa kojega se oštro spušta do grebena Grossvenedigera. Na kraju slijedi ravan i vrlo prozračan greben do vrha Grossvenedigera. Za savladavanje visinske razike od planinarskog doma do vrha (oko 700 m), treba oko 3 sata.

Od vrha do Defreggerhausa treba oko 2 sata i još 2 sata do Johannishütte.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

10 h 01 min

Visina polazišta:

2084 m

Visina odredišta:

2105 m

Minimalna visina:

2084 m

Maksimalna visina:

3662 m

Uk. vis. raz. uspona:

1718 m

Uk. vis. raz. silaska:

1697 m

Ukupna duljina:

16.4 km

Prosječni nagib:

22 %

Utrošak energije:

21185 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Djelomična

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila