Ovaj planinarsko-alpinistički izlet započinje na parkiralištu planinarskog doma pod Košutom „Koschutahaus“. Od ovog planinarskog doma planinarska staza najprije vodi kroz crnogoričnu šumu i po siparu do ulaska u stijenu, nakon toga feratom na vrh Lärchenturm (Cjajnik) 1941 m nadmorske visine, zatim slijedi spust sa spomenutog vrha do Cjajnikove škrbine, pa uspon na greben Košute i nakon toga grebenom sve do Košutnikova turna (2133 m). U povratku se treba vratiti sa Košutnikova turna usponskom stazom do terenske depresije u kojoj započinje spust po ferati „nizbrdo“ do visećeg mosta. Ovdje se može nastaviti feratom do sipara bez da se prelazi preko spomenutog mosta ili se treba prijeći most i po susjednom kuku se treba spustiti do sipara i nastaviti po njemu do šume pa kroz nju natrag do kuće pod Košutom (Koschutahaus).

Cjajnik (Lärchenturm) je jedan zub odnosno kuk koji je odvojen od glavnog grebena Košute, a visok je 200 - 300 m zavisno sa koje se strane gleda. Za prvi dio uspona na njega, koji vodi kroz šumu a nakon nje po zahtjevnom siparu, treba oko 1-1,5 sati zavisno od kondicije planinara. Točka u kojoj se ulazi u stijenu i u kojoj započinje uspon po ferati, nalazi se na 1649 m, što znači da na ovoj ferati treba u usponu savladati približno 300 m nadmorske visine.

Težina ferate je D/C. Težina D se na jednom mjestu mora proći dok se na drugom mjestu može zaobići. Za usporedbu niti jedan ferata u Sloveniji nije teža od C prema toj ljestvici. S druge strane koliko je neka ferata zahtjevna (ne govori se o fizičkoj snazi ruku) jako ovisi o tehničkoj upenjanosti penjača. Tako će alpinistima i najteža ferata biti lagana (jer postoji žica na koju se mogu navući) a nekome će određeni dio biti neprolazan.  

Ova ferata je izuzetno dobro osigurana. Prva D sekcija je kosa previsna prečica duljine oko 8 m i ona se ne može zaobići. Druga D sekcija je izlaz koji vodi izravno na vrh, koji ima nagib od 75-90 stupnjeva a duljine je oko 30 m i on se može zaobići tako da završni uspon bude težine C. Ako se želi zaobići završni teži dio uspona, treba otići desno oko 50 m nakon čega se dolazi do križanja staza u glatkoj vertkalnoj stijeni i tu treba nastaviti uspon prema vrhu. Na samom vrhu postavljen je ogroman klin s karabinerom.

Jednom kada se nađete na ovom zahtjevnom i prekrasnom vrhu, koji može ugostiti nekoliko ljudi, ne slavite i ne opuštajte se previše jer silazak sa vrha u Cjajnikovu škrbinu je težine D/C i obzirom da se radi o spustu zahtjevniji je od uspona. Stoga se za ovu planinarsko-alpinističku avanturu preporučuje upotreba kompleta za samoosiguranje (obavezno s apsorberom energije) jer ima dosta vertikalnih sekcija.

U Cjajnikovoj škrbini započinje planinarska staza kojom se dolazi do vrha Lärchenberg (Učnika) 2080 m. Sa ovog vrha planinarska staza vodi po samom grebenu Košute, kojim prolazi i državna granica između Slovenije i Austrije. Pogled sa staze je predivan, kako na austrijsku, tako i na slovensku stranu. Hodanje po grebenu ne treba podcijeniti posebno ako je jak vjetar. I na ovom dijelu ima nekoliko uskih mjesta kao i nekoliko prolazaka kroz kamenjar koji su osigurani sajilama. Na kraju kada se dođe do depresije u kojoj započinje ferata za silazak do sipara, započinje završni uspon prema Košutnikovom turnu (2133 m). Ovaj vrh je označen križem a sa njega puvca pogled na sve strane. Sa vrha slijedi povratak u depresiju do ferate za silazak do sipara. Sama ferata započinje nekoliko metara istočno od table koju su slovenci stavili i koja označava državnu granicu.

Kada se uđe u stijenu silaska, odmah se vidi da niti ovaj dio ferate nije lagan i da traži punu koncentraciju za njegovo savladavanje. Prvi dio ovog spusta koji vodi do visećeg mosta je težine C a sadržava jako puno krušljivog kamenja pa svaki put treba dobro procjeniti gdje se staje. Od visećeg mosta može se nastaviti dalje niz gotovo okomitu stijenu do sipara ili treba prijeći preko visećeg mosta na manji susjedni zub (kuk) i zatim po njemu po nešto blažoj varijanti, spustiti se do sipara. Prelazak preko visećeg mosta djeluje kao adrenalinska bomba i može biti jako neugodan ako puše malo jači vjetar.

Jednom kada se dođe na kraj ovoj adrenalinskoj bombi, slijedi spust po jako neugodnom siparu do staze koja vodi kroz šumu pa dalje po njoj do planinarskog doma.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 58 min

Visina polazišta:

1296 m

Visina odredišta:

1317 m

Minimalna visina:

1295 m

Maksimalna visina:

2135 m

Uk. vis. raz. uspona:

1242 m

Uk. vis. raz. silaska:

1220 m

Ukupna duljina:

7.1 km

Prosječni nagib:

38 %

Utrošak energije:

14731 kJ

Zahtjevnost staze:

Ekstremno teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Alpinizam
  • Planinarenje

Sezone:

  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila